Kadınlar Yüzleri Erkeklerden Daha Rahat Hatırlıyor!
Bu haber 11 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
McMaster Üniversitesi'nin araştırmasına göre kadınlar, erkeklere nazaran gördüğü insanların yüzlerini daha rahat hatırlıyor. Bunu sebebi ise, bilmeden de olsa, kadınların karşıdakinin yüz hatlarını daha dikkatli inceliyor olması.[1] Bulgular uzun süredir sorulan “Neden bazıları karşısındakinin yüzünü çok rahat hatırlıyorken, bazıları hemen unutuyor?” sorusunun cevaplanmasında yardımcı olacak. Rotman Enstitüsü'nden araştırma görevlisi Jennifer Heisz şöyle anlatıyor:
Gözlerimizi yeni tanıştığımız birinin yüzü üzerinde gezdirmemiz, kişiyi daha sonra hatırlama yeteneğimizi etkiliyor. Bulgularımız, epizodik belleğin potansiyel mekanizmasına ve cinsiyetler arasındaki farkına yeni anlayışlar sağlayacak. Kadınların, erkeklere göre, karşıdakinin yüzüne daha fazla bakıyor, bu da zengin ve yüksek bir bellek oluşmasına imkan sağlıyor.
Araştırmada katılımcıların, yüzün nerelerine baktığını anlamak için göz takip teknolojisi kullanıldı ve bilgisayardan arka arkaya gelişigüzel seçilen yüz resimleri gösterildi. Her yüze katılımcıların hatırlayabilmeleri için bir isim verildi. Bir grup bir gün boyunca test edilirken diğer grup 4 gün boyunca test edildi. Heisz şöyle anlatıyor:
Kadınların yüz hatlarına daha fazla takıldığını gördük, fakat bu strateji kesinlikle bilinç dışı oluyor. Bireyler genellikle gözlerini nereye takıldığının farkında değiller, bu da gösteriyor ki olayda bilinçaltı rol oynuyor. Bunlar heyecan verici. Çünkü tüm bunlar demek oluyor ki, birisine ne kadar fazla inceleme öğretilirse, o kişi o kadar iyi bir belleğe sahip oluyor.
Heisz ile birlikte aynı araştırmada çalışan McMaster Üniversitesinde psikoloji profesörü Dr. Shore şöyle söylüyor:
Bulgularımız göz hareketlerimizin değişiminin daha kuvvetli bir bellek oluşumuna yardımcı olabilme ihtimali olduğunu gösteriyor. Artan tarama belki de, aynı yöntem kullanılarak popülasyonun ve özellikle yaşlılar gibi hafıza problemi çeken bireylerin yüz hatırlama hafızaları geliştirilebileceğini kanıtlıyor.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 5
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
- ^ J. J. Heisz, et al. (2013). Females Scan More Than Males: A Potential Mechanism For Sex Differences In Recognition Memory. Psychological Science, sf: 1157-1163. doi: 10.1177/0956797612468281. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 04:17:00 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1258
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Science Daily. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.