Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Türkiye'den Carl Sagan'a Mektup: Profesör Sagan, Ölümünden 4 Ay Önce İstanbul Bilim Şenliği'ne Davet Edilmişti!

6 dakika
909
Türkiye'den Carl Sagan'a Mektup: Profesör Sagan, Ölümünden 4 Ay Önce İstanbul Bilim Şenliği'ne Davet Edilmişti! Dallas Morning News
Tüm Reklamları Kapat

Ünlü gezegen bilimci ve ilk astrobiyologlardan olan Carl Sagan, bilimin popülerleştirilmesine adanmış bir hayatın en büyük örneklerindendir. Yazdığı kitaplarla yüz binlerce okura erişen Carl Sagan'ın Kozmos isimli belgeseli, onun dünya çapında tanınmasında oldukça büyük bir etken olmuştur.

Carl Sagan'ın, 5 Eylül 1977'de fırlatılan Voyager 1'in 6.4 milyar kilometre uzaktan çektiği Dünya fotoğrafındaki "Soluk Mavi Nokta" hakkında yazdıkları; evrenin sonsuzluğuyla karşılaştırıldığında Dünya'nın ne kadar küçük olduğunu ve tarih boyunca yaptığımız kavgaların ne kadar anlamsız olduğunu bizlere tekrar hatırlatmıştır.

Carl Sagan, bilimin popülerleştirilmesine adadığı hayatının önemli bir döneminde, birçok programda ve etkinlikte yer almıştır. Ancak biz bu yazımızda, Türkiye'de bilimin popülerleştirilmesi adına bilim karşıtı hareketlerle fedakârca mücadele eden öğretmenlerimizden birinin Carl Sagan ile yaşadığı kısa bir anıdan bahsedeceğiz.

Tüm Reklamları Kapat

İstanbul'daki bazı üniversite öğretim üyelerinin ve bilim gönüllülerinin, bilimin savunucusu ve dostları olarak 1996 yılında kurdukları Bilim ve Teknoloji Vakfı'nın (BTV) amaçlarından birisi, giderek yükselmekte olan bilim karşıtı hareketlerle mücadele etmek ve bilimin "halkımız içindeki ayak izini" büyütmekti.

Bu vakfın ilk etkinliklerinden birisinin, bir bilim şenliği olması kararlaştırılmıştı. Hem derneğin gelecek etkinlikleri için maddi destek bulmasına, hem de tanınırlığının artmasına katkı sağlaması hedeflenen bu etkinliğe, Türkiye'de de Kozmos dizisi ve popüler kitapları ile tanınırlığı yükselmiş olan Carl Sagan'ın davet edilmesi düşünüldü ve 1996 yılında, Carl Sagan'a bir davet yazıldı.

Etkinlikte, tanıtımını yapmak için o dönemler Carl Sagan'ın yazdığı son eserlerden birisini Türkçeye çevirmeyi planlayan BTV, Carl Sagan'a daveti yazması için de o dönemin TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Uzay Teknolojileri Bölümü başkanı olan ve aynı zamanda da etkinliğin organizasyon komitesinde yer alan Prof. Mehmet Emin Özel'i görevlendirdi. Prof. Mehmet Emin Özel'in mektubunun tam çevirisi şöyleydi:

25 Ağustos 1996/İstanbul-Türkiye

Tüm Reklamları Kapat

Sevgili Prof. Sagan,

Size, Mars'taki yaşam (ya da en azından, son dönemde Antarktika'da bulduğumuz yaşam) kadar uzaktan bir çağrımız var. Mars ile benzerliğimiz yalnızca aradaki uzaklıktan ibaret de değil. Eğer bilim insanları, bilimin savunucuları ve dostları olarak giderek yükselen bilim karşıtı hareketlerle mücadelemizi sürdürmezsek ve bilimin halkımız içindeki ayak izini büyütemezsek, ülkemde bilim meşalesinin kaderi de ne yazık ki Mars’taki yaşam gibi olabilir.

Bizler, burada geniş bir üye yelpazesine sahip bir Bilim ve Teknoloji Vakfı kurduk. Kuruluşumuzun üyeleri, başlıca kaygısı günlük yaşamdaki bilimsel bilinci arttırmak ve bilimsel düşüncenin geliştirilmesi sağlamak olan Türk bilim insanları, mühendisler, üniversite personeli, öğrenciler, çeşitli alanlardan uzmanlar, yazarlar ve gazetecilerdir.

