Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Suda Doğum Nedir, Ne Değildir? Su İçerisinde Doğum Yapmanın Anne veya Bebeğe Herhangi Bir Riski veya Faydası Var mıdır?

6 dakika
12,712
Suda Doğum Nedir, Ne Değildir? Su İçerisinde Doğum Yapmanın Anne veya Bebeğe Herhangi Bir Riski veya Faydası Var mıdır? Burdett Birth Center
Tıbbi İçerik Uyarısı

Bu içerik tıp ve sağlık ile ilişkilidir. Sadece bilgi amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bireysel bir tıbbi tavsiye olarak görülmemelidir. Evrim Ağacı'ndaki hiçbir içerik; profesyonel bir hekim tarafından verilen tıbbi tavsiyelerin, konulan bir teşhisin veya önerilen bir tedavinin yerini alacak biçimde kullanılmamalıdır.

Daha Fazla Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Suda doğum, normal doğum için kullanılan hastanedeki doğum yatakları yerine, ılık su dolu bir küvette doğum yapma sürecidir. Suda doğum, her zaman baştan sona suda geçmek zorunda değildir: Bazı anne adayları, su dolu küvetin içinde doğumun sancılı sürecini geçirir; ancak doğum anında suyun içinden çıkarlar. Bazı anne adayları ise, tüm doğum sürecini suyun içerisinde geçirmeyi tercih edebilirler. Suda doğumun ardındaki düşünce, bebek dokuz ay boyunca amniyotik sıvı kesesinin içinde yaşadığından, doğumu benzer bir ortamda gerçekleştirme amacını güder. Bu amaç bebek için rahatlık ve güvenlik, anne içinse daha az stresli bir ortam sunar.

Doğumun Aşamaları

Suda doğum, doğum olayının aşamaları bakımından diğer doğum yöntemlerinden farklı değildir. Genel olarak doğum süreci, 3 ana aşamadan oluşur.

  1. İlk aşama rahim ağzının genişlemesi ile başlar. Bebek doğum kanalına doğru ilerler. Ortalama 8-12 saat sürer. Sancılar arasında 5 ile 30 dakika arası boşluklar olur, ancak zamanla şiddetlenir ve sıklaşır. Amniyotik sıvı kesesi bu aşamada yırtılır, yani su gelir.
  2. Bu aşamada bebek doğum kanalından geçmeye başlar. Rahim ağzı mümkün olan en geniş halini alır. Tuvalete gitmeye ihtiyaç duyduğunuzda hissettiğiniz basınca benzer ancak çok daha şiddetli bir his duyarsınız. Bu kasılmalar sırasında sizden ıkınmanız istenebilir. Bu aşama daha önce doğum yapıp yapmadığınıza, kaç kere doğum yaptığınıza ve bebeğin pozisyonu ve boyutuna göre değişebilir. Doğum, bu aşamada gerçekleşir.
  3. Bebek doğduktan 5-15 dakika sonra kasılmalar tekrar başlar, bu aşamada plasenta rahimden ayrılır ve vücut dışına çıkar. Plasenta çıktıktan sonra ciddi titremeler yaşanabilir, bu normal bir durumdur.

Faydalar ve Riskler

Ebeler, doğum merkezleri ve doğum uzmanları; doğum ve doğum stresinin azaltılmasının fetal komplikasyonları azaltacağına inanıyorlar. Tabii ki suda doğum; her zaman profesyonel bir sağlık kurum veya kuruluşlarında, steril ortamın sağlandığı ve uzman kişilerin özenli nezareti altında olmalıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Bu konuda birçok akademik çalışma yapılmıştır. Sonrasında bu çalışmaların literatür taramasını yapan üst araştırmalar da gerçekleştirilmiştir. Örneğin Cochrane araştırmacılarının gerçekleştirdiği bir meta analizde, toplam 3243 kadını içeren 12 ayrı çalışma incelenmiştir. Bu çalışmalardan 8 tanesi, doğumun birinci aşaması ile ilgili, 2 tanesi birinci ve ikinci aşamalar ile ilgili, biri sadece ikinci aşama ile ilgiliydi. Sonuncusu ise birinci aşamada erken ve geç suya daldırmanın farkları üzerineydi.

