Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kılsız Bir Hayvan Kılın Evrimine Işık Tutuyor!

2 dakika
1,332
Kılsız Bir Hayvan Kılın Evrimine Işık Tutuyor! Brian Gratwicke
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 9 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Birçok memeli ile birlikte bizlerin de vücudunun önemli bir bölümünü kaplayan kıllar evrimsel süreç içerisinde oldukça uzun bir süredir bizlerle birlikte olmasına rağmen kökenleri tam olarak aydınlatılmamıştır. Geçtiğimiz günlerde aralarında Türkiye'den araştırmacıların da yer aldığı bir grup bilim insanı, kılın evrimsel kökenini ortaya koymak ve türler arası bu birlikteliğin ne zaman oluşmuş olabileceğine dair ön görüler sunmak üzere başlattıkları çalışmayı tamamladı. Ancak gerçekleştirilen çalışmada tercih ettikleri deney hayvanı olan Tropikal Pençeli Kurbağa (Xenopus tropicalis) kafaları karıştırmayı başardı. Çünkü seçilen canlı bir amfibiydi ve bilindiği kadarıyla amfibilerde kıl yoktu!

Böylesine bir çalışmada kılsız vücut yapısına sahip bir kurbağanın seçilmesinin başlıca nedeni, kılın yapısını büyük ölçüde oluşturan keratin adı verilen bileşenleri paylaşan tırnaklara sahip olmasıydı. İlk başlarda memelilerin tırnakları ile kurbağaların tırnakları arasında bağımsız bir evrimsel sürecin işlediği yönünde düşünceler yer alsa da son dönemlerde gerçekleştirilen çalışmalar kurbağalar ile memelilerin keratin ve benzeri moleküllerin üretiminde yer alan bazı genleri paylaştığını buldu. Viyana Tıp Üniversitesi'nden dermatolog Leopold Eckhart araştırma hakkında şunları söylüyor:

Hoxc13 geninde mutasyon olan hastaların (insan) saç ve tırnak uzamasında kusurlar olduğu biliniyor. Çalışmamızda, aynı geni pençeli kurbağada kapatarak pençe oluşumunu engellemeyi başardık.

Bu söylem kılların ilk ortaya çıkışının kurbağaların ve memelilerin ortak atalarına dayandığını dile getiriyor. Bu da yaklaşık 375 milyon yıl önce karada koşuşturan ilk dört uzuvlu hayvanlardan biri olan, "kök tetrapod" olarak bilinen bir canlıya işaret ediyor.

Tüm Reklamları Kapat

Hoxc13 geninin ifade modelindeki evrimsel değişiklikleri gösteren bir diagram. Bu diagram Hoxc13 ile "saç keratinleri" arasındaki düzenleyici bağlantının ortaya çıkışı, mevcut omurgalılarda elde edilen verilerden ve bilinen filogenilerinden çıkarılmıştır. "Saç keratinleri" insan keratinleri KRT31-KRT40 ve KRT81-KRT86 ve bunların diğer türlerdeki ortologlarını ifade eder. Kırmızı ve mavi gölgelendirme sırasıyla Hoxc13 genini ve saç keratin homologlarının ifade alanlarını işaret eder.
Hoxc13 geninin ifade modelindeki evrimsel değişiklikleri gösteren bir diagram. Bu diagram Hoxc13 ile "saç keratinleri" arasındaki düzenleyici bağlantının ortaya çıkışı, mevcut omurgalılarda elde edilen verilerden ve bilinen filogenilerinden çıkarılmıştır. "Saç keratinleri" insan keratinleri KRT31-KRT40 ve KRT81-KRT86 ve bunların diğer türlerdeki ortologlarını ifade eder. Kırmızı ve mavi gölgelendirme sırasıyla Hoxc13 genini ve saç keratin homologlarının ifade alanlarını işaret eder.
Nature

Çalışmada kapatılan ve kılın düzenleyicisi rolünde yer alan Hoxc13 geninin izi takip edilmeye çalışıldığında tüm çeneli omurgalıların son ortak atasından günümüze dek varlığını sürdürmekte olduğu gözlemlendi. Genin oldukça uzun zamandır bu kadar iyi korunmuş olması, önemli bir işleve sahip olma düşüncesini beraberinde getirdi.

Bu düşüncenin açıklaması ise modern lob yüzgeçli balıklardan geldi. Hoxc13 genine dair yapılan önceki çalışmalar, bu genin lob yüzgeçli balıklardaki çift yüzgeçlerin nerede oluşturacaklarını "söylemek" için kullanıldığını ortaya koymuştu. Daha sonra bu yüzgeçlerin evrimsel zaman çizelgesinde tetrapodlarda bacaklara dönüştüğünü biliyoruz.

Hoxc13 geninin de bu dönüşümde tırnak yapısını, yani sertleşmiş deriyi oluşturarak karada yürümek için çok çalışan bacakların uçlarının aşınmasını engellemek üzere ortaya çıktığı düşünülüyor. Her ne kadar genin ilkin kullanımına yönelik öngörü oluşsa da ayak parmaklarından kıl foliküllerine geçişin nasıl olduğu ya da Hoxc13'ün tüy keratinlerinin kontrolünde de rol oynayıp oynamadığı henüz bilinmiyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
25
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • İnanılmaz 3
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 05:51:40 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17230

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrim
Proton
Sendrom
Eğilim
Mikrobiyoloji
Komplo Teorisi
Böcek Bilimi
Coronavirus
Biliş
Yeme
Mikroevrim
Evrimsel Süreç
Akıl
Yer
2019-Ncov
Enerji
Terapi
Dünya Sağlık Örgütü
Karar
Transkripsiyon
Freud
Meyve
Yatay Gen Transferi
Atmosfer
Elektrokimya
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. Karahasan, et al. Kılsız Bir Hayvan Kılın Evrimine Işık Tutuyor!. (26 Mart 2024). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17230
Karahasan, A., Alparslan, E. (2024, March 26). Kılsız Bir Hayvan Kılın Evrimine Işık Tutuyor!. Evrim Ağacı. Retrieved January 18, 2025. from https://evrimagaci.org/s/17230
A. Karahasan, et al. “Kılsız Bir Hayvan Kılın Evrimine Işık Tutuyor!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 26 Mar. 2024, https://evrimagaci.org/s/17230.
Karahasan, Akın. Alparslan, Eda. “Kılsız Bir Hayvan Kılın Evrimine Işık Tutuyor!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, March 26, 2024. https://evrimagaci.org/s/17230.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close