Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bath Üniversitesinden Fizikçiler İleri Düzey Optik Fiberler Ürettiklerini Duyurdu!

Kuantum Bilişim Çağına Hazırlıkta Önemli Bir Gelişme: Yeni Nesil Optik Lifler

3 dakika
589
Bath Üniversitesinden Fizikçiler İleri Düzey Optik Fiberler Ürettiklerini Duyurdu!
Tüm Reklamları Kapat

Kuantum bilişimin sunduğu hesaplama gücü; karmaşık problemlerin çözümü, ilaç geliştirme ve güvenli iletişim gibi pek çok alanlarda devrim yaratma potansiyeline sahiptir. Ancak bu teknolojilerin tam anlamıyla hayata geçebilmesi, mevcut veri iletim altyapısının kuantum gereksinimlerine uyum sağlamasını gerektirmektedir. Geleneksel optik fiberlerse birçok konuda kuantum bilişimin getirdiği veri iletim zorluklarına cevap vermede yetersiz kalmaktadır. Bu noktada, Bath Üniversitesindeki fizikçiler tarafından geliştirilen yeni nesil özel optik fiberler, kuantum teknolojilerinin veri iletim ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmış önemli bir yenilik olarak öne çıkmaktadır.

Geleneksel optik fiberler, tamamen silika camdan oluşan çekirdekleri nedeniyle kuantum teknolojilerinin ihtiyaç duyduğu dalga boylarında yetersiz kalmaktadır. Dr. Kristina Rusimova ve ekibi tarafından geliştirilen yeni fiberler ise bu sorunun üstesinden gelmeyi hedeflemekte. Bu konu ile ilgili olarak Dr. Kristina Rusimova şunları söylemektedir:

Günümüz telekomünikasyon ağlarımızın beygir gücü olan geleneksel optik fiberler, ışığı tamamen silika camın kayıpları tarafından yönetilen dalga boylarında iletmektedir. Ancak bu dalga boyları, ışık tabanlı kuantum teknolojileri için gerekli olan tek foton kaynaklarının, kübitlerin ve aktif optik bileşenlerin çalışma dalga boylarıyla uyumlu değildir.

Kuantum bilişimde ışığın rolü, geleceğin hesaplama yöntemlerine yönelik umut verici bir perspektif sunmaktadır. Fotonlar, yani ışığın temel parçacıkları kuantum teknolojilerinin sunduğu özelliklerden yararlanarak hesaplama süreçlerinde etki yaratma potansiyeline sahiptir. Bu özelliklerden başı çekenlerden biri Kuantum Dolanıklılığıdır. Bu olgu; iki ya da daha fazla parçacığın, birbirlerinden ne kadar uzakta olurlarsa olsunlar, bir şekilde birbirlerine bağlı kalmaları anlamına gelmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Dolanıklık; iki parçacığın, örneğin fotonların, kuantum durumlarının birbiriyle tamamen bağlantılı hale geldiği bir durumdur. Eğer bu iki foton dolanık hale gelmişse birinin durumu hakkında bilgi sahibi olmak, diğerinin durumunu da anında belirlemektedir. Buna örnek teşkil eden bir durum, dolanıklılığın klasik bilgisayarlardaki geleneksel bit kavramından farklı olmasıdır. Klasik bitler yalnızca iki durumda bulunabilirken (0 veya 1), dolanık foton çiftleri aynı anda hem 0 hem de 1 durumunda olabilmektedir. Bu durum; büyük ölçekli veri işleme, karmaşık optimizasyon problemleri ve simülasyonlar gibi alanlarda klasik bilgisayarların çok ötesinde bir performans sağlamaktadır.

Özellikle kuantum dolanıklığının bilgi işleme kapasitesini artırma yeteneği, kuantum bilgisayarlarının hızını ve verimliliğini belirgin derecede yükseltmektedir. Bu noktada bir kübitin dolanık olduğu diğer kübitlerle olan ilişkisi, hesaplama süreçlerinde tüm olası sonuçları aynı anda değerlendirebilme kapasitesi sunmaktadır.