Cochrane araştırmacıları, suda gerçekleşen doğumlarda, doğum sırasında ağrıyı azaltmak için başvurulan yöntemlere olan ihtiyacın azaldığını bulguladılar. Yine bu çalışmada, suda doğumun, doğumun ilk aşamasını 32 dakika kısalttığını buldular.[1]

Suda Doğumun Anne İçin Olası Faydaları

  • Ilık su; yatıştırıcı, konforlu ve rahatlatıcıdır. Bu ortam annenin daha az stresli olmasına olanak sağlar.
  • Kaldırma kuvvetinin etkisi, annenin özgül vücut ağırlığını azaltarak serbest bir biçimde hareket etmesine yardımcı olur.
  • Suda doğum, kaldırma gücünün etkisi ile daha etkili rahim kasılmalarına ve kan dolaşımına sebep olur. Daha iyi kan dolaşımı ise kasların daha fazla oksijen almasını sağlar. Daha fazla oksijen anne için ağrıyı azaltırken bebek için ise daha fazla oksijen demektir, ki bu komplikasyonları azaltır.[2]
  • Suda doğum, perinen bölgesinin (dış dudaklar ile anüs arasında yer alan vücut bölgesi) elastikliğini arttırır ve rahatlamasını sağlar, bu da yırtılmaları önlediği gibi bebeğin çıkmasına yardımcı olmak için kesikler açma uygulamasını yani epizyotomi uygulamasını gereksiz kılabilir, ve dolayısıyla dikiş gerekmeyebilir.[3] Ancak bazı çalışmalarda, söz konusu bu durumun doğru olmayabileceği gösterilmiştir.[6]
  • Ilık suya dalmak yüksek tansiyonu düşürür ve anksiyete oranını azaltır.
  • Su, strese neden olan hormonların işlevini azaltarak ağrı kesici olarak endorfin üretimine izin verir.
  • Anne, fiziksel olarak gevşerken doğum sürecine daha fazla odaklanarak daha sağlıklı bir doğum gerçekleştirebilir.
  • Su bir mahremiyet duygusu sağladığından, endişeleri ve korkuları azaltabilir.

Bebek İçin Olası Faydaları

  • Bebek, amniyotik kese içerisinde bulunduğu ortama benzer bir yere geçiş yaptığı için stres seviyesi düşüktür.[4]
  • Stres seviyesi azaldığından, bebeğin güven duygusu artar.

Suda Doğumun Anne ve Bebek İçin Olası Riskleri Nelerdir?

Yaklaşık son 30 yılda suda doğum fenomeni popülerlik kazansa da, konu hakkında yapılmış kapsamlı araştırma sayısı kısıtlı kaldı. Bu az sayıdaki çalışmalardan birinin yazarı olan Nicky Leap, uzun yıllar Avrupa'da yürüttüğü araştırmalar sonucu yazdığı kitapta, suda doğum ve normal doğumlar sırasında benzer ölüm oranları gözlendiğini önemle belirtiyor.[5]

Royal Üniversitesi'nden doğum uzmanı ve jinekologların yayınladıkları ortak bir makalede, suda doğum sırasında annenin kan dolaşımına su girdiğinde, emboli riskinin normalden çok daha yüksek olabileceği gözlendi.[4]

Tüm Reklamları Kapat

British Medical Journal dergisinde yayınlanan başka bir makalede, suda doğumun güvenliğinin %95 olduğu gösterilse de; olası bir su aspirasyonu riskinin varlığı, suda doğumun risklerinden biri olarak varlığını sürdürüyor.[4]

Bebek, doğum kanalında stres yaşarsa veya kordon suyun içinde bükülmeye uğrarsa, bebeğin su soluma olasılığı artar ve su soluyarak boğulabilir.[2] Bu nadir bir durumdur, çünkü bebekler hava ile temas edene kadar normal nefes alamazlar. Kendi başlarına nefes almaya başlayana veya kordon kesilene kadar göbek kordonu ile oksijen alırlar. Buradaki potansiyel risklerden biri de bebeğin su yüzeyine çıkarken kordonun kendiliğinden kopmasıdır. Bu risk de, bebeğin annenin göğsüne doğru kaldırılırken dikkatli olunması ile önlenebilir.

Suda doğumun potansiyel risklerinden biri, yenidoğanın bağırsağındaki ilk kolonizasyon başlatıcı bakterilerin yapısını değiştirmesidir. Bu durumun sezaryenle doğum sonrasında da görüldüğü biliniyor. Suda doğumun kolonizasyon başlatıcı bakterilerin yapısını nasıl değiştirdiği sorusunun cevabı ise, henüz kesin olarak bilinmemektedir.[5]

Suda Doğum İçin İdeal Olmayan Durumlar

Genital bölgelerde virütik faktörlerin neden olduğu kızarıklık, akne, sivilce vs varsa, suda doğum önerilmez. Özellikle de genital bölgelerde görülen bir virüs çeşidi olan Herpes'iniz varsa; bu, su yoluyla daha kolay transfer edilir.[7] Ayrıca:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

  1. Aşırı kanama veya enfeksiyonunuz varsa ,
  2. İkizler, üçüzler gibi birden fazla bebeği aynı anda doğuruyorsanız veya
  3. Erken doğum bekleniyorsa (beklenen tarihten iki hafta veya daha fazla önce)

gibi özel durumlarınız varsa, tıp doktorunuza başvurmadan suda doğum önerilmez.

