Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yapay Zeka, İnsan Yüzlerinden Sonra, Şempanze Yüzlerini de Ayırt Edebilmeye Başladı!

1 dakika
1,591
Yapay Zeka, İnsan Yüzlerinden Sonra, Şempanze Yüzlerini de Ayırt Edebilmeye Başladı!
Evrim Ağacı Akademi: Yapay Zeka Uygulamaları Yazı Dizisi

Bu yazı, Yapay Zeka Uygulamaları yazı dizisinin 21 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Hayatlarımıza Giren 5 Yapay Zeka Ürünü: Sizin Yapay Zekanız Ne Kadar Zeki?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Geliştirilen bir yapay zeka algoritması, şempanzelerin yüzlerini tanıyabiliyor, takip edebiliyor ve diğer yüzlerden ayırt edebiliyor. Bu durum, şempanzeler üzerindeki araştırmaları daha verimli hale getirebilir.

Oxford Üniversitesi'nden Arsha Nagrani ve arkadaşları, yaban hayatta videoya kaydedilen şempanzelerin yüzlerini birbirinden ayırt edebilecek bir yapay zeka programı geliştirdi.[1] Bu yapay zekayı kullanarak, hayvanların doğal habitatlarındaki davranışları daha etkili bir şekilde takip etmek mümkün olacak.

Algoritma, araştırmacıların ve vahşi yaşam koruyucularının şempanze ve diğer primatların karmaşık davranışlarını araştırmasını kolaylaştırabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Uzmanlar, yapay zekayı eğitmek için toplamda 14 yılı kapsayan, 50 saatlik şempanze videolarını izlettiler. Videolardaki şempanzeler, Batı Afrika'da bulunan Gine'nin Bossou bölgesinde yaşayan şempanzelerdi. Görüntülerde, yaşları yeni doğan ila 57 arasında değişen 23 şempanze bulunuyordu. Bu görüntülerden, toplamda 10 milyondan fazla şempanze yüzü fotoğrafı çıkarıldı. Algoritma, kendisine ham video gösterildiğinde, videodaki şempanzeleri tek tek ayırt edip, her birini takip edebilecek şekilde geliştirildi.

Ayrıca algoritma, ışık ve görüntü kalitesi düşük olduğunda bile yüksek başarıyla yüzleri ayırt edebiliyor. Öyle ki, şempanzeler doğrudan kameraya bakmıyor olsalar bile, yapay zeka yüzlerini ayırt edebiliyor ve onları durmaksızın takip edebiliyor. Yapay zeka algoritmasının kendisine gösterilen bireyleri doğru tespit etme oranı %92 olarak ölçüldü; ayrıca bu algoritmayı kullanan uzmanlar, bir şempanzenin cinsiyetini %96 doğruluk ile tespit edebiliyorlar.

Science Advances

Araştırmacılar bunu, insanların şempanzelerin yüzlerini ayırt etme başarısı ile kıyasladılar. Rastgele 100 fotoğraf seçtiler ve insanların bu şempanzelerin yüzlerini kategorize etmelerini istediler. Algoritma, bu testi %84 isabetlilik ile geçti ve sadece 30 saniyede görevi tamamladı. Şempanze yüzlerini ayırt etmekte uzman olan insanlar 55 dakika boyunca uğraştılar ve %42 isabetlilik oranına ulaşabildiler.

Algoritma, araştırmacıların sadece şempanze yüzlerini ayırt etmelerini sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda şempanze grupları içerisindeki davranışları ve sosyal etkileşimlerin yıllar ve nesiller içindeki değişimini daha yakından takip edebilmelerini mümkün kılacak. Araştırmada görev alan Daniel Schofield şöyle diyor:

Bu algoritmayı kullanarak sosyal ağlar inşa etmeye başlayabileceğiz. Bireyler arasındaki etkileşimleri nicel bir şekilde takip ederek, şempanze komünitelerindeki yapısal değişimleri takip etmemiz mümkün oluyor. Üstelik bunu şimdilik sadece şempanzelere uygulamış olsak da, diğer tüm primatlara da uygulanabilir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Yapay Zeka Uygulamaları Yazı Dizisi

Bu yazı, Yapay Zeka Uygulamaları yazı dizisinin 21 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Hayatlarımıza Giren 5 Yapay Zeka Ürünü: Sizin Yapay Zekanız Ne Kadar Zeki?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
31
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 19
  • Muhteşem! 8
  • Bilim Budur! 5
  • İnanılmaz 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Umut Verici! 2
  • Güldürdü 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: New Scientist | Arşiv Bağlantısı
  • ^ D. Schofield, et al. (2019). Chimpanzee Face Recognition From Videos In The Wild Using Deep Learning. Science Advances, sf: eaaw0736. doi: 10.1126/sciadv.aaw0736. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 15:02:21 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9316

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Dünya Dışı Yaşam
Mantık Hatası
Terapi
Mavi
Primat
Aşı
Pediatri
Cinsellik Araştırmaları
Fizyoloji
Popülasyon
Gözlem
Uzay
Bilim İnsanları
Biyoteknoloji
Astrofizik
Mantar
Tümör
Büyük
Dalga
Depresyon
Zaman
Koku
Balina
Kuyruk
Koronavirüs
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
D. Lu, et al. Yapay Zeka, İnsan Yüzlerinden Sonra, Şempanze Yüzlerini de Ayırt Edebilmeye Başladı!. (9 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9316
Lu, D., Bakırcı, Ç. M. (2020, September 09). Yapay Zeka, İnsan Yüzlerinden Sonra, Şempanze Yüzlerini de Ayırt Edebilmeye Başladı!. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9316
D. Lu, et al. “Yapay Zeka, İnsan Yüzlerinden Sonra, Şempanze Yüzlerini de Ayırt Edebilmeye Başladı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 09 Sep. 2020, https://evrimagaci.org/s/9316.
Lu, Donna. Bakırcı, Çağrı Mert. “Yapay Zeka, İnsan Yüzlerinden Sonra, Şempanze Yüzlerini de Ayırt Edebilmeye Başladı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 09, 2020. https://evrimagaci.org/s/9316.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close