İlk önemli etkinlik olarak bir Bilim Şenliği düzenleme kararı aldık. Buradaki temel amacımız ise, bilim merkezi olarak hareket edecek olan bir Bilim Müzesi için kaynak yaratmak ve bu yönde bir kamusal duyarlılık yaratabilmek. Hedefimiz olan bilim müzesinin amacı ise, yukarıda bahsettiğimiz etkinlikleri gerçekleştirebilecek bir kuruluş haline gelmek. Şenliğin programı ekli sayfada özetlenmektedir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Organizasyon Komitesi (OK); beni sizinle iletişime geçmem, sizin yardımınızı istemem ve etkinliğimizin bir katılımcısı olmanızı rica etmem için görevlendirdi. Ben, bir fizik profesörüyüm ve şu anda Türkiye'de, Ukraynalı ve Alman meslektaşlarımızla beraber bir radyo teleskop kurmak çabası içindeyiz. Ayrıca, kamudan ve diğer kaynaklardan mali destek bularak, mevcut tesislerin kullanımını sağlamak ve geliştirmek için çalışmaktayız. Kendim de geçmişte, Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nde ve Max Planck Radyo Astronomi Enstitüsünde görev yapmış ve değerli araştırmacı bilim insanları ile çalışma fırsatları bulmuştum.

Sizi ve eşiniz Druyan hanımefendiyi, şenliğimiz OK adına, bilim şenliğimize “onur konukları” olarak davet etmek istiyoruz. Şenlik katılımcılarımız için; sizin ve eşinizin seçtiğiniz konular üzerinde 1 ya da 2 adet konuşma yapmanız bizi çok mutlu edecektir. Ayrıca şenlik program komitemiz, ziyaretiniz ve konuşmalarınız vesilesi ile sizin son kitaplarınızdan birini Türkçeye çevirmek ve bunun tanıtımını ve Türk okurlarınıza sunuşumuzu, sizinle birlikte gerçekleştirmek istemektedir (Cosmos, Dragons of Eden, Contact gibi bazı önemli kitaplarınızın Türkçeye çevrilmiş olduğunu belki de biliyorsunuzdur). Son kitabınızın çevrilmesinde bir sorun yaşanmaması durumunda, tadını ve içeriğini aynı derecede eğitsel ve aydınlatıcı bulduğum Broca’s Brain isimli kitabınızı da çevirmeyi düşüneceğiz.

Şenliğimizin, Mart 1997 içinde gerçekleştirilmesi planlanıyoruz. Davetimizi kabul ederseniz, tüm giderleriniz OK tarafından memnuniyetle karşılanacaktır. Biliyoruz ki, kısa süreliğine de olsa, İstanbul’da ve ülkemizde bulunmanız ve şenliğimize katılmanız; bizlere, Antikite’den beri bilimin katettiği uzun yolun başlangıç noktası olarak kabul edilen verimli Anadolu topraklarında, bilimin yeni kalelerinden birini daha inşa edebilmemiz için çok önemli bir destek sağlamış olacaktır (Burada, Profesör L. Kederman’ın, eğlenceli kitabı Tanrı Parçacığı'nda kullandığı metafora atıfta bulunuyorum, Prof Lederman bilimin katettiği uzun ve zahmetli yolu, “İki şehrin hikayesi: Milet ve Waxahachia” başlığı altında, Güney Batı Anadolu’daki, (Milas-Muğla yakınlarındaki) Milet’den Texas-Waxahashia’ya uzanan bir patikaya benzetiyordu.) Ayrıca, beğeninize ve ülkemizde geçirmeyi uygun göreceğiniz süreye göre, siz ve Druyan hanımfendi için, Türkiye’nin tarihi mekanlarına (Hitit, Yunan, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı…) ziyaretler planlanacak ve gerçekleştirilecektir.

Organizasyon Komitemiz adına, sizlere en iyi dileklerimi gönderiyor ve içten duygularla festivalimize ve ülkemize yaptığımız bu davete olumlu yanıt vermenizi bekliyoruz.Sevgi ve hürmetlerimle,                                                                                             

Mehmet Emin Özel

Uzay Teknolojileri Bölümü Bşk.

