Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Tamamlayıcı Biliş Teorisi ve Kolektif Zekanın Evrimi: Parçalarımızın Toplamından Fazlasıyız!

4 dakika
1,606
Tamamlayıcı Biliş Teorisi ve Kolektif Zekanın Evrimi: Parçalarımızın Toplamından Fazlasıyız! Philosophical Disquisitions
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Davranışsal olarak modern insanların ortaya çıkışından önceki dönem, kaotik bir şekilde değişen bir iklime ve çevreye sahipti - ki zaten insan evrimini şekillendiren de, yüz binlerce yıl boyunca meydana gelen bu çevresel baskılardır.

Cambridge Archaeological Journal'da yayınlanan yeni araştırmada ileri sürülen ve insanın bilişsel evrimine yönelik geliştirilen yeni bir teori olan Tamamlayıcı Biliş Teorisi, atalarımızın bu dramatik çevresel ve iklimsel değişimlere uyum sağlarken, farklı ama tamamlayıcı düşünme biçimlerinde uzmanlaşacak şekilde evrimleştiğini ileri sürüyor.[1] Strathclyde Üniversitesi'nde Araştırma Görevlisi ve Cambridge Üniversitesi McDonald Arkeolojik Araştırma Enstitüsü'nde görev yapan baş yazar Dr. Helen Taylor, şöyle açıklıyor:

Bu tamamlayıcı biliş sistemi, genetik düzeyde evrime benzer bir şekilde çalışır, ancak bu sistem, genler gibi değildir, yani fiziksel adaptasyonların altında yatan neden değildir. Daha ziyade, türümüzün davranışsal, kültürel ve teknolojik adaptasyonlar yaratma konusundaki muazzam yeteneğinin altında yatan sebeptir. Bu bize, konuşma gibi insana özgü adaptasyonların evrimiyle ilgili bilgiler verir - ki bu, insana özgü adaptasyonların, insan bilişinin özelleşmesiyle uyum içinde evrimleştiğini düşündürmektedir.

Dil, Bilişsel Evrimin Önemli Bir Parçasıdır!

Tamamlayıcı biliş teorisi, türümüzün, fenotipik adaptasyonu mümkün kılan "genetik arama"nın (ki Darwin'in doğal seçilim yoluyla evrim teorisi, bir çeşit "arama" süreci olarak yorumlanabilir) ve davranışsal olarak uyum sağlamamızı mümkün kılan "bilişsel arama"nın yanı sıra, insanın kolektif bir bilişsel arama sistemi aracılığıyla, işbirliği içinde, kültürel olarak adapte olabildiğini ve evrimleşebildiğini ileri sürer. Dr. Taylor sözlerine şöyle açıklıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Esasen bu arama sistemlerinin her biri; geçmişteki çözümler üzerine inşa etme, bunlardan yararlanma ve bunları güncelleme yollarını keşfetme karışımını kullanarak adapte olmanın bir yoludur. Bu nedenle evrimi, zaman içinde bu çözümlerin yapısında görüyoruz. Bizim yaptığımız bu çalışma, türümüzün bireylerinin, tamamlayıcı bilişsel arama stratejilerinde nörobilişsel olarak uzmanlaştığı fikrini araştıran ilk çalışmadır.

Tamamlayıcı biliş, türümüzdeki istisnai seviyedeki kültürel uyum düzeyini açıklamanın merkezinde yer alabilir ve dilin ortaya çıkışı için açıklayıcı bir çerçeve sağlar. Dil, hem işbirlikçi aramayı kolaylaştıran bir araç olarak, hem de tamamlayıcı bilişsel aramanın daha karmaşık sonuçlarını paylaşmak için bir miras mekanizması olarak gelişen bir özellik olarak görülebilir. Bu nedenle dil, tamamlayıcı biliş sisteminin ayrılmaz bir parçası olarak görülür.

Disleksi, Bilişsel Özelleşmede Bir Çeşitlilik Olabilir!

Tamamlayıcı biliş teorisi, farklı disiplinlerden gelen gözlemleri bir araya getirerek, bunların aynı temel olgunun çeşitli yüzleri olarak görülebileceğini göstermektedir. Dr. Taylor şöyle anlatıyor:

Örneğin disleksi gibi şu anda bir bozukluk olarak görülen bir biliş biçimi, doğası gereği türümüzün oldukça değişken bir ortamda evrimleştiğini öngören nörobilişsel bir uzmanlık olarak gösterilebilir. Bu, türümüzün evrim potasının oldukça değişken olduğunu doğrulayan paleoarkeolojik kanıtları içeren disiplinlerin vardığı sonuçlarla örtüşüyor.

İngiliz Disleksi Derneği CEO'su Nick Posford şöyle diyor:

Disleksi için önde gelen hayır kurumu olarak, Dr. Helen Taylor'ın tamamlayıcı bilişin evrimi üzerine çığır açan araştırmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Mevcut eğitim ve çalışma ortamlarımız genellikle disleksiyle ilişkili düşünme biçimlerini gözetecek biçimde tasarlanmasa da, bu araştırmanın toplumun tamamının disleksiye sahip kişilerin benzersiz yeteneklerinden elde edebileceği ekonomik, kültürel ve sosyal faydaların daha fazla araştırılması için bir başlangıç ​​noktası sağlayacağını umuyoruz.

