Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yapay Zekâ Kullanılarak Oluşturulan İçerikler, İnsan Eserlerine Kıyasla Çok Daha Az Karbon Salımına Neden Oluyor!

5 dakika
590
Yapay Zekâ Kullanılarak Oluşturulan İçerikler, İnsan Eserlerine Kıyasla Çok Daha Az Karbon Salımına Neden Oluyor! Bu görsel DALL-E 3 tarafından oluşturulmuştur.
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yapay zekâ bugün hayatımızın hemen hemen her alanına girmeye başlamıştır. Öyle ki artık eğitimden, hukuk uygulamalarına veya sağlığımıza kadar hemen hemen her alanda yapay zekâ kullanımını görmek mümkündür. Yapay zekânın bu hızlı ilerlemesi ile birlikte, bu teknolojinin çevresel etkisi üzerine tartışmalar da gündeme gelmeye başlamıştır. 2024 tarihli bir araştırma, yazı yazma ve illüstrasyon yapma görevleri için, yapay zekanın insanların aynı görevleri yapmasına kıyasla yüzlerce kat daha az karbon salımı yaptığını ortaya koymuştur.[1] Ancak elbette bu durum, yapay zekânın insan yazar ve illüstratörlerin yerine geçebileceği veya geçmesi gerektiği anlamına gelmez ve bu konu da kendi başına bir tartışma konusudur.

Yapay Zekâ Uygulamaları Daha Yeşil Bir Alternatif Olabilir mi?

İnsan faaliyetlerinin çevresel etkileri ve bunun sonucunda ortaya çıkan karbon emisyonları, uzun yıllardır bilim insanlarının dikkatini çeken bir konu olmuştur. Ancak teknolojik ilerlemelerin, özellikle de yapay zekânın bu denge üzerindeki etkileri hakkında yapılan karşılaştırmalı çalışmalar oldukça sınırlı kalmıştır. Bu bağlamda, son dönemde yapılan bir araştırma, teknolojinin çevre üzerindeki etkisini daha net bir şekilde ortaya koymaktadır.

Bahsi geçen araştırmada araştırmacılar, yapay zekâ sistemlerinin insan faaliyetlerine alternatif olarak sunduğu potansiyeli değerlendirmek üzere bir analiz gerçekleştirdiler. Bu analizde, yapay zekâ sistemlerinin metin üretimi ve illüstrasyon oluşturma süreçlerindeki karbon ayak izleri, insanların aynı görevleri yerine getirirken ortaya çıkardıkları karbon emisyonlarıyla karşılaştırıldı. Elde edilen bulgular, teknolojik süreçlerin insan faaliyetlerine göre önemli ölçüde daha az çevresel etkiye sahip olduğunu gösterdi.

Tüm Reklamları Kapat

Metin üretimi söz konusu olduğunda yapay zekâ sistemleri, sayfa başına insan yazarlara kıyasla 130 ile 1,500 kat daha az karbondioksit eşdeğeri (CO2e) salımı yaparak önemli bir verimlilik sergiledi. Benzer şekilde, illüstrasyon alanında da yapay zekâ tabanlı sistemler insan çizimlerine kıyasla her bir resim için 310 ile 2,900 kat daha az CO2e salımı gerçekleştirdi. Bu sonuçlar, yapay zekânın çevresel sürdürülebilirlik açısından önemli faydalar sunabileceğini gösterir nitelikler taşımaktaydı.

Karbondioksit Eşdeğeri Nedir?

Karbondioksit eşdeğeri (CO2e), sera gazı emisyonlarının toplam etkisini, karbondioksitin (CO2) atmosferdeki ısı tutma kapasitesine eşdeğer bir biçimde ifade etmek için kullanılan bir terimdir.[3] Bu kavram, CO2 dışındaki sera gazlarının (metan, azot oksit vb.) küresel ısınma üzerindeki etkilerini, karbon dioksit ile karşılaştırılabilir bir ölçüte dönüştürerek standartlaştırır. Daha basit bir anlatım kullanacak olursak; karbondioksit eşdeğeri, farklı çeşitlerdeki kirletici gazların etkisini hepsi sanki karbondioksitmiş gibi hesaplayarak karşılaştırabilmemizi sağlar. Bu sayede, tüm gazların küresel ısınmaya olan etkisini tek bir sayıda toplayıp anlayabiliriz.

