Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Sürekli Genital Uyarılma Bozukluğu: Günde 100'ün Üzerinde Orgazma Sebep Olabilen Bir Bozukluk!

Sürekli Genital Uyarılma Bozukluğu: Günde 100'ün Üzerinde Orgazma Sebep Olabilen Bir Bozukluk! Medical News Today
Sürekli Genital Uyarılma Bozukluğu
5 dakika
22,424
Tıbbi İçerik Uyarısı

Bu içerik tıp ve sağlık ile ilişkilidir. Sadece bilgi amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bireysel bir tıbbi tavsiye olarak görülmemelidir. Evrim Ağacı'ndaki hiçbir içerik; profesyonel bir hekim tarafından verilen tıbbi tavsiyelerin, konulan bir teşhisin veya önerilen bir tedavinin yerini alacak biçimde kullanılmamalıdır.

Daha Fazla Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat
Sürekli Genital Uyarılma Bozukluğu
  • Türkçe Adı Sürekli Genital Uyarılma Bozukluğu
  • İngilizce Adı Persistent Genital Arousal Disorder
  • NIH
  • Diğer İsimleri Persistent Genital Arousal, PGAD, Persistent Sexual Arousal Syndrome, Persistent Sexual Arousal Disorder

Genel Bilgiler: Patoloji ve Mekanizma

Sürekli Genital Uyarılma Bozukluğu (SGUB) yani Persistent Genital Arousal Disorder (PGAD) çoğu zaman cinselliğe olan düşkünlükle ilişkilendirilebiliyor; ancak gerçek bundan farklı. Aslında bu durum, cinsel bir uyaran veya cinselliğe dair bir istek olmaksızın ortaya çıkan bir uyarılma bozukluğu.

Bu bozukluk çok büyük ölçüde kadınlarda görülüyor. Bilim dünyası "kadın orgazmı" bilmecesini henüz tam anlamıyla çözememişken, bu bozuluğa dair soru işaretleri de oldukça fazla. Üstelik kadın cinselliğinin pek çok toplumda hala bir tabu oluşu, bu anomalinin anlaşılmasını güçleştirebiliyor. Kadınların bu konudaki anketlere katılmasından, sorulan sorulara doğru ve açık cevaplar verebilmesine kadar hemen her araştırma basamağında sorunlarla karşılaşılabiliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmalara göre kadının cinselliğini tabulaştıran yaklaşımlar, bozukluğun seyrini de etkileyebiliyor. Hayatlarını bu bozukluk ile sürdüren kadınlar, toplumca seks düşkünü olarak algılanmaktan kaygılanabiliyor. Çevreye yönelik bu kaygıların dışında bir kadın olarak cinsel uyarılmayı utanç sebebi statüsünde değerlendirebiliyorlar. Tüm bu sosyal ve psikolojik etkenler bu bozukluğun olduğundan daha rahatsız edici bir hal almasına neden olabiliyor.

PGAD görülen hastalar, kendiliğinden gelişen uyarılmalar yaşıyor. Bu uyarılma hali saatler, hatta bazen günler sürebiliyor. Yapılan çalışmalara göre bu uyarılma hali tek bir orgazmla sona ermeyebileceği gibi bazen de uyarılmalara rağmen bireylerin orgazma ulaşamadıklarını gösteriyor. Bu bozukluk, sürekli uyarılmalardan ve orgazmlardan ibaret de değil. Genital bölgede rahatsızlık hissi oluşturan pek çok farklı durum da PGAD ile ortaya çıkabiliyor. Örneğin hastalar genital bölgede aşırı duyarlılık, klitoral karıncalanma, tahriş, vajinal kasılma, basınç hissi vb. sıkıntılar yaşıyor. Bu durum neredeyse her üç hastadan biri tarafından acı veren bir deneyim olarak ifade ediliyor. Üstelik bu deneyimler, günlük hayatımızın rutini haline gelmiş herhangi bir eylemi gerçekleştirirken ortaya çıkabiliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Hastalar stres veya sinirlilik anında uyarılabileceği gibi sıradan bir otobüs yolculuğunda, giyinirken kıyafetlerin sürtünmesi sonucunda bunun gibi daha pek çok cinsellik içermeyen durum karşısında da uyarılabiliyor. İstemsiz olarak ortaya çıkan bu semptomlar hastaların "kendilerine yabancı" hissetmelerine sebep olabiliyor. Herhangi bir anda bu durumun ortaya çıkabileceğini bilmenin verdiği gerginliğin yanı sıra kontrol edemedikleri bir deneyim yaşamanın stresiyle de baş etmek durumunda kalabiliyor.

