Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Tırtıların Dışkısı, İklim Değişimine Etki Ediyor Olabilir!

Tırtıların Dışkısı, İklim Değişimine Etki Ediyor Olabilir! Flickr/Libor Kubát
Çingene güvesi tırtılı (Lymantria dispar)
3 dakika
3,663
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tırtıllar çok fazla besin tüketirler ve bu konuda pek de seçici değillerdir. Ana besin kaynakları olan bitki yapraklarını, hem yaprak döken bitkilerden hem de iğne yapraklılardan alabilirler. Bu kadar fazla yemek, haliyle, fazla dışkı anlamına gelmektedir. Bugüne kadar tırtıl dışkısının etkileri, ekolojik etki veya toprak döngüsüne katkıları gibi çeşitli sebeplerle araştırılmıştır. Ancak bu dışkının iklim üzerindeki etkisi, bugüne kadar görmezden gelinmiş gibi görünmektedir. Her ne kadar tırtıl dışkısı gibi "ufacık" bir unsurun, küresel ısınma gibi devasa bir iklim değişimiyle ilgili olmayacağını varsaymak kolay olsa da, bu varsayım bizi hataya düşürecektir.

Bitkileri Dışkıyla Kandıran Tırtıllar

Bitkilerin dışarıdan gelen zararlılara karşı kendi savunma mekanizmaları olduğunu biliyoruz. Görünüşe göre tırtıllar, bunlardan birkaç tanesini aşmayı başarmıştır. Bu olay, özellikle mısırlarda görülmektedir. Mısırlar, mantar enfeksiyonlarını önlemek veya otçul hayvanları uzak tutmak için kullandıkları kimyasallara sahiptirler. Ancak bu bitkiler aynı anda sadece bir çeşit kimyasalı kullanabilmektedir. Yani ya mantar enfeksiyonundan korunacaklar ya da otçul hayvanlardan...

Tırtıl dışkısı ise burada devreye girmektedir: Bitkiyi gözüne kestiren tırtıl, dışkısını bırakır. Mısır bitkisi ise dışkıyı bir mantar enfeksiyonu olarak algılar ve mantar enfeksiyonundan korunmak için gerekli kimyasalları çalıştırır. Tabii bu sırada otçullardan korunmak için gerekli kimyasallar salgılanmadığı için, tırtıllara sadece ziyafet çekmek kalır.

Tüm Reklamları Kapat

Bu etkiyi fark eden Pennsylvania Eyalet Üniversitesi Tarım Bilimleri'nden araştırmacılar, bu etkiyi bir nevi doğal tarım ilacına çevirmek istiyorlar. Hedefleri, mısırın mantar karşıtı kimyasalları salgılamasına sebep olan kimyasalları kesin bir şekilde belirleyerek bunu kullanmak. Böylece bitkiye uzun vadede zarar verecek yapay kimyasallar da kullanılmamış olacak; çünkü bitkinin halihazırda yapabilecek biçimde evrimleştiği bir şeyi tetiklemiş olacaklar.

Euchaetes egle türü tırtılın dışkısı
Euchaetes egle türü tırtılın dışkısı
Jungle Dragon

Tırtıl Dışkısı ve İklim İlişkisi

Tırtıl dışkısının iklim üzerindeki etkisini gözlemlemek içinse araştırmacılar, büyük ölçekli ve uzun dönemli çalışmalar yapmak zorunda kaldılar.

Bir çalışmada, Ontario'daki (Kanada) 430.000 kilometrekare alanda yaşayan çingene güvesi tırtılı (Lymantria dispar) ve Çadır Tırtılı (Malacosoma americanum) türlerinin, 32 yıl boyunca faaliyetleri gözlemlendi ve karşılaştırıldı. Araştırmacıların üzerinde durdukları fikir, bu tırtılların azot bakımından zengin dışkılarının sulara karışarak döngülere etki etmiş olabileceğiydi. Tırtıllar, yaprakları yiyerek, bitkilerin depolamış olduğu karbon ve azotu vücutlarına alıyordu. Daha sonra dışkılayarak bu elementleri tekrar doğaya salmış oluyor, yani döngüye sokuyorlardı. Araştırmacılardan Cambridge Üniversitesi'nde küresel değişim ekolojisi profesörü Andrew Tanentzap şöyle diyor:

Tırtıllar azotu alır ve arka taraftan ortama fırlatıverirler.

