Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Uykusuzluk, İnsanları Daha Cimri Yapıyor!

Uykusuzluk, İnsanları Daha Cimri Yapıyor! InfoWorld
6 dakika
1,211
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 1 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

İnsanların birbirine yardım etmesi, medeni toplumun temellerinden biridir. Ancak Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesi'ndeki bilim insanları tarafından yapılan yeni bir araştırma, uyku eksikliğinin bu temel insan özelliğini körelttiğini, gerçek dünyadaki sonuçlarla ortaya koyuyor.

Uyku eksikliğinin kardiyovasküler hastalık, depresyon, diyabet, hipertansiyon ve genel ölüm riskinin artmasıyla ilişkili olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte, bu yeni keşifler, uyku eksikliğinin aynı zamanda temel sosyal vicdanımızı da zayıflattığını ve diğer insanlara yardım etme isteğimizi geri çekmemize neden olduğunu gösteriyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bilim insanları, yeni araştırmanın bir bölümünde, çoğu eyalette sakinlerin, saatlerin ileri alındığı ve günün bir saatini kaybettiği Yaz Saati Uygulaması'nın başlamasından sonraki haftada, hayırsever bağışların %10 azaldığını gösterdi. Bu azalma, saatlerini değiştirmeyen eyaletlerde veya sonbaharda standart zamana geri dönüldüğünde görülmeyen bir düşüştü.

Stocksy United

UC Berkeley araştırmacı bilim insanı Eti Ben Simon ve UC Berkeley psikoloji profesörü Matthew Walker tarafından yürütülen çalışma, yetersiz uykunun yalnızca bireyin zihinsel ve fiziksel sağlığına zarar vermekle kalmayıp, aynı zamanda bireyler arasındaki bağları, hatta bütün bir ulusun özgecil (İng: ''altruistic'') duygularını tehlikeye attığını gösteren artan sayıda kanıta katkıda bulunuyor. Walker, yeni araştırma ile ilgili şunları söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Son 20 yılda uyku sağlığımız ve zihinsel sağlığımız arasında çok yakın bir bağlantı olduğunu keşfettik. Gerçekten de, uykunun normal olduğu tek bir büyük psikiyatrik durum keşfedemedik. Ancak bu yeni çalışma, uyku eksikliğinin yalnızca bireyin sağlığına zarar vermekle kalmayıp, bireyler arasındaki sosyal etkileşimleri ve ayrıca insan toplumunun dokusunu bozduğunu gösteriyor. Sosyal bir tür olarak nasıl işlediğimiz, ne kadar uyuduğumuza derinden bağlı görünüyor.
UC Berkeley bilim insanları tarafından yapılan yeni çalışma, uyku kaybının, temel prososyal beyin ağlarının aktivitesinde bir bozulma tarafından tetiklenen, başkalarına yardım etme arzusunu nasıl önemli ölçüde azalttığını gösteriyor.
UC Berkeley bilim insanları tarafından yapılan yeni çalışma, uyku kaybının, temel prososyal beyin ağlarının aktivitesinde bir bozulma tarafından tetiklenen, başkalarına yardım etme arzusunu nasıl önemli ölçüde azalttığını gösteriyor.
Eti Ben Simon, Matthew Walker, UC Berkeley

Ben Simon ise araştırmaları hakkında şunları diyor:

Bunun da dahil olduğu, uyku kaybının etkilerinin sadece bireyde durmadığı, aynı zamanda çevremizdekilere de yayıldığı çok daha fazla çalışma görmeye başlıyoruz. Yeterince iyi uyuyamıyorsanız, bu sadece kendi sağlığınıza zarar vermez, yabancılar da dahil olmak üzere tüm sosyal çevrenizin sağlığına zarar verir.

Ben Simon, Walker ve meslektaşları Raphael Vallat ve Aubrey Rossi, sonuçlarını 23 Ağustos'ta açık erişim dergisi PLOS Biology'de yayınladılar.[1] Walker, İnsan Uyku Bilimi Merkezi'nin direktörüdür. Walker ve Ben Simon, UC Berkeley'deki Helen Wills Sinirbilim Enstitüsü'nün üyeleridir.

