Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Egzersiz ve İyi Uyku Bilişsel Performansı 24 Saatten Fazla Artırıyor!

4 dakika
508
Egzersiz ve İyi Uyku Bilişsel Performansı 24 Saatten Fazla Artırıyor! SciTechDaily
Tüm Reklamları Kapat

Egzersiz, özellikle iyi bir uyku ile birlikte yapıldığında, bilişsel performansı 24 saatten fazla bir süre boyunca iyileştirir. Yaşlı yetişkinler üzerinde yapılan bir çalışma, fiziksel aktivite ve derin uykunun daha iyi bir hafıza ile ilişkili olduğunu göstererek beyin sağlığı için aktif bir yaşam tarzının önemini vurguluyor.

Londra Üniversitesi Koleji'nden araştırmacılar dergisinde yayınladıkları çalışmada, egzersizin, beynin işlevlerini kısa vadede güçlendirdiğini hatta bu etkiler ertesi güne kadar sürebildiğini ortaya koyuyor.[1]

Laboratuvar ortamında yapılan daha önceki araştırmalar, egzersizin ardından bilişsel performansın saatler içinde iyileştiğini zaten göstermişti. Ancak bu faydaların ne kadar sürdüğü açık değildi.

Tüm Reklamları Kapat

International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity dergisinde yayınlanan bir çalışma, 50 ila 83 yaş arasındaki yetişkinlerin, normalden daha fazla orta ila yoğun fiziksel aktivite yaptıkları günün ertesi günü hafıza testlerinde daha iyi performans gösterdiğini ortaya koydu.

Diğerlerine kıyasla daha az süre oturarak geçirenler ve altı saat veya daha fazla uyuyanlar, ertesi gün hafıza testlerinde daha yüksek puanlar aldı. Ayrıca Kalp hızının yavaşladığı ve kan basıncının düştüğü, iyileştirici bir evre olan derin uyku evresinin de hafıza sürecinde katkısı olduğu görüldü. Araştırma ekibi, bu uyku evresinin, egzersiz ile ertesi gün daha iyi hafıza arasındaki bağlantının küçük bir kısmını açıkladığını belirtiyor.

Çalışma kapsamında 76 kadın ve erkeğin 8 gün boyunca aktivite takip cihazı takmaları ve her gün bilişsel testlere tabi tutulmaları sonucunda elde edilen veriler incelendi. Çalışmanın başyazarı Londra Üniversitesi Koleji Epidemiyoloji ve Sağlık Hizmetleri Enstitüsünden Dr. Mikaela Bloomberg verileri şu şekilde açıklıyor:

Bulgularımız, fiziksel aktivitenin kısa vadeli hafıza faydalarının önceki düşüncelerden daha uzun sürebileceğini, muhtemelen sadece birkaç saat yerine ertesi güne kadar devam edebileceğini gösteriyor. Daha fazla uyku almak, özellikle de derin uyku, bu hafıza iyileşmesine katkı sağlıyor gibi görünüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Orta veya yoğun aktivite; hızlı yürüyüş, dans etmek ya da birkaç kat merdiven çıkmak gibi kalp atış hızınızı artıran herhangi bir şey olabilir. Planlanmış bir egzersiz olması şart değil.

Küçük çaplı bir çalışma yaptığımız için sonuçlardan emin olabilmek için daha geniş bir katılımcı örnekleriyle bu çalışmaların tekrar edilmesi gerekiyor.

Kısa vadede egzersiz, beyine kan akışını artırır ve norepinefrin ve dopamin gibi bilişsel işlevlere yardımcı olan nörotransmitterlerin salgılanmasını tetikler. Bu nörokimyasal değişikliklerin egzersiz sonrası birkaç saat sürdüğü bilinen bir şey olsa da araştırmacılar, egzersizle ilişkili diğer beyin durumlarının da daha uzun süreli olduğunu belirtti. Örneğin, egzersizin ruh halini 24 saate kadar iyileştirebileceğine dair kanıtlar vardır.

