Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Tardigradlar, Toplanın: Bu Sefer Uluslararası Uzay İstasyonu'na Gidiyoruz!

3 dakika
1,714
Tardigradlar, Toplanın: Bu Sefer Uluslararası Uzay İstasyonu'na Gidiyoruz! Eye of Science
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Sitemizde şimdiye kadar tardigradların pek çok dayanıklılık özelliğine ve bu özelliklerinin keşfi ile yapılmış pek çok çalışmadan bahsettik. Kaçınılmaz bir şekilde bu çalışmalardan en merak uyandırıcı olanlar, Tardigradlar ve Uzay başlığı altındaki yazılarımızdı. Tardigradlar hakkındaki tüm yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.

2019 senesinde tardigradları içeren yepyeni bir uzay misyonu ile karşılaşmıştık. Bu uzay misyonunda tardigradlar, artık düşük dünya yörüngesindeki deneyler ile sınırlı kalmayıp Ay yüzeyine yerleştirilecekti. Ne yazık ki İsrail tarafından yürütülen Ay Misyonu'nda Beresheet adlı uzay aracının iniş takımlarında meydana gelen arızadan dolayı araç, Ay yüzeyine çakıldı.

Elbette ki böylesine bir senaryo ile kimse karşılaşmak istemezdi, fakat taşımış olduğu canlılar böylesine bir senaryodan kurtulabilecek belki de tek hayvan türü olarak karşımıza çıkmaktaydı. Beresheet'in içerisinde Ay yüzeyine çarpan tardigradlar, tam anlamı ile "Ay yüzeyine saçılmışlardı", ancak saçılan tardigradların dahil oldukları deney düzeneği gereği, etrafları bir çeşit reçine ile kaplanmış, desikasyona (sudan arındırma) uğratılmış ve uzuvları geri çekilmiş fıçı (tun) formundaydılar. Kriptobiyoz adı verilen bu durum, tardigradların hareket etme, üreme ve beslenme gibi davranışları sergilemelerine engel olmaktaydı. Bu nedenle tardigradlar Ay'ı henüz işgal edemese de Ay yüzeyindeki abiyotik koşullara (pH, basınç, UV, sıcaklık vb.) dayanarak, Ay yüzeyine yapılacak ikinci bir sefer ile toplanıp Dünya'da yeniden hayat bulabilirler.

Tüm Reklamları Kapat

Bir önceki paragrafta dile getirdiğimiz hayatta kalma ihtimali, haberi duyan herkesin aklında tek bir soru belirmesine sebep olmuştu: Tardigradlar bu felaketten sağ kurtulabilirler miydi? Birçok tardigradalog, konuyla ilgili verdikleri demeçlerde, tardigradların bu tür bir felaketten sağ çıkabilme ihtimali olan tek hayvan grubu olduğunu dile getirdiler. Çarpışmanın ardından yaklaşık 2 sene geçti ve kimse henüz tardigradları oradan almaya gitmedi. Bu sorunun ilerleyen yıllarda cevap bulması bekleniyor, fakat bu soru cevaplanana kadar, araştırmacılar yepyeni bir uzay misyonu için tardigradları yeniden göreve çağırıyorlar.

SpaceX'in 3 Haziran 2021'de Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderdiği Falcon 9 roketinde yaklaşık 5000 adet tardigrad bulunuyordu. Anlaşılacağı üzere mikrometrik boyutları olan küçük arkadaşlarımız tardigradlar, 2019 senesinden sonra yeniden uzaya yelken açıyor. 22. kargo ikmal misyonunda Hücre Bilimi-04 adı verilen deney düzeneğinde, bu defa tardigradların uzay stresine karşı göstereceği direncin genetik izleri keşfedilmek isteniyor.

Son zamanlarda tardigradlar ile ilgili yapılan çalışmaların birçoğu, dayanıklılıklarını sağlayan gen bölgelerinin tespitine ve bu genlerin tespitinin ardından farklı canlılara aktarımına dayanmaktadır. Haliyle uzay şartlarının tardigrad genleri üzerindeki etkisinin keşfi yapıldığında uzay araştırmalarında bir dönüm noktası olacağı öngörülmektedir. Konuyla ilgili olarak baş araştırmacı Thomas Boothby şöyle diyor:

Uzay, Dünya'daki koşullara evrimleşmiş insanlar da dahil olmak üzere organizmalar için gerçekten zorlu bir ortam olabilir. Yapmak istediğimiz şeylerden biri, tardigradların bu ortamlarda nasıl hayatta kaldıkları, çoğaldıkları ve kullandıkları hileler hakkında bir şeyler öğrenip öğrenemeyeceğimizi ve onları astronotları korumak için uyarlayıp uyarlayamayacağımızı anlamaktır.