Tüm Reklamları Kapat

Bu mektupla Prof. Özel, günümüzde oldukça çoraklaşmış ve neredeyse asli işlevini yapamaz duruma getirilmiş bilim ve üniversite dünyamızın durumunu isabetle öngörmüş ve bilimin popülerleştirilmesinin, ne kadar kritik bir öneme sahip olduğunu ısrarla dile getirmiştir.

Ne yazık ki Carl Sagan, 25 Ağustos 1996'da yollanan bu mektuptan yalnızca 4 ay sonra, hayata gözlerini yumdu. Aradan geçen kısa ve kendisi için ölüm kalım mücadelesi ile dolu olduğu anlaşılan döneme karşın, Prof. Sagan gelen bu davete kısa da olsa bir cevap yazabildi. Sevgili Carl Sagan, festivale gelebilecek durumda olmadığını söyleyerek vakfa başarılar diliyordu.

Carl Sagan'ın hayata gözlerini yummasının ardından, "Gökbilimi, Büyük Ustasını Kaybetti" başlığıyla Cumhuriyet Bilim Teknik'e bir yazı yazan Prof. Dr. Mehmet Emin Özel, yazısını şu ifadelerle sonlandırıyor, Carl Sagan'ın bıraktığı mirası sürdürme çabalarının önemini şöyle tekrarlıyordu:

Tüm Reklamları Kapat

… Vakıf yönetimi, şenlik sırasında Prof. Sagan'ın son yayımlanan kitabı Karanlık Dünyada Bilimin Mum Işığı'nı Türk okuyucusuna sunmayı planlıyor ve bu mutluluğu kendisi ve ülkemiz kamuoyuyla paylaşmayı umuyordu. Ne yazık ki artık Sagan'ın eserleri ile yetinmek ve onun bıraktığı yerden devam etme görevini daha yüksek bir heyecanla sürdürmek durumundayız.

Ülkemizde, bilimi sevdirme ve tanıtma çabasıyla çeşitli konferanslara, televizyon ve radyo konuşmalarına katılarak ve yazılar yazarak bilim karşıtlığıyla savaşını sürdüren Prof. Özel, 1970 yılında ODTÜ Fizik bölümünden mezun olduğu günden bu yana öğretim üyesi ve öğretmen olarak, onlarca yüksek lisans ve doktora öğrencisi yetiştirmiş; binlerce öğrenciye ve bilim severlere yaptığı popüler bilim sunumları, TÜBİTAK tarafından defalarca basılan Gökyüzünü Tanıyalım kitabı ve yazdığı onlarca yazı ile insanlara ulaşmış ve onları bilimin ve astronominin güzelliği ile tanıştırmıştır.

Bilim kültürünün ne denli çekici olabileceğini bizlere tekrar hatırlatan bu küçük notumuzda; heyecan dolu bilim insanlarının, bilim meşalesiyle etraflarını nasıl aydınlattıklarını görebiliyoruz. Biz yeni nesillerin görevi olan bilimin meşalesini taşımak ve toplumları aydınlatmayı sürdürmek, bizlere bu konuda örnek olan hocalarımızdan alıp gururla taşıyacağımız bir mirastır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
26
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Üzücü! 3
  • Umut Verici! 2
  • Bilim Budur! 1
  • İnanılmaz 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 15:11:11 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12930

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. C. Karanfil, et al. Türkiye'den Carl Sagan'a Mektup: Profesör Sagan, Ölümünden 4 Ay Önce İstanbul Bilim Şenliği'ne Davet Edilmişti!. (26 Aralık 2023). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12930
Karanfil, E. C., Kayalı, Ö. (2023, December 26). Türkiye'den Carl Sagan'a Mektup: Profesör Sagan, Ölümünden 4 Ay Önce İstanbul Bilim Şenliği'ne Davet Edilmişti!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12930
E. C. Karanfil, et al. “Türkiye'den Carl Sagan'a Mektup: Profesör Sagan, Ölümünden 4 Ay Önce İstanbul Bilim Şenliği'ne Davet Edilmişti!.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, 26 Dec. 2023, https://evrimagaci.org/s/12930.
Karanfil, Ege Can. Kayalı, Ögetay. “Türkiye'den Carl Sagan'a Mektup: Profesör Sagan, Ölümünden 4 Ay Önce İstanbul Bilim Şenliği'ne Davet Edilmişti!.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, December 26, 2023. https://evrimagaci.org/s/12930.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close