Aynı zamanda bu, türümüzde görülen şekliyle kümülatif kültürel evrimi anlamamıza yardımcı olabilir. Tamamlayıcı arama stratejilerinde uzmanlaşma ve işbirliği içinde uyum sağlama, insan gruplarının uyarlanabilir bilgi üretme yeteneğini büyük ölçüde artıracak ve son derece değişken koşullara sürekli olarak uyum sağlamamızı sağlayacaktır. Ancak, daha istikrarlı ve bolluğun olduğu dönemlerde, uyarlanabilir bilgi değişken zamanlarda olan gibi yüksek bir oranda eskimeyeceği için, bunun yerine birikme fırsatı bulurdu ve bu nedenle, Tamamlayıcı Biliş, kümülatif kültürel evrimi açıklamada anahtar bir faktör olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Tamamlayıcı Biliş, Aşil'in Topuğu Olabilir mi?

Tamamlayıcı biliş, farklı ortamlara uyum sağlamamızı sağlamış ve diğer herhangi bir son derece karmaşık organizmadan çok daha hızlı ve daha etkili bir şekilde uyum sağlamamızı sağlayarak, türümüzün başarısının merkezinde yer almış olabilir. Ancak tamamlayıcı biliş, aynı zamanda türümüzün en büyük kırılganlığı da olabilir. Dr. Taylor şöyle diyor:

İnsan faaliyetlerinin çevre üzerindeki etkisi, bunun en acil ve keskin örneğidir. Büyük ölçekte işbirliği yapma ve işbirliği içinde uyum sağlama ile ilgili problemler birçok zorluğu beraberinde getirir. Bizler, farkında olmadan, özellikle de eğitim alanında bir dizi kültürel sistem ve uygulamayı devreye sokarak, uyum sağlama yeteneğimizi baltalamış olabiliriz. Kendi kendimize empoze ettiğimiz bu sınırlamalar, tamamlayıcı bilişsel arama yeteneğimizi bozabilir; yenilikçi ve yaratıcı çözümler bulma ve bunlara göre hareket etme kapasitemizi kısıtlayabilir.

Tamamlayıcı biliş, insan evriminin zengin bir alanını keşfetmede bir başlangıç ​​noktası ve uyumlu ve sürdürülebilir bir toplum yaratmaya yardımcı olan değerli bir araç olarak görülmelidir. Türümüz, muhteşem teknolojik ve kültürel başarılarımızı nörobilişsel uzmanlaşmaya ve işbirlikçi bilişsel araştırmaya borçlu olabilir; öte yandan, şimdiye kadarki uyum sağlama başarımız, farklı yaklaşımlar arasında dengeye ulaşmanın önemini azaltıyor olabilir. Bu sistem uyumsuz hale gelirse, uyum sağlamada ve hayatta kalabilme konusunda büyük başarısızlıklara da yol açabilir. Bu nedenle bu sistemin daha fazla araştırılması ve anlaşılması kritik önem taşır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
27
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Bu yazımızda sözü edilen akademik makalenin yöntemi veya sonuçları ile ilgili bir sorunuz veya sorununuz mu var? Aşağıda, akademik makalenin yazarlarının iletişim adreslerini bulabilirsiniz.

Evrim Ağacı sadece bilimsel bir çalışmayı duyurmak ile mükelleftir; araştırmayı, araştırmacıları veya araştırmanın sonuçlarını savunmaz. Akademik bir makalenin sonuçlarını geçersiz kılmanın ana yöntemi, orijinal çalışmanın yöntemi, sonuçları veya tartışması ile ilgili hatalı noktaları tespit etmek ve bunu hakemli dergilerde yayınlamaktır. Bu yapılacak olursa, Evrim Ağacı o çalışmaları da memnuniyetle duyuracak ve/veya bu çalışmayı güncelleyecektir.

Makalenin Yazışmadan Sorumlu Yazarı:

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 6
  • Tebrikler! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Muhteşem! 1
  • İnanılmaz 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:09:44 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10609

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Tamamlayıcı Biliş Teorisi ve Kolektif Zekanın Evrimi: Parçalarımızın Toplamından Fazlasıyız!. (18 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10609
Bakırcı, Ç. M. (2021, June 18). Tamamlayıcı Biliş Teorisi ve Kolektif Zekanın Evrimi: Parçalarımızın Toplamından Fazlasıyız!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10609
Ç. M. Bakırcı. “Tamamlayıcı Biliş Teorisi ve Kolektif Zekanın Evrimi: Parçalarımızın Toplamından Fazlasıyız!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 18 Jun. 2021, https://evrimagaci.org/s/10609.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Tamamlayıcı Biliş Teorisi ve Kolektif Zekanın Evrimi: Parçalarımızın Toplamından Fazlasıyız!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, June 18, 2021. https://evrimagaci.org/s/10609.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close