İnsanların Hamur Mayası ile Paylaştığı 1 Milyar Yıllık Genler!
Mayalar, kendileri için hayati olan genlerin neredeyse yarısının insan versiyonlarıyla yaşayabiliyor.
Maya genlerini insan versiyonlarıyla değiştirmek üzerine yapılan deney, evrim sürecinin bazı bölgelerde yeniliklere açık olsa da, bazı "denenmiş ve onaylanmış" genleri koruduğunu gösterdi. Aşağıdaki görselde, biyolojik süreçlerin işlemesine yarayan maya genlerinin, insanlarınkiyle başarılı bir şekilde değiştirilebileceği oranları görmekteyiz:
İnsanlar ve hamur mayasının (Saccharomyces cerevisiae) paylaştığı son ortak ata yaklaşık 1 milyar yıl önce yaşadı. Science dergisinde yayınlanan çalışmaya göre araştırıcılar, bu inanılmaz zamana rağmen insan genleri, mayaların hayati öneme taşıyan genlerinin yaklaşık yarısı (%47) ile değiştirilebilir olduğunu gösterdiler.
Texas Üniversitesi'nden Aashiq Kachroo ve meslektaşları, mayalardaki 414 geni teker teker insanlarınkilerle değiştirdiler. Belirli işlevleri olan lipit metabolizmasıyla ilişkili olanlar gibi genlerin, yaklaşık olarak %90 oranla değiştirilebilir olduğunu, fakat hücre büyümesi ve ölümü gibi genler konusunda çok az sayıda maya geninin değiştirilebilir olduğu görüldü. Daha değiştirilebilir genlerin dahil olduğu süreçler evrim sürecinde korunduğu görülüyor, bunun yanında türlere özgü yeni özelliklerin gelişimini sağlayan genler arasında değiştirilebilir genler çok az görünmekte.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 7
- 6
- 5
- 4
- 4
- 4
- 3
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Science News | Arşiv Bağlantısı
- Aashiq H. Kachroo, et al. (2015). Systematic Humanization Of Yeast Genes Reveals Conserved Functions And Genetic Modularity. Science. | Arşiv Bağlantısı
- Tina Hesman Saey. A Billion Years Of Evolution Doesn’t Change Some Genes. (17 Ağustos 2018). Alındığı Tarih: 22 Mayıs 2015. Alındığı Yer: Science News | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/01/2025 06:05:44 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7041
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Science News. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.