Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Yapay Zeka ile Güçlendirilmiş Elektrokardiyografi, COVID-19 Enfeksiyonlarını Etkili Bir Şekilde Ayırt Edebiliyor!

Yapay Zeka ile Güçlendirilmiş Elektrokardiyografi, COVID-19 Enfeksiyonlarını Etkili Bir Şekilde Ayırt Edebiliyor! Very Well Health
3 dakika
462
Evrim Ağacı Akademi: Yapay Zeka Uygulamaları Yazı Dizisi

Bu yazı, Yapay Zeka Uygulamaları yazı dizisinin 25. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Hayatlarımıza Giren 5 Yapay Zeka Ürünü: Sizin Yapay Zekanız Ne Kadar Zeki?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yapay zeka, bir kişinin COVID-19 ile enfekte olmadığını doğru bir şekilde belirlemenin bir yolunu sunabilir. Uluslararası ölçekte yapılan retrospektif bir çalışma, COVID-19'a neden olan virüs olan SARS-CoV-2 enfeksiyonun kalpte ufak elektriksel değişiklikler yarattığını tespit etti. Yapay zeka ile güçlendirilmiş bir EKG (elektrokardiyografi), bu değişiklikleri tespit edebilir ve potansiyel olarak COVID-19 enfeksiyonunu ekarte etmek için hızlı, güvenilir bir COVID-19 tarama testi olarak kullanılabilir.

Yapay zeka ile geliştirilmiş EKG'nin, COVID-19 enfeksiyonunu teşhis etmedeki başarısı, pozitif tahmin (enfekte olan kişileri tespit etme) kategorisinde %37, negatif tahmin (enfekte olmayan kişileri tespit etme) kategorisinde ise %91 oldu. Gerçek dünya popülasyonuna benzer şekilde, %5'lik bir COVID-19 prevalansını yansıtmak için ek normal kontrol denekleri eklendiğinde, negatif tahmin başarısı %99,2'ye fırladı. Bulgular, Mayo Clinic Proceedings dergisinde yayınlandı.

Tüm Reklamları Kapat

COVID-19'un kuluçka süresi 10-14 gün kadardır ve bu, diğer yaygın virüslere kıyasla daha uzundur. Birçok insan, enfeksiyon belirtileri göstermez ve farkında olmadan virüsü başkalarına bulaştırabilirler. Ayrıca mevcut test yöntemlerinin sonuç vermesi için gereken süre ve harcadığı klinik kaynaklar oldukça fazladır. Üstelik bulunduğunuz yere bağlı olarak bu testlere erişmeniz zor olabilir. Rochester'daki Mayo Clinic Kardiyovasküler Tıp Bölümü başkanı ve çalışmanın kıdemli yazarı Paul Friedman, şöyle diyor:

Akıllı telefon elektrotları kullanılarak bu yöntemin başarısı ileriye dönük olarak da doğrulanırsa, bu, COVID enfeksiyonunu teşhis etmeyi daha da kolaylaştıracak. Dahası, uluslararası işbirliği sayesinde nelerin mümkün olabileceğini bir kez daha vurgulayacak.

Küresel bir sağlık krizinin gerçeğe dönüşmesi ve akut COVID-19 enfeksiyonlarını hızlı, invaziv olmayan ve uygun maliyetli bir şekilde ekarte etme ihtiyacını karşılayabilecek bir araç geliştirme arzusu, dünyanın dört bir yanındaki paydaşları bir araya getirdi. Farklı insan popülasyonlarından elde edilen verileri içeren çalışma, dört kıta ve 14 ülkeyi kapsayan küresel bir gönüllü konsorsiyumu aracılığıyla gerçekleştirildi. Mayo Clinic'te bir kardiyak elektrofizyolog olan Suraj Kapa şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bu küresel çalışma grubu sayesinde öğrenilenler, insanlar bir araya gelirse neyin mümkün olabileceğini gösterdi ve hepimizin ortak ihtiyaçları, endüstri ve akademideki uzmanları, kendi EKG sistemleri, elektronik sağlık kayıtları ve değişkenleriyle birden fazla merkezden veri toplama ve aktarma konusundaki karmaşık soruları çözme konusunda işbirliği yapmaya itti. ​​Bu işbirliği yoluyla geliştirilen ilişkiler ve veri işleme çerçeveleri, gelecekte yeni algoritmaların geliştirilmesini ve doğrulanmasını destekleyebilir.