Uykusuzluk, Zihin Ağı Teorisini Zayıflatır!

Yeni makale, uyku kaybının insanların başkalarına yardım etme istekleri üzerindeki etkisini değerlendiren üç ayrı çalışma açıklıyor.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

İlk çalışmada bilim insanları, sekiz saatlik uykudan sonra ve uykusuz bir geceden sonra beyinlerini taramak için fonksiyonel bir manyetik rezonans görüntüleyiciye (fMRI) 24 sağlıklı gönüllü yerleştirdiler.

İnsanlar başkalarıyla empati kurduğunda veya diğer insanların istek ve ihtiyaçlarını anlamaya çalıştığında devreye giren zihin ağı teorisini oluşturan beynin bölgelerinin, uykusuz bir geceden sonra daha az aktif olduğunu buldular. Ben Simon, zihin ağı teorisi bağlamında şunları ifade etti:

Diğer insanları düşündüğümüzde, bu ağ devreye giriyor ve diğer kişilerin ihtiyaçlarının neler olduğunu anlamamıza izin veriyor. Ne düşünüyorlar? Acı çekiyorlar mı? Yardıma ihtiyaçları var mı? Ancak bu bağ, bireyler uykudan mahrum kaldığında belirgin şekilde zayıfladı. Sanki, yeterince uyumadıktan sonra diğer insanlarla etkileşim kurmaya çalıştığımızda beynin bu bölümleri yanıt vermiyor gibi.
Shutter Stock

İkinci bir çalışmada, üç veya dört gece boyunca 100'den fazla kişiyi çevrimiçi olarak izlediler. Bu süre zarfında, araştırmacılar, ne kadar uyudukları ya da kaç kez uyandıkları gibi verilerle uykularının kalitesini ölçtüler. Daha sonra bir başkası için asansör kapısını tutmak, gönüllü olmak veya sokaktaki yaralı bir yabancıya yardım etmek gibi durumlarla başkalarına yardım etme isteklerini değerlendirdiler. Ben Simon bu çalışmayla ilgili olarak şunları söylüyor:

Burada, bir geceden diğerine bir kişinin uyku kalitesindeki düşüşün, diğer insanlara yardım etme arzusunda bir günden diğerine önemli bir düşüş öngördüğünü bulduk. Önceki gece uykusu zayıf olanlar, ertesi gün başkalarına yardım etmeye daha az istekli ve hevesli olduklarını bildiren kişilerdi.

Çalışmanın üçüncü kısmı, 2001 ve 2006 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri'nde 3 milyon hayırsever bağıştan oluşan bir veri tabanı madenciliğini içeriyordu. Yaz Saati Uygulaması'na geçişten ve olası bir saatlik uyku kaybından sonra bağış sayısı değişti mi? Bağışlarda %10'luk bir düşüş buldular. Aynı düşüş, ülkenin saatini değiştirmeyen bölgelerinde görülmedi. Walker şöyle diyor:

Sadece gün ışığından yararlanma ile bağlantılı olan, bir saatlik uyku fırsatının kaybı gibi çok mütevazı bir 'doz' uyku yoksunluğunun bile, insanların cömertliği ve dolayısıyla, bağlantılı bir toplum olarak nasıl işlev gördüğümüz üzerinde çok ölçülebilir ve gerçek bir etkisi var. İnsanlar bir saatlik uykuyu kaybettiğinde, doğuştan gelen insani nezaketleri ve ihtiyacı olan diğer insanlara yardım etme motivasyonları üzerinde net bir darbe olur.

Walker ve Ben Simon tarafından daha önce yapılan bir araştırma, uyku yoksunluğunun insanları sosyal olarak geri çekilmeye ve daha izole olmaya zorladığını gösterdi. Ayrıca uykusuzluk, yalnızlık hislerini de artırdı. Walker bu hisleri, şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Daha da kötüsü, uykudan mahrum kalan bireyler, diğer insanlarla etkileşime girdiğinde, yalnızlıklarını diğer bireylere neredeyse bir virüs gibi yayıyorlar.