Tardigradların yer aldığı Hücre Bilimi-04 adı verilen deney düzeneği, aslında birden fazla amaca sahiptir. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

Tüm Reklamları Kapat

  • Amaç 1: Uluslararası Uzay İstasyonu'nda tardigradları bekleyen zorlu koşullarda, tardigrad nesillerinin gen ekspresyonlarındaki (genin ifade edilmesi) değişiklikleri tespit etmek.
  • Amaç 2: Uzay seyahati sırasında indüklenen gen ekspresyonundaki değişiklikleri tespit etmek ve Dünya'da yer alan kontrol grubundan farklılıklarını tespit etmek.
  • Amaç 3: Uzun süreli uzay seyahatindeki çevresel streslerin toleransına yönelik oluşacak cevapları ve bu cevapları oluşturacak aday genlerin tespitine yönelik fonksiyonel deneyler yapmak.

Tardigradların günümüzde yer almış olduğu deneylere bakıldığında, bu deneylerin çok da uzun bir geçmişe sahip olmadığı ve yaklaşık son 10-15 yıllık bir periyot içerisinde olup bittiği gerçeği ile karşı karşıya kalıyoruz. Bunun başlıca sebebi, tardigradların keşfinden sonra onlar üzerinde yapılacak herhangi bir deneyin ekonomik değerinin olmadığının düşünülmesiydi. Şimdiyse tardigradlarla yapılacak yeni deneyler, bizlere yepyeni araştırmaların ve olanakların kapısını aralayacak perspektifler sunabilecek potansiyele sahiptir. Böylesine dayanıklılık özellikleri gösteren canlıların tespiti, tüm insan popülasyonu için elzem bir konumda yer alabilir.

Sonuç

Bu tür deneyler ile beraber biyoçeşitlilik adını verdiğimiz, Dünya üzerinde bizler ile birlikte yaşamlarını devam ettirmekte olan tüm canlıların önemini bir kez daha anlamakta ve onları korumamız gerektiği gerçeği ile bir kez yüzleşmekteyiz. Çünkü muhtemelen henüz keşfedilmemiş yüzlerce, hatta binlerce canlı türü, daha temiz bir Dünya için bizlere yepyeni perspektifler sunabilecek bilgileri beraberinde barındırıyor. Sadece bu da değil; tardigrad örneğinde olduğu gibi bazı türler, bize gezegenimizin ötesinin anahtarını da verebilir. Bu yüzden çevreyle barışık olmalı ve tıpkı bizler gibi çevrenin bir üyesi olan canlılara saygı duymalı, onları daha yakından tanımaya çalışmalıyız.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
19
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 9
  • Tebrikler! 5
  • Bilim Budur! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Güldürdü 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • İnanılmaz 2
  • Umut Verici! 2
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • A. Guzman. Spacex’s 22Nd Commercial Resupply Mission To Space Station. (20 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 7 Haziran 2021. Alındığı Yer: NASA | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 15:11:58 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10540

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. Karahasan. Tardigradlar, Toplanın: Bu Sefer Uluslararası Uzay İstasyonu'na Gidiyoruz!. (8 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10540
Karahasan, A. (2021, June 08). Tardigradlar, Toplanın: Bu Sefer Uluslararası Uzay İstasyonu'na Gidiyoruz!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10540
A. Karahasan. “Tardigradlar, Toplanın: Bu Sefer Uluslararası Uzay İstasyonu'na Gidiyoruz!.” Edited by Akın Karahasan. Evrim Ağacı, 08 Jun. 2021, https://evrimagaci.org/s/10540.
Karahasan, Akın. “Tardigradlar, Toplanın: Bu Sefer Uluslararası Uzay İstasyonu'na Gidiyoruz!.” Edited by Akın Karahasan. Evrim Ağacı, June 08, 2021. https://evrimagaci.org/s/10540.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close