Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Gözü, Kalp Hastalıklarına Açılan Bir Pencere Olarak Kullanabiliriz!

3 dakika
3,854
Gözü, Kalp Hastalıklarına Açılan Bir Pencere Olarak Kullanabiliriz! Earth
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bilim insanları, bir göz kliniğine yapılan rutin bir ziyaret sırasında yapılan göz taramalarını analiz edebilen ve yüksek kalp krizi riski taşıyan hastaları tanımlayabilen bir yapay zeka sistemi geliştirdi. Doktorlar, retinadaki küçük kan damarlarındaki değişikliklerin, kalple ilgili sorunlar da dahil olmak üzere daha geniş damar hastalıklarının göstergesi olduğunu onayladılar.

Leeds Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmada, yapay zeka sistemini retina taramalarını otomatik olarak okuyacak ve gelecek yıl içinde kalp krizi geçirme olasılığı olan kişileri tespit edecek şekilde eğitmek için, derin öğrenme teknikleri kullanıldı. Derin öğrenme, bilgisayarların verilerdeki kalıpları tanımlamasını ve tahminlerde bulunmasını sağlayan karmaşık bir algoritmalar dizisine denir.

Nature Machine Intelligence dergisinde yazana göre, araştırmacılar, yapay zeka sisteminin %70 ile %80 arasında bir doğruluğa sahip olduğunu ve derinlemesine kardiyovasküler araştırma için ikincil bir sevk mekanizması olarak kullanılabileceğini bildiriyor. Retina taramalarının analizinde derin öğrenmenin kullanılması, hastaların kalp hastalığı belirtileri için düzenli olarak taranma biçiminde devrim yaratabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Leeds Üniversitesi'nde Hesaplamalı Tıp alanında Elmas Jübile Kürsüsü'ne sahip ve Alan Turing Enstitüsü'nde Turing Üyesi olan Profesör Alex Frangi araştırmayı yönetti. Alex Frangi şöyle diyor:

Kalp krizleri de dahil olmak üzere kardiyovasküler hastalıklar, dünya çapında erken ölümlerin önde gelen nedeni ve Birleşik Krallık'taki en büyük ikinci ölüm sebebidir. Bu, dünya çapında kronik hastalıklara ve sefalete neden oluyor.

Bu teknik, kalp hastalığının taranmasında devrim yaratma ihtimali taşıyor. Retina taramaları nispeten ucuz ve birçok göz doktoru uygulamasında rutin olarak yapılmaktadır. Otomatik taramanın bir sonucu olarak, hastalanma riski yüksek olan hastalar uzman kalp servislerine sevk edilebilir. Taramalar, kalp hastalığının erken belirtilerini izlemek için de kullanılabilir.

Çalışma Ledds Üniversitesi'nden bilim insanları, mühendisler ve klinisyenlerin dünya çapında bir işbirliğini içeriyor ve UK BioBank çalışma için veri sağladı.

Tüm Reklamları Kapat

Leeds Üniversitesi'nde Kardiyovasküler Tıp Profesörü ve Leeds Eğitim Hastaneleri NHS Trust'ta Danışman Kardiyolog olan ve araştırmanın da yazarlarından biri olan Chris Gale şöyle diyor:

Kardiyovasküler hastalık riski daha yüksek olan rutin göz taramasına katılan bireyleri belirleme potansiyeline sahip, bu sayede erken kardiyovasküler hastalığı önlemek için önleyici tedaviler daha erken başlatılabilir.

Derin öğrenme süreci sırasında, yapay zeka sistemi 5.000'den fazla kişinin retina taramalarını ve kalp taramalarını analiz etti. Yapay zeka sistemi, retinadaki patoloji ile hastanın kalbindeki değişiklikler arasındaki ilişkileri tespit etti.

Görüntü kalıpları öğrenildikten sonra, yapay zeka sistemi, yalnızca retina taramalarından kalbin dört odasından biri olan sol ventrikülün boyutunu ve pompalama verimliliğini tahmin etmeye başladı. Genişlemiş bir ventrikül, artan kalp hastalığı riski ile ilişkilidir. Yapay zeka sistemi, sol ventrikülün tahmini boyutu ve pompalama verimliliği ile hasta, yaşı ve cinsiyeti hakkındaki temel demografik verilerle birleştirilmiş bilgilerle, sonraki 12 ay boyunca kalp krizi riskleri hakkında bir tahminde bulunabiliyordu.

Halihazırda, bir hastanın sol ventrikülünün boyutu ve pompalama verimliliği ile ilgili ayrıntılar, ancak ekokardiyografi veya kalbin manyetik rezonans görüntülemesi gibi tanı testleri varsa belirlenebilir. Bu tanı testleri pahalıdırlar ve genellikle yalnızca hastane ortamında kullanılabilirler. Bu da sağlık hizmetleri sistemlerine daha az sahip ülkelerdeki insanlar için bu testleri erişilemez hale getirmektedir veya gelişmiş ülkelerde sağlık bakım maliyetlerini ve bekleme sürelerini gereksiz yere artırmaktadır. Leeds Üniversitesi'nde İngiliz Kalp Vakfı Kardiyovasküler Görüntüleme Profesörü ve araştırma makalesinin yazarlarından biri olan Sven Plein, sözlerini şöyle bitiriyor:

Yapay zeka sistemi, bizim bu çalışmada kalpteki değişikliklerle bağlantılı retinadaki değişiklikleri bulmuş olmamız gibi, doğada bulunan kompleks kalıpları ortaya çıkarmak için müthiş bir araçtır.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
36
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 12
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 6
  • Muhteşem! 2
  • Tebrikler! 2
  • İnanılmaz 2
  • Umut Verici! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Güldürdü 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:36:21 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11435

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Akman, et al. Gözü, Kalp Hastalıklarına Açılan Bir Pencere Olarak Kullanabiliriz!. (15 Şubat 2022). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11435
Akman, S., Bakırcı, Ç. M. (2022, February 15). Gözü, Kalp Hastalıklarına Açılan Bir Pencere Olarak Kullanabiliriz!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/11435
S. Akman, et al. “Gözü, Kalp Hastalıklarına Açılan Bir Pencere Olarak Kullanabiliriz!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 15 Feb. 2022, https://evrimagaci.org/s/11435.
Akman, Sude. Bakırcı, Çağrı Mert. “Gözü, Kalp Hastalıklarına Açılan Bir Pencere Olarak Kullanabiliriz!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, February 15, 2022. https://evrimagaci.org/s/11435.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close