Büyük resme baktığımızda, uyku eksikliğinin oldukça asosyal ve yardımcı bir bakış açısıyla anti-sosyal bir bireyle sonuçlandığını görmeye başlıyoruz. Bu da sosyal bir tür olarak birlikte yaşama şeklimiz üzerinde çok çeşitli sonuçlara yol açıyor.

Uykusuzluk, insanları daha az empatik, daha az cömert, sosyal olarak daha geri çekilmiş hale getiriyor ve bu yalnızlığın bulaşıcılığı var.

Uykunun niceliği ve niteliğinin, toplum yanlısı davranışlardaki (İng:''prosocial behavior'') bir bozulmanın neden olduğu tüm toplumu etkilediğinin farkında varılması, günümüzün toplumsal durumlarına dair içgörü sağlayabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu bulgu aynı zamanda toplumumuzun bu belirli yönlerini geliştirmek için yeni bir yaklaşım sunuyor. Ben Simon, şöyle diyor:

Yeterince uyudukları için insanları suçlamak yerine uykuyu teşvik etmek, her gün deneyimlediğimiz sosyal bağları şekillendirmeye çok açık bir şekilde yardımcı olabilir.

Uluslararası çok satan Why We Sleep'in yazarı Walker, sözlerine şöyle devam ediyor:

Görünüşe göre uyku, toplum yanlısı, bağlantılı, empatik, nazik ve cömert insan davranışları için inanılmaz bir araçtır. Bu ayrılık yaratan zamanlarda, toplum içinde kendimizin en iyi versiyonunu mümkün kılmak için güçlü toplum yanlısı bir araca ihtiyaç duyulduysa, şimdi de öyle görünüyor. Uyku, insanlar arasında yardım etme şevkini sağlayan harika bir bileşen olabilir.
Katherine Streeter for NPR

Ben Simon ise şöyle anlatıyor:

Uyku, fiziksel, zihinsel ve duygusal hayatımızın tüm yönleri için gereklidir. Toplumda uykuya yeterince değer verilmediğinde, sadece uykusuz doktorlar, hemşireler ve öğrenciler olmuyor. Aynı zamanda günlük olarak kaba ve daha az empatik etkileşimlerden muzdarip oluyoruz.

Gelişmiş ülkelerde insanların yarısından daha fazlası, çalışma haftasında yetersiz uyuduğunu bildiriyor. Ben Simon, sözlerini şöyle bitiriyor:

Toplum olarak uykunun gereksiz ya da israf olduğu düşüncesinden vazgeçmenin ve utanmadan ihtiyacımız olan uykuyu almaya başlamanın zamanı geldi. Bu kendimize ve çevremizdeki insanlara sunabileceğimiz en iyi nezaket şeklidir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
50
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 12
  • İnanılmaz 8
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • Umut Verici! 5
  • Bilim Budur! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Muhteşem! 3
  • Üzücü! 2
  • Güldürdü 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ E. B. Simon, et al. (2022). Sleep Loss Leads To The Withdrawal Of Human Helping Across Individuals, Groups, And Large-Scale Societies. PLOS Biology, sf: e3001733. doi: 10.1371/journal.pbio.3001733. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/04/2024 08:32:20 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12298

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Kanıt
Sinek
Protein
Uyku
Göz
Yaşanabilir Gezegen
Lipit
Kromozom
Dilbilim
Yanlış
Kütleçekimi
Ara Geçiş Türleri
Doğum
Travma
Tohum
Ecza
Covid-19
Güve
Tekillik
Stephen Hawking
Tahmin
Foton
Evrimsel Tarih
Ekoloji
Kimyasal Bağ
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Altın, et al. Uykusuzluk, İnsanları Daha Cimri Yapıyor!. (27 Ağustos 2022). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12298
Altın, M., Bakırcı, Ç. M. (2022, August 27). Uykusuzluk, İnsanları Daha Cimri Yapıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved April 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12298
M. Altın, et al. “Uykusuzluk, İnsanları Daha Cimri Yapıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 27 Aug. 2022, https://evrimagaci.org/s/12298.
Altın, Melissa. Bakırcı, Çağrı Mert. “Uykusuzluk, İnsanları Daha Cimri Yapıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, August 27, 2022. https://evrimagaci.org/s/12298.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close