Bu anomali, kadınların hem günlük yaşantılarını hem de cinsel yaşantılarını büyük ölçüde etkileyebiliyor. Çalışmalara göre PGAD ile yaşayan hastaların daha az cinsel arzu duyduğunu ve daha az tatmin olduklarını gösteriyor. Bu durum çok daha ciddi sorunlara da neden olabiliyor ve anksiyete bozukluklarına, depresyona hatta intihar girişimlerine yol açabiliyor.

Belirti ve Bulgular

Detaylarını belirtmiş olduğumuz semptomları toparlayacak olursak Sürekli Genital Uyarılma Bozukluğunda:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Orijinal 5 kriter olan:

  • Cinsel uyaran/istek/düşünce olmaksızın süregelen uyarılma durumu
  • Cinsel uyarılma halinin saatler veya bazen günler sürmesi durumu
  • Cinsel uyarılma halinin bir veya daha fazla orgazma rağmen sürmesi hali
  • Cinsel uyarılma halinin istenmeyen ve müdahaleci bir deneyim olarak görülmesi
  • Deneyime ilişkin en azından orta derecede veya daha fazla sıkıntı hissedilmesi

Bu kriterlere ek olarak:

  • Vajinal kasılmalar
  • Yanma hissi
  • Vajinal bölgede aşırı hassasiyet, basınç ve karıncalanma hissi4
  • Tahriş

Hastalık kaynaklı olarak ise:

  • Ciddi anksiyete bozuklukları
  • Depresyon
  • İntihara yatkınlık
  • Panik atak
  • Suçluluk ve utanç duygusu
  • Kendine ve bedenine yabancılaşma hali

Hastalıkla İlişkili Genler, Etken Faktörler ve Risk Faktörleri

Hastalığın nedeni tam anlamıyla bilinmese de farklı çalışmalar çeşitli potansiyel nedenler üzerinde duruyor. Örneğin yapılan bir araştırma, Sürekli Genital Uyarılma Bozukluğu ile yaşayan kadınların %50'sinin geçmişte cinsel istismara uğradığını, bu vakaların %53'ünde istismarın çocukluk döneminde tecrübe edildiğini ortaya koyuyor. Yine aynı araştırmada Sigmund Freud'un çocuklukta yaşanan cinsellik hakkındaki fikirlerine gönderme yapılıyor. Freud, cinsel olgunluğa erişmeden yaşanan cinsel deneyimlerin, olgunluk döneminde ve sonrasında cinsel donanımın gelişmesiyle birlikte yaşandığından daha güçlü ve o anda yaşanıyormuşçasına deneyimlenebileceğini dile getiriyor. Yani bu çocukluk deneyimi bilinçsizce tekrar tekrar yaşanabiliyor. Cinsel istismar ve PGAD arasındaki potansiyel ilişkinin böyle açıklanabilmesi mümkün görülüyor.