Araştırmada Nasıl Bir Yol İzlendi?

Araştırmacılar, insanların yazı yazmasının karbon ayak izini hesaplamak amacıyla, belirli bir zaman dilimi içerisinde belirli görevlerin gerçekleştirilmesi sırasında tüketilen enerji miktarını inceleyen Enerji Bütçesi (İng: "Energy budget") kavramını temel aldılar. Bu bağlamda, kelime işlemci yazılımına sahip bir bilgisayarın saat başına ne kadar enerji harcadığını dikkate alıp ortalama 250 kelime içeren bir sayfanın yazılması için gerekli olan zaman ile bu enerji tüketimini çarparak, bir insanın yazı yazarken ortaya çıkardığı karbon ayak izi için bir tahminde bulunuldu. Aynı metodoloji, ChatGPT gibi yapay zekâ sistemlerini çalıştıran CPU'lar (işlemciler) için de uygulanarak bu sistemlerin metin üretirken ne kadar enerji tükettiği ve buna bağlı olarak ne kadar karbon salımı yaptığı hesaplandı.

Araştırmada, Amerika Birleşik Devletleri ve Hindistan'daki kişilerin yıllık ortalama karbon emisyonları da göz önünde bulunduruldu. Amerika'da yaşayanların yıllık karbon emisyonu ortalama 15 metrik ton CO2e iken, Hindistan'da bu değer ortalama 1.9 metrik ton CO2e olarak belirlendi. Bu iki ülke, 300 milyondan fazla nüfusa sahip ülkeler arasında kişi başına çevresel etki açısından sırasıyla en yüksek ve en düşük değerlere sahip oldukları ve yapay zekânın farklı coğrafyalardaki emisyon seviyeleri ile karşılaştırılmasına olanak sağladıkları için araştırmada yer aldı.

Tüm Reklamları Kapat

Yapılan analiz sonuçlarına göre Bloom isimli yapay zekâ sistemi, Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayan bir kişinin bir sayfa metin yazmasına kıyasla 1,400 kat daha az karbon emisyonuna sebep olurken Hindistan'da yaşayan bir kişiye kıyasla 180 kat daha az emisyona yol açtı. İşin illüstrasyon kanadında ise, sonuçlar DALL-E 2'nin bir insan sanatçıya kıyasla yaklaşık 2.500 kat, Hindistan'daki bir sanatçıya göre ise 310 kat daha az CO2e salımı yaptığını gösterdi. Midjourney için ise bu rakamlar sırasıyla 2.900 kat ve 370 kat daha azdı.

Solda insan eliyle yapılmış bir tablo, sağda ise Midjourney kullanılarak yapılmış bir görsel.
Solda insan eliyle yapılmış bir tablo, sağda ise Midjourney kullanılarak yapılmış bir görsel.
Goldpenguin

Araştırmanın yazarlarına göre, yapay zekânın insan üretimiyle karşılaştırılmasında karbon salımları tek ölçüt değil. Mevcut teknolojiler genellikle insan seviyesinde yazı veya sanat eseri üretemiyor. Ancak teknolojiler geliştikçe, yeni iş alanları açma potansiyeline fazlasıyla sahipler. Lakin bu gelişim, mevcut işleri de tehlikeye atabilir. İstihdamdaki bu kayıplar ciddi ekonomik ve sosyal sorunlara yol açabilir. Bu bağlamda, yazarlara göre, yapay zekâ ile insan çabalarının bir arada kullanılması, insanların daha etkin çalışmaları için yapay zekâdan yararlanmaları ve son ürün üzerinde kontrol sahibi olmalarını sağlayacak bir iş birliği en sağlıklı yol olacaktır.

Öte yandan yazarlar, yapay zekâ teknolojisinin gelişimiyle birlikte ortaya çıkan hukuki ve etik meselelere dikkat çekiyorlar. Özellikle yapay zekâ sistemlerinin eğitiminde kullanılan telif hakkı içeren içeriklerin kullanımı gibi konuların önemine vurgu yapıyorlar. Ayrıca, yapay zekâ tarafından üretilen içeriklerin artmasıyla birlikte, bu teknolojilerin tükettiği enerji miktarının ve buna bağlı olarak ortaya çıkan karbon salımlarının da artabileceği ihtimaline işaret ediyorlar. Bu bağlamda, yapay zekâ ve insan emeğinin bir arada, iş birliği içinde kullanılmasının her iki taraf için de en faydalı yöntem olduğunu belirtiyorlar. Araştırmanın baş yazarlarından Torrance, yapay zekanın enerji tüketimine ilişkin şu ifadeleri kullanıyor:[2]

Yapay zekânın mutlak anlamda iyi veya daha üstün olduğunu iddia etmiyoruz. Ancak bu örneklerde yaptığımız incelemelerde, yapay zekânın daha az enerji tükettiğini gözlemledik.

