Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Tek Bir Genin Yokluğu Otizme Yol Açıyor Olabilir!

5 dakika
345
Tek Bir Genin Yokluğu Otizme Yol Açıyor Olabilir! UCSF Benioff Children's Hospital Foundation
Tüm Reklamları Kapat

Yetmişten fazla gen; beyindeki farklılıkların dil, iletişim, hiperaktivite ve tekrarlayan hareketlerle ilgili sorunlar da dahil olmak üzere bir dizi çeşitli davranış değişikliğine yol açan gelişimsel bir durum olan otizm spektrum bozukluğu ile ilişkilendirilmiştir. Bilim insanları bu spesifik ilişkileri gen gen, nöron nöron incelemeye çalışmaktadır.

Bu genlerden biri Astrotactin 2'dir (ASTN2). 2018 yılında Rockefeller Üniversitesi Gelişimsel Nörobiyoloji Laboratuvarı'ndan araştırmacılar, gen tarafından üretilen proteindeki kusurların nörogelişimsel rahatsızlıkları olan çocuklarda beyincikteki (serebellumdaki) bağlantıları nasıl bozduğunu keşfettiler.

Şimdi aynı laboratuvar, bu genin tamamen devre dışı bırakılmasının otizmin birkaç belirgin davranışlarına yol açtığını buldu. PNAS'ta yayımlanan yeni bir makalede açıklandığı üzere, ASTN2 geni olmayan fareler, vahşi tipteki yuva arkadaşlarından dört temel açıdan belirgin şekilde farklı davranışlar gösterdi: Daha az ses çıkardılar ve daha az sosyalleştiler ancak davranışlarında daha hiperaktiftiler ve tekrarlayan davranışlar gösterdiler. Makalenin birinci yazarı olan Michalina Hanzel şunları söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Tüm bu özellikler, otistik bireylerde de benzer şekilde görülüyor. Bu davranışların yanı sıra beyincikte yapısal ve fizyolojik değişiklikler de tespit ettik.

Onlarca yıldır çalışmaları bu beyin bölgesine odaklanan uzman Mary E. Hatten ise şunları söylüyor:

Bu sinirbilim alanında önemli bir bulgu. Ayrıca beyinciğin motor işlevlerinden bağımsız bilişsel işlevlere de sahip olduğu yönündeki fikri öne çıkarıyor.

Beklenmedik Bir Rol

2010 yılında Hatten'ın laboratuvarı, ASTN2 geni tarafından üretilen proteinlerin beyinciğin gelişimi sırasında yer değiştiren ve yapısını oluşturan nöronlara rehberlik ettiğini keşfettiler. 2018'deki araştırmada üç çocuğu da hem nörogelişimsel bozukluklar hem de ASTN2 mutasyonu taşıyan bir aileyi incelediler. Gelişimini tamamlamış bir beyinde de proteinlerin benzer bir rehber rolü olduğunu buldular: Proteinler, nöronlar arasındaki kimyasal iletişimi sürdürmek adına reseptörleri nöral yüzeylerden uzaklaştırıyor ve yeni reseptörlere yer açıyordu. Mutasyona uğramış bir genin ürettiği proteinlerse faaliyete geçemiyor ve reseptörler birikiyor; bu da nöronal bağlantıları ve iletişimi engelleyen bir trafik ile sonuçlanıyor. Bu etki, zihinsel engellilik, dil gelişiminde gecikmeler, DEHB ve otizm gibi çocuklarda sıklıkla gözlenen hastalıklarda önemli olabilir.

Bulgu, beyinin en eski kortikal yapısı olan serebellumun sadece motor kontrol için değil aynı zamanda dil, kavrama ve sosyal davranış açısından önemli olduğuna dair giderek artan bir grup kanıtın parçasıydı.

Mevcut çalışma için Hanzel, ASTN2 geninin tamamen yokluğunun serebellar yapı ve davranış üzerinde ne tür etkileri olacağını görmek istedi. Hatten laboratuvarının eski doktoru ve çalışmanın ortak yazarı Zachi Horn ile Weill Cornell Medicine'dan Shiaoching Gong'un da yardımıyla Hanzel iki yılını ASTN2'den yoksun nakavt faresi yaratmakla geçirdi ve ardından hem bebek hem de yetişkin farelerin beyinlerini ve eylemlerini inceledi.

Tüm Reklamları Kapat

Davranışsal Paralellikler

Nakavt edilmiş farelerin vahşi tip yuva arkadaşlarıyla nasıl farklılaştıklarını görmek için birkaç davranış deneyi yürütüldü. İlgili genin nakavt edildiği fareler deneylerin hepsinde belirgin bir şekilde farklı özellikler gösterdi.

Bir çalışmada, araştırmacılar bebek fareleri kısa süreliğine izole ettiler ve daha sonra ultrasonik seslendirmeler kullanarak annelerini ne sıklıkta çağırdıklarını ölçtüler. Bu sesler, bir farenin sosyal davranışının ve iletişiminin önemli bir parçasıdır ve araştırmacıların insan dil becerileriyle paralellikleri değerlendirmek için kullanabileceği en iyi temsillerden biridir.

Vahşi tipteki (İng: "wildt-type") yavrular, karmaşık, perde değiştiren sesler kullanarak annelerini çağırmakta hızlıydı, oysa nakavt yavrular sınırlı bir perde aralığında daha az ve daha kısa çağrılar yaptı. Hanzel, benzer iletişim sorunlarının otistik kişilerde yaygın olduğunu söylüyor:

İletişim sorunları otizmin en belirgin özelliklerden biri, ancak bu bir spektrum boyunca görülebilir. Bazı otistik insanlar metaforları anlayamaz, bazılarıysa onların duydukları kelimeleri tekrarlar ve bazıları hiç konuşmaz.