Araştırmacılar, COVID-19 teşhisinin SARS-CoV-2 virüsüne yönelik olarak yapılan bir genetik testle doğrulandığı dönemde aynı zamanda EKG verileri olan hastaları seçtiler. Bu veriler, COVID-19 ile enfekte olmayan hastalardan alınan benzer EKG verileriyle (kontrol grubu) eşleştirildi.

Araştırmacılar, yapay zekayı eğitmek için 26.000'den fazla EKG verisini kullandı ve bu EKG okumalarını doğrulamak için yaklaşık 4.000 kişiden yardım aldı. Son olarak, yapay zeka, eğitim evresinde kullanılmayan 7.870 EKG üzerinde test edildi. Bu setlerin her birinde COVID-19 prevalansı yaklaşık %33 idi.

Gerçek dünya nüfusunu doğru bir şekilde yansıtmak için, %5'lik bir COVID-19 prevalans oranına ulaşmak için 50.000'den fazla ek normal EKG eklendi. Bu, yapay zekanın negatif tahmin değerini %91'den %99.2'ye yükseltti.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Mayo Clinic Kardiyovasküler Tıp Departmanı'nda mühendis olan Dr. Zachi Attia, pozitif ve negatif prediktif değerlerin hesaplanmasında prevalansın bir değişken olduğunu söylüyor. Daha spesifik olarak, prevalans azaldıkça negatif prediktif değer artıyor. Dr. Attia, Dr. Kapa ile birlikte çalışmanın ilk yazarıdır. Dr. Attia, şöyle diyor:

Doğruluk konusundaki problemler, herhangi bir COVID-19 testinin değerini belirlemedeki en büyük engellerden biridir. Sadece testin duyarlılığını ve özgüllüğünü değil, aynı zamanda hastalığın prevalansını da bilmemiz gerekiyor. Ek kontrol EKG verilerinin eklenmesi, hastalığın değişken bir prevalansı olmasının (ki pandeminin farklı aşamalarında farklı bölgelerde oldukça farklı hastalık oranları gördük) testin performans düzeyini nasıl etkilediğini göstermek açısından önemliydi.

Dr. Friedman ise şöyle diyor:

Bu çalışma, EKG verileri içinde COVID-19 enfeksiyonu ile uyumlu biyolojik bir sinyalin varlığını gösteriyor, ancak bu çalışmada çok sayıda hasta örneği kullandık. Bu, umut verici bir sinyal olsa da, bunu doğrulamak için yöntemimizi akıllı telefon tabanlı elektrotlar kullanan asemptomatik kişilerde prospektif olarak test etmeli ve bu yöntemin pandemi ile mücadelede pratik olarak kullanılabilir olduğunu göstermeliyiz. Şimdi bu soruyu ele almak için çalışmalar devam ediyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Yapay Zeka Uygulamaları Yazı Dizisi

Bu yazı, Yapay Zeka Uygulamaları yazı dizisinin 25. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Hayatlarımıza Giren 5 Yapay Zeka Ürünü: Sizin Yapay Zekanız Ne Kadar Zeki?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/04/2024 07:06:39 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10583

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Entropi
Karbondioksit
Sars
Yas
Doğa
Karbon
Diş Hekimliği
Tarım
Dalga
Epistemik
Mitler
Hormon
Hominidae
İyi
Eğitim
Astrofizik
Işık
Evrimsel Biyoloji
Dişler
Uydu
Küresel Isınma
Su
Gebelik
Teyit
Müfredat
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Yapay Zeka ile Güçlendirilmiş Elektrokardiyografi, COVID-19 Enfeksiyonlarını Etkili Bir Şekilde Ayırt Edebiliyor!. (15 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 18 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10583
Bakırcı, Ç. M. (2021, June 15). Yapay Zeka ile Güçlendirilmiş Elektrokardiyografi, COVID-19 Enfeksiyonlarını Etkili Bir Şekilde Ayırt Edebiliyor!. Evrim Ağacı. Retrieved April 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10583
Ç. M. Bakırcı. “Yapay Zeka ile Güçlendirilmiş Elektrokardiyografi, COVID-19 Enfeksiyonlarını Etkili Bir Şekilde Ayırt Edebiliyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 15 Jun. 2021, https://evrimagaci.org/s/10583.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Yapay Zeka ile Güçlendirilmiş Elektrokardiyografi, COVID-19 Enfeksiyonlarını Etkili Bir Şekilde Ayırt Edebiliyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, June 15, 2021. https://evrimagaci.org/s/10583.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close