Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Tardigradın 16 Milyon Yıllık Bekleyişi Sona Erdi: Dominik Cumhuriyeti'nde Kehribar İçerisinde Yeni Bir Tardigrad Fosili Keşfedildi!

3 dakika
3,172
Tardigradın 16 Milyon Yıllık Bekleyişi Sona Erdi: Dominik Cumhuriyeti'nde Kehribar İçerisinde Yeni Bir Tardigrad Fosili Keşfedildi! Holly Sullivan
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Tardigradlar ya da bilinen bir diğer isimleri ile su ayıları keşfedildikleri dönemden bu yana 1.500’e yakın tür ile temsil edilen oldukça popüler bir şube olarak karşımıza çıkıyor. Elbette popülerliğini, pek çok farklı alanda sergilemiş olduğu dayanıklılıklarına ve diğer tuhaf özelliklerine borçlu. Bu özellikler öylesine ki onu, Panspermia Hipotezi'ni destekleyebilme potansiyeline sahip canlılar arasında ilk sıralara yerleştiriyor.

Sadece bir sene içerisinde onları tekrar yörüngeye gönderip uzay streslerine karşı ne gibi tepkiler verebileceğini gözlemlemekle birlikte hareketlerinin kendinden 500 bin kat büyük olan omurgasız canlılara benzediği ortaya konuldu. Tardigradlar, şimdi de beklemedik bir şekilde karşımıza yeniden çıktı: 16 milyon yıllık bir kehribar fosili içerisinde!

Fosil İçerisindeki Gizemli Hayvan: Tardigrad

Kehribar içerisindeki tardigrada geçmeden önce, dilerseniz kehribar fosilinden biraz bahsedelim. Kehribar fosili, temelde milyonlarca yıl önce oluşmuş ağaç reçinesidir. Bu reçine öylesine kuvvetlidir ki bu yüzden "kehribar taşı" olarak bile adlandırılır; fakat kehribar, bir taş türü veya mineral değildir. Ağırlıklı olarak organik moleküllerden oluşan bir fosildir. Kehribar, aynı zamanda fosil tiplerinden "doğal kapan" olarak adlandırılan, tüm vücudun fosilleşmesine imkân tanıyan ortamlardan biridir.

Tüm Reklamları Kapat

Dominik kehribarının bir parçası, ayrıca bu parça içerisinde tardigrada ek olarak üç karınca, bir böcek ve bir çiçek yer alıyor.
Dominik kehribarının bir parçası, ayrıca bu parça içerisinde tardigrada ek olarak üç karınca, bir böcek ve bir çiçek yer alıyor.
Phillip Barden

Bu doğal kapana yakalanan canlılar, diğer fosil türlerine nazaran çok daha az bozularak bir diğer tabir ile doğala en yakın halleriyle günümüze kadar gelebilmektedirler. Bunun en güzel örneği, bir doğal kapan türü olan buzullardan çıkan mamut, tüylü gergedan vb. fosillerdir. Özellikle geçtiğimiz sene buzullarda yapılan kazı sırasında keşfedilen bir tüylü gergedan fosilinin %84’ü korunmuş bir halde günümüze kadar ulaşabilmişti. Bu oldukça etkileyici bir değer!

Buzul içerisinde sıkışıp kalmış bir tilki cesedi.
Buzul içerisinde sıkışıp kalmış bir tilki cesedi.
Demotywatory

Gelelim mikrometrik uzunluğa sahip tardigradların bir kehribar içerisindeki keşfine… Tardigradların boyları mikrometreler ile ölçüldüğü için, bu fosilleri eklembacaklılar gibi bir bakışta tespit etmek mümkün olmuyor. Kehribar fosili üzerinde çok daha fazla göz gezdirmek ve çok daha yakından bakmak gerekiyor. Konu tardigrad olduğunda ise kehribarlar içerisinde oldukça nadir rastlandığı için uzun bir süre de şansınız gülmeyebilir. Bu söylem, Marc A. Mapalo önderliğindeki ekibi için geçerli değildi...