Bazı nörolojik araştırmalara göre genital uyarılmanın düzenlenmesini kontrol eden mekanizmalar sebepler arasında olabiliyor. Örneğin merkezi sistem anormalliklerinin veya sempatik sinir sisteminde gözlenen aşırı aktivitenin bozukluğa neden olabileceği belirtiliyor. Diğer çalışmalar ise kronik vulva ağrılarının veya disparoninin yani cinsel ilişkide penetrasyon sırasında duyulan acının nedenler arasında olabileceğine değiniyor. Bozukluğun; huzursuz bacak sendromu, fibromiyalji, kronik yorgunluk sendromu ve Parkinson gibi genel sendromlarla da ilişkili olabileceği düşünülüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Teşhis Yöntemleri

Sürekli Genital Uyarılma Bozukluğu düşündüren semptomların var olması halinde öncelikle fiziksel muayene yapılıyor. Klitoral bölge ve çevresi inceleniyor ve labia major veya labia minor bölgede lezyon bulunup bulunmadığı kontrol ediliyor. Vulvar vestibülde sağlıklı ve normal bir mukoza olup olmadığı kontrol ediliyor. Üretra ve periüretral bölgenin değerlendirmeleri yapılıyor. Pelvik taban kasları inceleniyor ve derin palpasyon yapılarak bölgenin muayenesi yapılıyor. Elde edilen tüm verilerin değerlendirilmesiyle teşhis aşamasına geçiliyor.

Tedaviler veya İdare Yöntemleri

Pek çok nedenle gelişebilen PGAD için kapsamlı ve etkili bir tedavinin basitçe öne sürülmesi ne yazık ki kolay değil ancak bu çok yönlü bozukluğa yönelik farklı uygulamalar mevcut. Genital bölgeye buz torbası uygulaması, pelvik masaj, pelvik-perineal fizyoterapi gibi seçeneklerin önemi vurgulanıyor. Zaman zaman bazı anesteziklerin kullanılmakta olduğu biliniyor. Bilişsel davranış terapisi veya farkındalık eğitimi de Sürekli Genital Uyarılma Bozukluğu ile başa çıkmakta etkili olabiliyor.

Müddet Tahminleri (Prognoz)

Sürekli Genital Uyarılma Bozukluğu değerlendirildiğinde belirli bir süre ön görülmüyor; ancak aralıklı olarak, senelerce sürebileceği biliniyor. Bozukluğun tekrar etmesine yönelik endişe ve kaygı durumunun ise süreci uzatabileceği söyleniyor.

Görülme Sıklığı ve Dağılımı (Epidemiyoloji)

Görülme sıklığı ve dağılımı da aslında PGAD'a dair bilinmeyenler arasında yer alıyor. Yine de yapılan bir çalışmaya göre, bir cinsel sağlık kliniğine giden her doksan altı kadından birinin orijinal beş PGAD kriterini onayladığını, otuz iki tanesinin de bu kriterlerden birini veya birkaçını onayladığı görülüyor. Ek olarak bozukluğun kadınlarda erkeklerden daha yaygın olarak görüldüğü biliniyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
39
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 17
  • Merak Uyandırıcı! 9
  • Tebrikler! 6
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Üzücü! 1
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/03/2024 21:37:47 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9575

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ü. Uğurlu, et al. Sürekli Genital Uyarılma Bozukluğu: Günde 100'ün Üzerinde Orgazma Sebep Olabilen Bir Bozukluk!. (12 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 28 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9575
Uğurlu, Ü., Türkoğlu, P. (2020, December 12). Sürekli Genital Uyarılma Bozukluğu: Günde 100'ün Üzerinde Orgazma Sebep Olabilen Bir Bozukluk!. Evrim Ağacı. Retrieved March 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9575
Ü. Uğurlu, et al. “Sürekli Genital Uyarılma Bozukluğu: Günde 100'ün Üzerinde Orgazma Sebep Olabilen Bir Bozukluk!.” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 12 Dec. 2020, https://evrimagaci.org/s/9575.
Uğurlu, Ülkü. Türkoğlu, Pedram. “Sürekli Genital Uyarılma Bozukluğu: Günde 100'ün Üzerinde Orgazma Sebep Olabilen Bir Bozukluk!.” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, December 12, 2020. https://evrimagaci.org/s/9575.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close