Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Çingene güvesi (Lymantria dispar)

3 dakika
4,694
Çingene güvesi (Lymantria dispar) Gökhan Eren
Lymantria dispar (Çingene Güvesi, Gypsy moth) Lymantriidae
Tüm Reklamları Kapat
Çingene güvesi
  • Bilimsel Adı Lymantria dispar
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Çingene güvesi
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Gypsy moth
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Gözlem Bilgileri

Halk arasında Çingene güvesi olarak bilinen Lymantria dispar türüne ait erişkin ve tırtılları 19 Temmuz 2019 tarihinde Sakarya'nın Karasu ilçesinde gözlemledik. İngilizce ''gypsy moth'' olarak bilinir.

Tanım ve Genel Bilgiler

Erişkin erkekler de kanat üstü açık kahverengi, dişilerde ise sarımsı beyaz renkte olup her iki cinsiyette de kanat üzerinde koyu renkte çizgiler bulunur. Çingene güveleri ortalama 15-35 mm uzunluğunda, kanat açıklığı ise 37-62 mm arasında değişmektedir. Erkeklerde antenler tüy benzeri keratin filamentler ile kaplı olurken dişilerde ise daha ipliksidir. Seksüel dimorfik (cinsiyetler arası görünüş farkı) olan bu türün dişileri daha büyük ve daha açık renklidir. Larvaların uzunluğu 50-90 mm arasında değişmektedir. Tırtılların baş kısmına yakın beş çift mavi leke, kuyruk kısmında ise altı çift kırmızı leke bulunmaktadır.

Çingene güvesi (Lymantria dispar) tırtılı/larvası.
Çingene güvesi (Lymantria dispar) tırtılı/larvası.
Gökhan Eren

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

İlk olarak taksonominin babası sayılan meşhur İsveçli doğa bilimci Carl Linnaeus tarafından 1758 yılında tanımlanmıştır. Çingene güvesi (Lymantria dispar), Erebidae ailesinin Lymantriinae alt ailesinde bulunur. Üç alt tür içerir (Lymantria dispar dispar, Lymantria dispar asiatica, Lymantria dispar japonica).

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Çingene güveleri, Güney Avrupa, Kuzey Afrika, Orta ve Güney Asya ve Japonya'ya kadar geniş bir dağılıma sahiptir. Bu bölgelerde doğal olarak bulunan bu tür 1869 yılında Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’ya da yayılmıştır.

Davranış ve Etoloji

Çingene güveleri, Lepidoptera takımın diğer üyelerinde olduğu gibi, metamorfik yaşam döngüsünde yumurta, larva, pupa ve erişkin olmak üzere dört aşama bulunur. Temmuz veya Ağustos aylarında ağaçların gövdelerine yumurtalarını bırakırlar. Embriyolar 4-6 hafta sonra larva haline gelir. Pupa evresi 7-14 gün arasında değişmektedir. Erkekler, pupasyondan genellikle dişilerden 1-2 gün önce çıkar. Çiftleşme, erişkin dişiler ortaya çıktıktan sonra meydana gelir ve sonra yumurtlama gerçekleşir. Her iki ebeveyn de yumurtlamadan sonra ölür ve döngü tekrar eder.

Kırmızı ve mavi lekeler tür tanımında önemlidir.
Kırmızı ve mavi lekeler tür tanımında önemlidir.
Gökhan Eren

Çiftleşme, dişilerin karın bezlerinden erkekleri çeken bir cinsel feromon salgılamasıyla başlar. Çiftleşme yaklaşık 30 dakika sürer ve dişiler 24 saat içinde yumurtalarını bırakırlar.

Erişkin çingene güveleri, genellikle Temmuz veya Ağustos aylarında yılda bir kez ürer. Larvaların yumurtaların içinde gelişmesi sadece bir ay sürmesine rağmen, genellikle 8 ya da 9 ay boyunca yumurtadan çıkmazlar. Dişiler, genellikle ağaç gövdeleri ve dallarda üreme mevsimi başına yaklaşık 1000 yumurta bırakır. Yaşamlarının çoğunu, genellikle konukçu ağacın üzerinde veya yakınında geçirirler. Pupasyondan sonra, yetişkinlerin oluşması yaklaşık 2 hafta sürmektedir. Bu da bir sonraki çiftleşme döngüsünün meydana geldiği zamandır. Genel olarak, çingene güveleri yaklaşık 11 ay içerisinde cinsel olgunluğa ulaşır.

Tüm Reklamları Kapat

Çingene güvesi (Lymantria dispar) erişkin dişi yumurta bırakırken.
Çingene güvesi (Lymantria dispar) erişkin dişi yumurta bırakırken.
Gökhan Eren

Diyet ve Metabolizma

Çingene güveleri, 500'den fazla ağaç ve çalılık türünün yapraklarından beslenebilmektedir. Erişkinler gelişmiş ağız parçalarına sahip olmadığından, tırtıllar, beslenen tek yaşam formudur. Tırtıllar özellikle meşe ağaçlarını tercih ederler.

İnsanlarla Etkileşim ve Kültürel Referanslar

Çingene güveleri, hemen hemen her tür ağacın yapraklarından beslenebilme özellikleri ile ünlüdür. Bir ağacın yapraklarının yüzde 50'sinden fazlası tahrip olursa, muhtemelen ölecektir. Yaprak tahribatı sonrası yeniden yapılanma yoğun bir enerji tüketimi gerektirir. Ek olarak, zayıflamış ağaçlar virüslere ve parazitik böceklerin saldırısına daha duyarlı hale gelecektir.

Etimoloji

Lymantria dispar isminin anlamı Latin kökenli iki kelimeden oluşur. Lymantria 'yok edici' anlamına gelir. Dispar kelimesi, 'ayrılmak' anlamına gelen Latince kelimeden türetilmiş ve cinsiyetler arasındaki farklı özellikleri göstermektedir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 15:01:09 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7894

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
G. Eren, et al. Çingene güvesi (Lymantria dispar). (1 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7894
Eren, G., Türkoğlu, P. (2019, August 01). Çingene güvesi (Lymantria dispar). Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7894
G. Eren, et al. “Çingene güvesi (Lymantria dispar).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 01 Aug. 2019, https://evrimagaci.org/s/7894.
Eren, Gökhan. Türkoğlu, Pedram. “Çingene güvesi (Lymantria dispar).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, August 01, 2019. https://evrimagaci.org/s/7894.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close