Kadın Sünneti (Kadınların Genital Sakatlanması): Temizlik, Saflık ve Evlenebilirlik Kisvesi Altında Kadınlara Dayatılan İstismar!
Sünnet Sadece Erkeklere Uygulanmıyor! Ve Kadınlara Uygulandığında Elde Edilen Sonuçlar Felaket Oluyor!
Dini veya kültürel sebeplerle erkeklere uygulanan sünnet, penis başını saran ve koruyan prepüs isimli üst derinin bir kısmının ya da tamamının kesilmesi olayıdır. Sünnet sayesinde penis başı ya da diğer adı ile glans, açıkta kalır. Sünnet genelde küçük yaştaki erkeklere uygulanır fakat bazı ebeveynler çocuklarını doğar doğmaz sünnet ettirerek onları bazı travmalardan korumayı amaçlarlar.
Erkeklere uygulanan bu ritüel, aynı zamanda Afrika, Asya ve Orta Doğu’daki bazı ülkelerde ya da bu ülkelerin içinde bazı topluluklar tarafından kadınlara da uygulanmaktadır ve bu uygulamaya kadın sünneti denir. Kadın sünnetinin bir diğer adı ise kadın genital mutilasyonudur (KGM). Bu uygulama doğrultusunda, tıbbi olmayan sebepler ile kadın üreme organları kısmen ya da tamamen vücuttan çıkartılır. Ancak bu, bilimsel hiçbir dayanağı olmayan ve çok tehlikeli bir uygulama olduğu için 6 Şubat günü Kadın Sünnetine Karşı Sıfır Tolerans Günü olarak tanımlanmıştır.
Kadın sünneti, özünde kadına şiddetin farklı bir boyutundan ibarettir. Birleşmiş Milletler’in (BM) tahminlerine göre Dünya’da bugün hayatta olan 200 milyon kız çocuğu ve kadın çeşitli yöntemlerle sünnet edilmiştir. Bu sayısal değer ise her 20 kadın ya da kız çocuğundan birinin cinsel bölgelerinin bilerek sakatlandığı anlamına gelmektedir.
Kenya’nın İsiolo bölgesinde yaşayan ve Borana Kabilesi’nin bir üyesi olan Bishara Sheikh Hamo, kadın sünnetinin kadınlar ve kız çocukları üzerinde hem fiziksel hem de psikolojik olarak derin etkiler bıraktığını dile getirmektedir. Bishara da 11 yaşında sünnet edilmiş bir kadındır ve bu uygulama yüzünden idrar yapma sorunları yaşadığını söylemektedir. İdrar sorununun yanında, tekrarlayan enfeksiyonlar ve adet düzensizliği ile de sık sık karşılaştığını açıklayan Bishara, bu ritüel yüzünden yalnızca sezaryenle doğum yapabileceğini öğrendiği zaman büyük bir hayal kırıklığına uğramış. Bishara, bugün kadınların saf ve temiz olmak adına genital sakatlamaya maruz bırakılmasına karşı çıkan bir aktivist.
Neden Kadınlar Sünnet Ediliyor?
Pek çok ülkede yasaklanmış olan kadın sünneti, Afrika, Orta Doğu ve Asya ülkelerinde genellikle dini inançlar, toplum tarafından kabul görme isteği, bakireliğin korunması, erkeğin cinsel haz hissini arttırma, hijyen konusunda sahip olunan yanlış bilgiler ve kadını "evlenilebilir" kılma amaçlı uygulanmaktadır.
Bazı kültürlerde, kadın sünneti yetişkinliğe geçiş aşamasının bir ön koşulu olarak görülür ve kadınlar evlenmeden önce bu ritüele maruz bırakılır.
Kadın sünneti temizlik açısından kız çocuklarına ve kadınlara hiçbir katkı sağlamamaktadır; fakat belirli topluluklarda sünnet edilmemiş kadınlar ve kız çocukları pis veya değersiz olarak nitelendirilmektedir.
Bu işlem, çoğunlukla kadınların ve kız çocuklarının isteği dışında gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle, kadın sünneti kadın şiddetine ve çocuk istismarına açılan bir kapı olarak görülmektedir.
Kadınlar Nasıl Sünnet Ediliyor?