Keşfedilen Üçüncü Tardigrad Fosili

Araştırma ekibi, yaptığı gözlemler sonucunda kehribar içerisinde tardigrad benzeri bir canlının kalıntılarına rastladı. İlk başta onu bir şeye benzetmekte zorlanan ekip, canlının ayakları olarak tahmin ettiği yerde gözlemledikleri pençeler sayesinde buldukları fosilin bir tardigrada ait olduğuna karar verdiler. Her ne kadar pençelerinden tardigrada şubesine ait bir canlı olduğu anlaşılsa da yapılan incelemeler sonucunda var olan herhangi bir tardigrad türü ile benzer morfolojik özellik göstermediği için başta kendisine yeni bir tür ismi ve cins seviyesinde dair benzerlik gözlemlenmediği için de kendisine ait bir cins oluşturuldu.

Stereo mikroskop altında Paradoryphoribius chronocaribbeus'un kehribar içerisindeki yan görüntüsü.
Stereo mikroskop altında Paradoryphoribius chronocaribbeus'un kehribar içerisindeki yan görüntüsü.
Ninon Robin

Paradoryphoribius chronocaribbeus adı verilen fosil, tam 16 milyon yaşındaydı! Bu fosil tardigradın özel bir yanı daha vardı: İlk defa kehribar içerisinde fosilleşmiş bir tardigradın iç yapısı modellenmişti. Bu, büyük bir başarı olmakla beraber büyükte bir şanstı. Öyle ki araştırmacılar bu konuda şöyle diyor:

Bir fosil tardigradın keşfi, gerçekten nesilde bir kez görülen bir olaydır.

Sonuç

Tardigradların sahip oldukları özellikler, onların sanki Dünya yerine başka bir gezegenin çevresel koşullarına adapte olup bir asteroit vasıtasıyla Dünya'ya geldiklerini düşünmemize sebep oluyor. Fakat yapılan moleküler araştırmalar, bulunan fosil kayıtları bizlere tardigradların kambriyen öncesi dönemde çok muhtemel Lobopodia adlı bir şubeden evrimleşen bir canlı olduğunu gösteriyor. Her geçen gün yepyeni bir özelliği ile karşımıza çıkan tardigradlar bizleri şaşırtmaya devam edecekmiş gibi gözüküyor...

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
28
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 12
  • Merak Uyandırıcı! 9
  • Bilim Budur! 7
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • İnanılmaz 4
  • Güldürdü 3
  • Tebrikler! 2
  • Umut Verici! 2
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 01:23:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11067

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. Karahasan. Tardigradın 16 Milyon Yıllık Bekleyişi Sona Erdi: Dominik Cumhuriyeti'nde Kehribar İçerisinde Yeni Bir Tardigrad Fosili Keşfedildi!. (14 Ekim 2021). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11067
Karahasan, A. (2021, October 14). Tardigradın 16 Milyon Yıllık Bekleyişi Sona Erdi: Dominik Cumhuriyeti'nde Kehribar İçerisinde Yeni Bir Tardigrad Fosili Keşfedildi!. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/11067
A. Karahasan. “Tardigradın 16 Milyon Yıllık Bekleyişi Sona Erdi: Dominik Cumhuriyeti'nde Kehribar İçerisinde Yeni Bir Tardigrad Fosili Keşfedildi!.” Edited by Akın Karahasan. Evrim Ağacı, 14 Oct. 2021, https://evrimagaci.org/s/11067.
Karahasan, Akın. “Tardigradın 16 Milyon Yıllık Bekleyişi Sona Erdi: Dominik Cumhuriyeti'nde Kehribar İçerisinde Yeni Bir Tardigrad Fosili Keşfedildi!.” Edited by Akın Karahasan. Evrim Ağacı, October 14, 2021. https://evrimagaci.org/s/11067.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close