Suda Doğum Ortamı Nasıl olmalıdır?

Risk, çoğunlukla sıcaklığa bağlıdır. Su çok sıcaksa dehidrasyon ve aşırı ısınma anne ve bebek için tehlike oluşturabilir. Doğum yapılacak ortamın suyu iyice doldurulmalı ve suyun sıcaklığı 36 oC 'de tutulmalıdır. Doğum havuzları tüm bu sorunları önlemek için özel olarak tasarlanmıştır.

Suda Doğuma Nasıl Hazırlanılır?

Yapılacak ilk iş, bir doğum uzmanına başvurmaktır. Bu, suda doğumun sizin için uygun olup olmadığına karar vermenizde yardımcı olurken, başvurduğunuz doğum uzmanının sizi profesyonel bir şekilde hazırlanmış, "suda doğum" merkezlerine yönlendirmesi açısından faydalı olacaktır.

Suda doğumu bir hastanede gerçekleştirmek istiyorsanız, bulunduğunuz hastanenin politikalarının suda doğuma yasal bir izni olduğundan emin olun.

Sonuç

Günümüzde birçok anne adayı suda doğumu tercih edebilmektedir. Suyun annelerin doğum yaparken stres düşürücü bir etki oluşturması, bebeğin dünyaya gelirken ortam değişikliğine kolaylıkla adapte olabilmesi gibi nedenlerle, suda doğum artan bir talep doğrultusunda popülerlik kazanmaktadır. Suda doğumun bilinirliği arttıkça, hastaneler de kendi sağlık politikalarını bu doğrultuda değiştirmeye başladılar.

Yazımızın neredeyse her cümlesinde de belirttiğimiz gibi, suda doğum her anne adayı için uygun olmayabilir. Bunu öğrenmek için tıp doktorunuzla ve/veya doktorlarınızla yapılacak birebir konsültasyonlar, özel bir nezaret altında olacağınız için daha sağlıklı bir doğum süreci geçirmenize yardımcı olacaktır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
52
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 31
  • İnanılmaz 21
  • Merak Uyandırıcı! 17
  • Muhteşem! 8
  • Korkutucu! 8
  • Bilim Budur! 7
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 7
  • İğrenç! 3
  • Güldürdü 1
  • Üzücü! 1
  • Umut Verici! 0
  • Grrr... *@$# 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: American Pregnancy Association | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 30/12/2024 20:52:32 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10087

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Entropi
Beslenme Bilimi
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Evrimsel Tarih
Fare
Deprem
Aşırı
Yanlış
Aile
Dilbilim
Sanat
Sağlık Bilimleri
Hastalık Kontrolü
Santigrat Derece
Manyetik Alan
Yeni Doğan
Çevre
Spor
Kamuflaj
Küresel Isınma
Şiddet
Tarih
Yayılım
Nörobilim
İstatistik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. P. Association, et al. Suda Doğum Nedir, Ne Değildir? Su İçerisinde Doğum Yapmanın Anne veya Bebeğe Herhangi Bir Riski veya Faydası Var mıdır?. (11 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 30 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10087
Association, A. P., Yılmaz, M. A., Telimenli, C. C. (2021, February 11). Suda Doğum Nedir, Ne Değildir? Su İçerisinde Doğum Yapmanın Anne veya Bebeğe Herhangi Bir Riski veya Faydası Var mıdır?. Evrim Ağacı. Retrieved December 30, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10087
A. P. Association, et al. “Suda Doğum Nedir, Ne Değildir? Su İçerisinde Doğum Yapmanın Anne veya Bebeğe Herhangi Bir Riski veya Faydası Var mıdır?.” Edited by C. Caner Telimenli. Evrim Ağacı, 11 Feb. 2021, https://evrimagaci.org/s/10087.
Association, American Pregnancy. Yılmaz, Muhsin Alperen. Telimenli, C. Caner. “Suda Doğum Nedir, Ne Değildir? Su İçerisinde Doğum Yapmanın Anne veya Bebeğe Herhangi Bir Riski veya Faydası Var mıdır?.” Edited by C. Caner Telimenli. Evrim Ağacı, February 11, 2021. https://evrimagaci.org/s/10087.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close