Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Aşırı Kafein Tüketimi, Halüsinasyon Görmeye Neden Olabilir!

Aşırı Kafein Tüketimi, Halüsinasyon Görmeye Neden Olabilir! Pexels, Nıkolay Oasmachko
2 dakika
5,294
Tıbbi İçerik Uyarısı

Bu içerik tıp ve sağlık ile ilişkilidir. Sadece bilgi amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bireysel bir tıbbi tavsiye olarak görülmemelidir. Evrim Ağacı'ndaki hiçbir içerik; profesyonel bir hekim tarafından verilen tıbbi tavsiyelerin, konulan bir teşhisin veya önerilen bir tedavinin yerini alacak biçimde kullanılmamalıdır.

Daha Fazla Bilgi Al
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Çay ve kahve tüketiminin halüsinasyonlara neden olabileceğinden söz ederken; Ayahuasca çayı, İboga çalısı, Yopo yaprakları ve tohumu gibi yüksek halisünatif etkiye sahip olduğu bilinen çaylardan veya otlardan bahsetmiyoruz. Dünyada kişi başına en fazla tüketimi gerçekleştirdiğimiz çay, uyanık kalmak ve konsantre olmak için içilen kahve, enerji içecekleri ve hatta çikolata, halüsinasyonalara sebep olabiliyor!

Çay ve kahve gibi günlük hayatımızda olmazsa olmaz olan bu içeceklerin birçok faydası olduğu kanıtlanmıştır. Tekrar hatırlatma fayda vardır ki bir madde belli miktarlarda faydalı da olsa, belirli dozlar aşıldıktan sonra her zaman risk getirmekte ve sağlığımızı bozmaktadır. Bu durum, özellikle de akıl sağlığı söz konusu olduğunda daha büyük öneme sahip olmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Yapılan çalışmalar, yüksek kafein oranlarının var olmayan sesler duymamıza, görüntüler görmemize neden olabileceğini göstermektedir. Çok fazla kafein tüketimi; ortamda tek başına olduğunuz durumlarda bile başka birilerini hissetmek, siyah karartılar görme ve sebepsiz korkuya sebep olabileceği düşünülmektedir.

Günde 300 miligramın (7 fincan kahve) üzeri alınan kafeinin gaipten sesler duyma ve halüsinasyon görme olasılığını artırdığı görülmüştür. Kafein almak vücutta kortizol oranını artırır. Vücudumuz stres altındayken salgıladığı kortizol, kafein aldığında strese tepki olarak salınır ve halüsinasyona neden olduğu düşünülmektedir. Yükselen Adrenalinin de etkisi olabileceği söylenmektedir. Ayrıca günde en az 3 fincan demlenmiş kahve içenlerde de var olmayan sesler duyma gibi hafif halüsinasyon belirtileri görüldüğünü açıklanmıştır. Yapılan araştırmalar halüsinasyonların kahveden değil de kafeinden kaynaklandığını o yüzden tüm kafein içeren içecekleri dikkatli kullanmak gerektiğine dikkat çekilmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

214 öğrenci (%70'i kadın, ortalama yaş 20) üzerinde yapılan çalışmada (sigara kullanmayanlar) gün boyunca alınan kahvenin yalnız olmamıza rağmen ortamda başka birisini hissetme, gölgeler görme, kaynağı bilinmeyen sesler duyma gibi halüsinasyon yaşadıkları raporlanmıştır. Durham Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nden Dr. Charles Fernyhough bu konuda şöyle demiştir:

Çalışmamız kafein alımı ile öğrencilerde halüsinasyon-pronezite arasında bir ilişki olduğunu gösteriyor. Kafein tüketiminin ve genel olarak beslenmenin halüsinasyon üzerinde bir etkisi olup olmadığını belirlemek için daha fazla çalışma gerekmektedir.

La Trobe Üniversitesi Psikolojik Bilimleri Profesörü Simon Crowe kafeinin halüsinasyon gösterme ihtimali hakkında yapılan çalışmalar sonrası şunları demiştir[14]:

Yüksek stres ve psikoz düzeyleri arasında bir bağlantı vardır ve kafeinin halüsinasyon eğilimi ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Kafein ve stres kombinasyonu, bir bireyin psikoz benzeri bir semptom yaşama olasılığını etkilemektedir.
Pixabay

Durham Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nden Dr. Simon Jones ise bu halüsinasyonları görmenin akıl hastası olduğumuz anlamına gelmediğini şöyle diyerek anlatmaktadır:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Halüsinasyonlar mutlaka akıl hastalığının bir işareti değildir. Çoğu insan, orada kimse olmadığında kısa sesler duyma tecrübesini yaşayabilir. İnsanların çoğu bununla iyi başa çıkar ve normal hayatlarına devam eder. Bununla birlikte, bu deneyimlerden rahatsız olanlara destek ve tavsiye sunabilecek kuruluş vardır.

Eğer yaşantımızı zorlaştıran ve bizi tedirgin eden halüsinasyonlar görüyorsak veya şüphelenmemize neden olacak olaylar başımızdan geçiyorsa acilen uzman tavsiyesi alınmalıdır. Uzmanlar halüsinasyon gören insanların genellikle kafein içeren ürünleri çok daha fazla kullandığını düşünmektedir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
35
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 31
  • Tebrikler! 12
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Korkutucu! 4
  • Muhteşem! 3
  • Umut Verici! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Güldürdü 2
  • Üzücü! 2
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 08:57:03 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9015

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Ağacı, et al. Aşırı Kafein Tüketimi, Halüsinasyon Görmeye Neden Olabilir!. (28 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9015
Ağacı, E., Bakırcı, Ç. M. (2020, July 28). Aşırı Kafein Tüketimi, Halüsinasyon Görmeye Neden Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9015
E. Ağacı, et al. “Aşırı Kafein Tüketimi, Halüsinasyon Görmeye Neden Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 28 Jul. 2020, https://evrimagaci.org/s/9015.
Ağacı, Evrim. Bakırcı, Çağrı Mert. “Aşırı Kafein Tüketimi, Halüsinasyon Görmeye Neden Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, July 28, 2020. https://evrimagaci.org/s/9015.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close