Başka bir deneyde ise araştırmacılar ASTN2 geninin çıkarıldığı farelerin hem tanıdık hem de tanımadıkları farelerle nasıl etkileşime girdiğini test etti. Bu fareler tanımadıkları bir fareden ziyade tanıdıkları bir fare ile etkileşime girmeyi tercih etti. Buna karşın, vahşi tip fareler her zaman yeni bir yüzün sosyal yeniliğini seçtiler. Hanzel, bunun da otistik kişilerin aşina olmadıkları ortamlara ve insanlara karşı isteksizlikle paralellik gösterdiğini ekliyor:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Bu çok önemli bir sonuç, çünkü bu nakavt mutasyonu olan farelerin sosyal yeniliği sevmediğini ve halihazırda tanıdıkları farelerle vakit geçirmeyi tercih ettiğini gösteriyor ki bu da otistik insanların aşina oldukları etkileşimleri yeni sosyal etkileşimlere tercih etme eğiliminde olmalarına tekabül ediyor.

Üçüncü bir deneyde ise her iki fare grubu da bir saat boyunca açık bir alanı keşfetmeleri için serbest bırakıldı. ASTN2 geninin çıkarıldığı fareler diğer farelerden önemli ölçüde daha uzun bir mesafe kat etti ve yerinde daireler çizme gibi tekrarlayan davranışlarda bulunma oranları %40 daha fazlaydı. Belirtmek gerekir ki hem hiperaktivite hem de tekrarlayan davranışlar otizmin iyi bilinen ayırt edici özellikleridir.

Beynin Bölgeleri Arası İletişimsizlik

Bilim insanları ASTN2 farelerinin beyinlerini incelediklerinde, serebellumda birkaç küçük fakat görünüşte etkili yapısal ve fizyolojik değişim buldular. Bunlardan biri, Purkinje hücreleri olarak adlandırılan büyük nöronların, daha yüksek yoğunlukta dentritik dikenlere sahip olmasıydı. Ama bu değişimi, yalnızca serebellumun belirli alanlarında tespit ettiler. Hanzel, "Örneğin en büyük farkı, tekrarlayıcı ve sabit davranışların kontrol edildiği posterior vermis bölgesinde bulduk." diyor.

Bilim insanları aynı zamanda, filopodia olarak bilinen olgunlaşmamış dentritik dikenlerin sayısında ve hücre göçüne yardımcı olan Bergmann gliyal liflerin hacminde bir azalma keşfetti. Hatten konu hakkında şunları söylüyor:

Farklılıklar oldukça küçük, fakat farelerin nasıl davrandıklarını açıkça etkiliyorlar. Değişiklikler, muhtemelen serebellum ve beynin geri kalanı arasındaki iletişimi değiştiriyor.

Araştırmacılar gelecekte, altı yıldır kök hücrelerden geliştirdikleri insan serebellar hücrelerinin ve üzerinde çalıştıkları aile tarafından 2018'deki çalışma esnasında bağışlanan ASTN2 mutasyonlu hücrelerin incelenmesini planlıyor. Hatten son olarak şunları söylüyor:

İnsan hücrelerinde, fare hücrelerinde bulduğumuz farklılıklara paralel farklar bulup bulamayacağımızı görmek istiyoruz. Ayrıca otizm ile ilişkilendirilmiş diğer genlerin detaylı biyolojisine de bakmak istiyoruz. Bunlardan düzinelerce var, ama onları birbirine bağlayan, herkes tarafından kabul edilen bir ortak nokta yok. ASTN2'nin ne yaptığını detaylıca ortaya çıkarabilmiş olmaktan dolayı çok heyecanlıyız, fakat daha incelenecek çok fazla gen var.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
13
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: ScienceDaily | Arşiv Bağlantısı
  • Rockefeller University. Knocking Out One Key Gene Leads To Autistic Traits. (16 Ağustos 2024). Alındığı Tarih: 16 Aralık 2024. Alındığı Yer: ScienceDaily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 13/01/2025 21:17:38 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19293

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Taksonomi
Yaşlılık
Element
Alkol
Küçük
Yapay
Sinir Hücresi
Sivrisinek
Sars-Cov-2
Elektrokimya
Vaka
Ekonomi
Alan
Mitler Ve Gerçekler
Eczacılık
Ergen
Ortak Ata
Paleontoloji
Evrim Ağacı Duyurusu
Oksijen
Uyku
Tercih
Algoritma
Homo Sapiens
Nükleik Asit
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. E. Hatten, et al. Tek Bir Genin Yokluğu Otizme Yol Açıyor Olabilir!. (4 Ocak 2025). Alındığı Tarih: 13 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/19293
Hatten, M. E., GÜREL, A. N., Alparslan, E. (2025, January 04). Tek Bir Genin Yokluğu Otizme Yol Açıyor Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved January 13, 2025. from https://evrimagaci.org/s/19293
M. E. Hatten, et al. “Tek Bir Genin Yokluğu Otizme Yol Açıyor Olabilir!.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Asya Nur GÜREL, Evrim Ağacı, 04 Jan. 2025, https://evrimagaci.org/s/19293.
Hatten, M. E.. GÜREL, Asya Nur. Alparslan, Eda. “Tek Bir Genin Yokluğu Otizme Yol Açıyor Olabilir!.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Asya Nur GÜREL. Evrim Ağacı, January 04, 2025. https://evrimagaci.org/s/19293.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close