2016 yılında başka bir araştırma ekibi tarafından yayınlanan bir önceki çalışma, yüksek yoğunluklu bisiklet egzersizinin ardından hipokampüste daha uyumlu bir şekilde çalışan beyin hücrelerinin aktivitesinin 48 saat boyunca devam ettiğini ortaya koydu. Londra Üniversitesi Koleji Epidemiyoloji ve Sağlık Hizmetleri Enstitüsünden makalenin ortak yazarı Profesör Andrew Steptoe şunları söylüyor:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Yaşlı yetişkinler arasında bilişsel işlevlerin korunması, yaşam kalitesi, genel sağlık ve bağımsızlık için önemlidir. Bu nedenle, bilişsel sağlığı günlük bazda etkileyebilecek faktörlerin belirlenmesi olacaktır.

Bu çalışma, egzersizin anlık bilişsel faydalarının düşündüğümüzden daha uzun sürebileceğine dair kanıtlar sunuyor. Ayrıca iyi uyku kalitesinin de bilişsel performansa ayrı bir katkı sağladığını gösteriyor.

Bununla birlikte, bu kısa vadeli bilişsel performans artışlarının uzun vadeli bilişsel sağlığa katkıda bulunup bulunmadığını bu çalışmadan çıkarsayamıyoruz. Fiziksel aktivitenin bilişsel gerilemeyi yavaşlatabileceği ve demans riskini azaltabileceğine dair bol miktarda kanıt olmasına rağmen, bu hala bir tartışma konusu.

Yeni çalışmada araştırmacılar, katılımcıların ne kadar süre hareketsiz kaldığını, hafif fiziksel aktivite yaptığını ve orta veya yoğun fiziksel aktiviteyle meşgul olduğunu belirlemek için bilekte taşınan aktivite takip cihazlarından elde edilen verileri analiz etti. Ayrıca, toplam uyku süresiyle birlikte hafif uyku (REM uykusu) ve derin uykuda geçirilen süreyi de ölçtüler.

Araştırma ekibi, farklı aktivite türleri ile ertesi günkü bilişsel performans arasındaki ilişkiyi incelerken, test günü yapılan orta veya yoğun fiziksel aktivite miktarı gibi sonuçları etkileyebilecek çeşitli faktörleri göz önüne aldı.

Ekip, bir kişinin kendi ortalamasına kıyasla daha fazla orta veya yoğun fiziksel aktivite yapmasının, ertesi gün çalışma hafızası ve epizodik hafıza (olayların hatırlanması) ile bağlantılı olduğunu sonucuna vardı. Daha fazla toplam uyku, hem epizodik hem de çalışma hafızasında ve psikomotor hızda (bir kişinin çevresini algılama ve bu algıya ne kadar hızlı tepki verdiğinin bir ölçüsü) iyileşme ile ilişkilendirildi. Ayrıca, hafif uyku ve daha iyi epizodik hafıza arasında doğrudan bir ilişki vardı.

Tüm Reklamları Kapat

Buna karşılık daha fazla hareketsiz zaman geçirmek ertesi gün çalışma hafızasının kötüleşmesine sebep oluyordu. Son olarak araştırmacılar, çalışmanın sınırlamaları arasında katılımcıların bilişsel olarak sağlıklı bir grup olduğunu vurguladı. Bu da sonuçların nörobilişsel bozuklukları olan bireyler için geçerli olmayabileceği anlamına geliyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 11/01/2025 03:52:24 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19402

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Duygu
Çekirdek
Hayvanlar Alemi
Toprak
Kanser Tedavisi
Ortak Ata
Karar
Psikoloji
Onkoloji
Hücreler
İnsanlar
Doktor
Galaksi
Aşırı
Doğru
Plastik
Covıd-19
Argüman
Devir
Toplumsal Cinsiyet
Genom
Homo Sapiens
Karanlık
Konuşma
Kültür
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin, et al. Egzersiz ve İyi Uyku Bilişsel Performansı 24 Saatten Fazla Artırıyor!. (26 Aralık 2024). Alındığı Tarih: 11 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/19402
Derin, U., Derin, U. (2024, December 26). Egzersiz ve İyi Uyku Bilişsel Performansı 24 Saatten Fazla Artırıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved January 11, 2025. from https://evrimagaci.org/s/19402
U. Derin, et al. “Egzersiz ve İyi Uyku Bilişsel Performansı 24 Saatten Fazla Artırıyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 26 Dec. 2024, https://evrimagaci.org/s/19402.
Derin, Utku. Derin, Ufuk. “Egzersiz ve İyi Uyku Bilişsel Performansı 24 Saatten Fazla Artırıyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, December 26, 2024. https://evrimagaci.org/s/19402.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close