Kadın sünneti genellikle "sünnetçi" olarak anılan yaşlı kadınlar tarafından bu işlemin uygulanacağı bireylerin evinde yapılır. Kız çocukları ya da kadınlar anestezinin etkisiyle genital sakatlamaya maruz kalabilir veya sünnetçinin fikri doğrultusunda anestezi uygulanmayabilir. Bunun yanı sıra, bazı toplumlarda berberler sağlık hizmeti sağladığından ötürü bu topluluklarda KGM uygulayacak sünnetçi erkek bir berber de olabilir.
KGM uygulaması için genellikle steril olmayan bıçak, ustura, makas, cam, tırnak ya da keskinleştirilmiş kaya kullanılır. 2007 yılında The Lancet dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, Ugandalı bir hemşire, KGM uygulamasında aynı bıçağın bir kerede 30 farklı kadın üzerinde kullanıldığına şahit olduğunu dile getirmiştir.
Kadın Sünnetinin 4 Türü
Aşağıdaki vulva (kadının genital bölgesinin dışardan bakılınca gözle görülür kısmı) anatomisine göre, Dünya Sağlık Örgütü KGM’nin 4 türünü tanımlamaktadır.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
- 1. Tip: Hassas klitoris bölgesi ve çevresindeki derinin bir kısmının veya tamamının kesilip alınması durumuna klitoridektomi denir.
- 2. Tip: Klitorisin bir parçası ya da tamamı ile labya minora isimli vajinadaki iç dudakların kesilip alınması durumuna eksizyon denir.
- 3. Tip: Hem vajinayı çevreleyen dış dudakların hem de iç dudağın kesilerek yapılarının değiştirilmesine infibülasyon denir. Bu uygulamada idrar ve adet kanının çıkışı için küçük bir delik bırakılır. Bu aralık çok küçüktür ve bazen cinsel ilişki ve doğum için kesilmesi gerekebilir. Fazlaca enfeksiyon riski taşıyan bu uygulama, kadınlar için de oldukça ağrılıdır.
- 4. Tip: Son KGM çeşidi ise klitoris veya genital bölgenin delinmesi, oyulması ya da kazınması gibi zararlı işlemlerin tamamını içerir.
Kadın Sünnetine Karşı Mücadele Devam Ediyor!
Dünya Sağlık Örgütü, Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Af Örgütü ve farklı Dünya devletleri, KGM uygulamasına maruz bırakılmış bireylerin psikolojik olarak nasıl etkilendiğine ve vücutlarının ne denli zarar aldığına dikkatleri çekerek bu ritüelin sonlandırılmasına dair çalışmalar yürütmekte. 6 Şubat Uluslararası Kadın Sünnetine Karşı Sıfır Tolerans Günü de dikkat çekmek için takvimlerde yerini almış önemli bir farkındalık günüdür.
Mücadelelerin yanı sıra, bu konuda uzman avukat Charlotte Proudman, bu uygulamanın yasak olduğu İngiltere gibi ülkelerde de yasal olmayan bir şekilde giderek arttığını dile getirerek daha hızlı bir şekilde harekete geçilmesini, bu çocuk istismarının ve kadın şiddetinin bir an önce önlenmesi gerektiğini söylemektedir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git- 141
- 74
- 60
- 41
- 14
- 11
- 6
- 3
- 3
- 0
- 0
- 0
- E. Ontiveros. Kadın Sünneti Nedir, Hangi Ülkelerde Yaygın, Neden Durdurulamıyor?. (6 Şubat 2019). Alındığı Tarih: 31 Ağustos 2020. Alındığı Yer: BBC News | Arşiv Bağlantısı
- World Health Organization. Female Genital Mutilation. (3 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 31 Ağustos 2020. Alındığı Yer: World Health Organization | Arşiv Bağlantısı
- United Nations. Top 5 Things You Didn’t Know About Female Genital Mutilation. (5 Şubat 2019). Alındığı Tarih: 31 Ağustos 2020. Alındığı Yer: United Nations Population Fund | Arşiv Bağlantısı
- C. R. Horowitz, et al. Female “Circumcision”. (1 Ocak 1997). Alındığı Tarih: 31 Ağustos 2020. Alındığı Yer: US National Library of Medicine National Institutes of Health | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 02:12:43 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9277
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in US National Library of Medicine National Institutes of Health. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.