Sonuç

Bu çalışma, yapay zekânın çevresel etkilerini daha iyi anlamak ve Birleşmiş Milletlerin sürdürülebilir tüketim, üretim modellerini destekleme ve iklim değişikliğiyle mücadele gibi küresel hedeflere katkıda bulunmak amacıyla gerçekleştirildi. Yazarlar ayrıca, yazı taslaklarını hazırlamada yapay zekâdan yardım almanın verimliliği artırabileceğini, ancak bu taslakların insan dokunuşuyla dikkatlice gözden geçirilmesi ve geliştirilmesi gerektiğini de kabul ediyorlar. Torrance bu durumu şöyle değerlendiriyor:

Yapay zekâ bir lanet değil, bir nimettir. İyi yazarları daha da iyileştirebilir, ortalama yazarları geliştirebilir ve yazmayı daha erişilebilir kılabilir. İnsanları daha üretken kılarak insan potansiyelini güçlendirebilir. Teknolojinin birçok yönden geliştiğine ve gezegenimiz üzerindeki olumsuz etkimizi azalttığına dair büyük bir iyimserliğim var. Umarım bu sadece bir başlangıçtır ve insanlar bu konuyu daha fazla araştırmaya devam ederler.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
28
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 2
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ B. Tomlinson, et al. (2024). The Carbon Emissions Of Writing And Illustrating Are Lower For Ai Than For Humans. Scientific Reports, sf: 1-8. doi: 10.1038/s41598-024-54271-x. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ U. O. Kansas. Ai Writing, Illustration Emits Hundreds Of Times Less Carbon Than Humans, Study Finds. (2 Nisan 2024). Alındığı Tarih: 8 Nisan 2024. Alındığı Yer: ScienceDaily | Arşiv Bağlantısı
  • ^ M. R. Allen, et al. (2018). A Solution To The Misrepresentations Of Co2-Equivalent Emissions Of Short-Lived Climate Pollutants Under Ambitious Mitigation. npj Climate and Atmospheric Science, sf: 1-8. doi: 10.1038/s41612-018-0026-8. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 08/09/2024 02:26:35 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15395

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
İnsanlar
Yıldızlar
Diş Sorunları
Dünya
İnsanın Evrimi
Viral Enfeksiyon
Epidemik
Alan
Çin
Değişim
Savaş
Zehirli Mantar
Elektrokimya
Meyve
Coğrafya
Epistemoloji
Kadın Sağlığı
Film
Güneş
Karbondioksit
Uzay Görevleri
Aşılar
Gen
Üreme
Burun
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. K. Selçukoğlu, et al. Yapay Zekâ Kullanılarak Oluşturulan İçerikler, İnsan Eserlerine Kıyasla Çok Daha Az Karbon Salımına Neden Oluyor!. (11 Nisan 2024). Alındığı Tarih: 8 Eylül 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/15395
Selçukoğlu, A. K., Alparslan, E. (2024, April 11). Yapay Zekâ Kullanılarak Oluşturulan İçerikler, İnsan Eserlerine Kıyasla Çok Daha Az Karbon Salımına Neden Oluyor!. Evrim Ağacı. Retrieved September 08, 2024. from https://evrimagaci.org/s/15395
A. K. Selçukoğlu, et al. “Yapay Zekâ Kullanılarak Oluşturulan İçerikler, İnsan Eserlerine Kıyasla Çok Daha Az Karbon Salımına Neden Oluyor!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 11 Apr. 2024, https://evrimagaci.org/s/15395.
Selçukoğlu, Alper Kaan. Alparslan, Eda. “Yapay Zekâ Kullanılarak Oluşturulan İçerikler, İnsan Eserlerine Kıyasla Çok Daha Az Karbon Salımına Neden Oluyor!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, April 11, 2024. https://evrimagaci.org/s/15395.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close