Bath Üniversitesinde yapılan araştırmalar, kuantum internetin yeni ortaya çıkan teknolojilerin vaatlerini gerçekleştirmede kritik bir bileşen olacağını vurgulamaktadır. Dr. Cameron McGarry’ye göre mevcut internet gibi kuantum internet de bilgiyi düğümden düğüme iletmek için optik fiberlere dayanmaktadır. Ancak bu fiberler mevcut teknolojilerden çok farklı olacaktır ve farklılıktan kaynaklı olarak destekleyici teknolojiye ihtiyaç duyulacaktır. Bu bağlamda, Bath Üniversitesinde geliştirilen mikro yapılandırılmış özel optik fiberler, kuantum internetin karşılaşacağı teknik zorluklara potansiyel çözümler sunmaktadır.

Bath Üniversitesinde üretilen optik fiberden geçirilen parlak ışığı gösteren bir fotoğraf.
Bath Üniversitesinde üretilen optik fiberden geçirilen parlak ışığı gösteren bir fotoğraf.
SciTechDaily

Bu özel fiberler sadece düğümleri birbirine bağlamanın ötesinde kuantum hesaplamanın düğümlerde doğrudan uygulanmasını sağlayacak bileşenler olarak da ön plana çıkma potansiyeline sahiptir. Söz konusu fiberler, kuantum teknolojilerinde hayati roller üstlenebilecek şekilde tasarlanmaktadır. Örneğin dolanık tek fotonların üretilmesi, kuantum sinyallerinin dalga boylarının dönüştürülmesi, düşük kayıplı optik anahtarların oluşturulması veya kuantum hafızalarının depolanması gibi işlevler için kullanılabilmektedirler.

Tüm Reklamları Kapat

Bath Üniversitesinde üretilen bu özel fiberlerin çekirdekleri, mikro yapılandırılmakta ve kompleks bir hava cepleri ağı ile donatılmaktadır. Söz konusu yapı, fiber içerisindeki ışığın özelliklerini hassas bir şekilde kontrol etmeye olanak tanımaktadır. Araştırmacılar, bu sayede fiberin içinde dolanık foton çiftleri oluşturabilmektedir. Yani fotonların dalga boylarını (renklerini) değiştirebilir ve hatta fiberin iç yapısında tek atomları tuzaklayarak kuantum ölçümleri gerçekleştirebilmektedir.

Sonuç olarak mikro yapılandırılmış optik fiberler; kuantum bilişim, hassas algılama ve kırılmaz mesaj şifreleme gibi uygulamalarda büyük bir potansiyele sahiptir. Kuantum avantajı olarak bilinen bir kuantum aygıtının bir görevi geleneksel bir bilgisayardan daha verimli bir şekilde yerine getirme yeteneği henüz kesin olarak gösterilememektedir. Ancak Bath Üniversitesinde geliştirilen bu yeni nesil fiberlerin, kuantum teknolojilerinin ölçeklenebilirliğini ve etkinliğini artırma yolunda önemli bir adım olduğu ve geleceğin kuantum bilgisayarlarının temellerini atmada kritik bir rol oynayacağı öngörülmektedir.[1]

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
19
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Bilim Budur! 1
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ SciTechDaily. Physicists Develop Next-Gen Optical Fibers For Future Quantum Data Transfer. (10 Ağustos 2024). Alındığı Tarih: 13 Ağustos 2024. Alındığı Yer: SciTechDaily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:53:18 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18369

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
D. Kaykı, et al. Bath Üniversitesinden Fizikçiler İleri Düzey Optik Fiberler Ürettiklerini Duyurdu!. (4 Eylül 2024). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18369
Kaykı, D., Uçar, D. Ş. (2024, September 04). Bath Üniversitesinden Fizikçiler İleri Düzey Optik Fiberler Ürettiklerini Duyurdu!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18369
D. Kaykı, et al. “Bath Üniversitesinden Fizikçiler İleri Düzey Optik Fiberler Ürettiklerini Duyurdu!.” Edited by Damla Şahin Uçar. Evrim Ağacı, 04 Sep. 2024, https://evrimagaci.org/s/18369.
Kaykı, Deha. Uçar, Damla Şahin. “Bath Üniversitesinden Fizikçiler İleri Düzey Optik Fiberler Ürettiklerini Duyurdu!.” Edited by Damla Şahin Uçar. Evrim Ağacı, September 04, 2024. https://evrimagaci.org/s/18369.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close