Ancak iş burada bitmiyor. Azot dolu dışkıların, yakınlardaki su kütlelerine karıştığı tespit edilmiştir. Bu da sudaki azot bakterilerinin artmasına sebep olur ve bu bakteriler de atmosfere karbondioksit yayar. Karbon, ayrıca sulardaki algleri besleyerek onların çoğalmasına da yol açabilir. Buradaki elementlerin düzensiz artışı, özellikle gölleri etkiler.

Tüm Reklamları Kapat

Göller, azotla yüklü hale gelebilir ve bu, su yaşamı için pek de iyi bir şey değildir. Tanentzap, 32 yıllık gözlemleri sonucunda tırtıl sayılarının yükselişte olduğu yıllarda göllerdeki karbon seviyesinin %30'a varan düşüşler yaşarken, azot seviyesinin neredeyse %100 arttığı sonucuna varmıştır.

Ancak çalışmanın sonuçlar henüz net değildir. Tanentzap, bu çalışmanın sonuçlarını daha ayrıntılı incelemek istediğini söylüyor:

Göl ve atmosfer arasındaki karbon alışverişinin tüm göl ölçeğindeki bu etkiyi ölçmek, yapmayı çok istediğim bir çalışma.

Tırtıl dışkısının, gübre veya başka şekillerde tarımsal bir ilaç olarak kullanımı işte tam da burada akıllara kötü etkileri getiriyor. Eğer firmalar ve çiftçiler bu tür ürünler kullanmak istiyorlarsa, ürünlerin iklim üzerindeki etkilerini düşünmek zorundalar.

Tanentzap, bu çalışmanın daha çok iklim değişikliği için açıklayıcı bir çağrı olduğunun altını çizerken, Clark Üniversitesi'nden C. Williams, bu konuda pek de endişelenmediğini söylüyor. Bu çalışmayı sadece iklim değişikliğine etki eden başka bir unsur olarak yorumluyor ve şöyle diyor:

Daha çok gördüğümüz, iklim değişiminin bir kısmına bir yanıt oluşmuş olması. Bu, böceklerin ve diğer zararlıların ekosistemleri geçmişten farklı şekillerde etkilemesinin bir göstergesi.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
21
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 8
  • Tebrikler! 7
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • Bilim Budur! 4
  • İnanılmaz 4
  • Umut Verici! 3
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • E. Spivack. The Surprising Link Between Caterpillar Poop And Our Climate. (3 Kasım 2021). Alındığı Tarih: 30 Kasım 2021. Alındığı Yer: Popular Science | Arşiv Bağlantısı
  • D. Nasowitz. How Caterpillar Poop Might Become The Next Great Pesticide. (1 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 1 Aralık 2021. Alındığı Yer: Modern Farmer | Arşiv Bağlantısı
  • K. Piercy. What Does Caterpillar Poop Look Like? (Insect Frass). (1 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 1 Aralık 2021. Alındığı Yer: meodowia | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/04/2024 12:03:55 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11201

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Kanıt
Sinek
Protein
Uyku
Göz
Yaşanabilir Gezegen
Lipit
Kromozom
Dilbilim
Yanlış
Kütleçekimi
Ara Geçiş Türleri
Doğum
Travma
Tohum
Ecza
Covid-19
Güve
Tekillik
Stephen Hawking
Tahmin
Foton
Evrimsel Tarih
Ekoloji
Kimyasal Bağ
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
G. Kaçıra, et al. Tırtıların Dışkısı, İklim Değişimine Etki Ediyor Olabilir!. (2 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11201
Kaçıra, G., Karahasan, A. (2021, December 02). Tırtıların Dışkısı, İklim Değişimine Etki Ediyor Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved April 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/11201
G. Kaçıra, et al. “Tırtıların Dışkısı, İklim Değişimine Etki Ediyor Olabilir!.” Edited by Akın Karahasan. Evrim Ağacı, 02 Dec. 2021, https://evrimagaci.org/s/11201.
Kaçıra, Göktuğ. Karahasan, Akın. “Tırtıların Dışkısı, İklim Değişimine Etki Ediyor Olabilir!.” Edited by Akın Karahasan. Evrim Ağacı, December 02, 2021. https://evrimagaci.org/s/11201.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close