Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Sezaryenle Doğum, Yenidoğan Bebeğin Mikrobiyotasını Şekillendiriyor!

Sezaryenle Doğum, Yenidoğan Bebeğin Mikrobiyotasını Şekillendiriyor! Posta Gazetesi
Anne Ve Yenidoğan
2 dakika
9,193
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Günümüzde birçok anne adayı, normal doğumun çok sancılı bir süreç olmasından çekinerek sezaryen ile doğumu tercih edebiliyor. Ancak bilim insanları uyarıyor: Sezaryen doğum normal doğumun yerini tutmayabilir!

Bizi etkileyen en önemli faktörlerden birisi hiç şüphesiz kendi mikrobiyotamızdır. Öyle ki mikroplar, bizim doğum anımıza bile şahitlik ederler. Bebekler rahimden çıkarken, annelerinin vajinalarındaki mikroplarla kolonize olurlar. Bu durum, kuşaktan kuşağa birbirini takip eden doğal bir süreçtir.

Tüm Reklamları Kapat

Birleşik Krallık'taki bebeklerin yaklaşık dörtte biri sezaryenle dünyaya gelirken, ABD'deki yenidoğanlarda bu oran üçte birdir. Maria Gloria Domingues-Bello, annelerin karnını kesmek suretiyle çıkarılan (sezaryen yoluyla doğan) yenidoğanların, kolonizasyon başlatıcı mikroplarını vajinadan değil de hastane ortamında yaşayan mikroplardan aldığını buldu. Ne yazık ki bu çalışma 2010 yılında yapıldığı için henüz uzun vadede bir etki saptanabilmiş değil; ancak varılan ortak kanı, bu durumun yenidoğan bireyin ileriki yaşamındaki mikrobiyotasını etkileyebileceği yönünde. Konuya ilişkin çalışmasını anlatan Dominguez-Bello şöyle diyor:

Yenidoğanın bağışıklık sistemi, doğumdan önce herhangi bir etkiye maruz kalmaz, işte bu yüzden bebek ilk neyi görürse, "bağışıklık eğitimini" o başlatır. Normal mikroplar yerine bilinmeyen yabancı mikroplarla tanışmak, bebeklerin bağışıklık sistemini tehlikeye atabilir. Bu da onların hayatlarını büyük ölçüde etkileyebilir.
Mikropların Şeklini
Mikropların Şeklini
Popüler Science

Yaptıkları çalışma; vajinal yolla doğan bebeklerin Lactobacillus, Prevotella veya Sneathia spp.'nin hakim olduğu kendi annelerinin vajinal mikrobiyotasına benzeyen bakteri toplulukları edindiğini ve sezaryenle doğan bebeklerin Staphylococcus'un hakim olduğu cilt yüzeyinde bulunanlara benzer bakteri toplulukları barındırdığını göstermektedir.

Tüm Reklamları Kapat

UniFrac mesafe metriği.
UniFrac mesafe metriği.
Pnas.org

Bebek doğum yönteminin, ilk bakterilerin anneden yenidoğana doğrudan geçişini de etkilediğine dair kanıt bulundu.[1] Hem aile ilişkilerini hem de soyların göreli bolluğunu hesaba katan, ağırlıklı UniFrac mesafe metriğini kullanarak, annelerden ve kendi bebeklerinden gelen bakteri toplulukları arasındaki genel fark hesaplandı. Vajinal yolla doğum yapan annelerin vajinal mikrobiyotaları ve sezaryen annelerinin cilt mikrobiyotaları ile karşılaştırmalar yapıldı. Dört vajinal doğumdan üçünde, annenin vajinal bakteri topluluğu, kendi bebeğinin mikrobiyotasına, diğer vajinal yolla doğum yapan bebeklerin mikrobiyotasına kıyasla önemli ölçüde daha benzer olduğu görüldü.

Mikrobiyotamız demişken, bağırsak florasını da es geçmek olmaz. Çünkü mikrobiyotamız oluşturan suşların büyük bölümü bağırsaklarımızda saklıdır. Yapılan bir diğer çalışmada, eskiden var olan fetüsün doğum öncesinde steril olduğu varsayımı aksine, fetüsün, amniotik sıvı mekonyum plasenta ve göbek bağında da mikrobik canlılara rastlandığı görüldü.[2] Vajinal doğum ile dünyaya gelen bebeklerde vajen florasından Lactobacillus sneatia baskın iken, sezaryen ile dünyaya gelenlerde deri florası kökenli Stafilokok ve Propionibacterium suşları daha baskın.

Tüm bunlar, doğum yöntemi tercihinin bebeklerin mikrobiyotasını doğrudan şekillendirdiğini gösteriyor. Buna bağlı olarak, bebeklerin ömürleri boyunca sağlık durumlarının etkileneceğini beklemek olası. Ancak bu etkiyi net bir şekilde görebilmek için, daha uzun dönem sürdürülen ve daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç var.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
43
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 23
  • Muhteşem! 8
  • Tebrikler! 8
  • Bilim Budur! 8
  • İnanılmaz 7
  • Umut Verici! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Üzücü! 2
  • Güldürdü 1
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ M. G. D.Bello, et al. (2010). Delivery Mode Shapes The Acquisition And Structure Of The Initial Microbiota Across Multiple Body Habitats In Newborns. PNAS, sf: 11971-11975. doi: 10.1073/pnas.1002601107. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ J. Qin, et al. (2012). A Metagenome-Wide Association Study Of Gut Microbiota In Type 2 Diabetes. Nature, sf: 55-60. doi: 10.1038/nature11450. | Arşiv Bağlantısı
  • X. Zhou, et al. (2007). Differences In The Composition Of Vaginal Microbial Communities Found In Healthy Caucasian And Black Women. The ISME Journal, sf: 121-133. doi: 10.1038/ismej.2007.12. | Arşiv Bağlantısı
  • E. C. Martens, et al. (2008). Mucosal Glycan Foraging Enhances Fitness And Transmission Of A Saccharolytic Human Gut Bacterial Symbiont. Cell Host & Microbe, sf: 447-457. doi: 10.1016/j.chom.2008.09.007. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/03/2024 17:40:30 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9705

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. A. Yılmaz, et al. Sezaryenle Doğum, Yenidoğan Bebeğin Mikrobiyotasını Şekillendiriyor!. (13 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 28 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9705
Yılmaz, M. A., Bakırcı, Ç. M. (2020, December 13). Sezaryenle Doğum, Yenidoğan Bebeğin Mikrobiyotasını Şekillendiriyor!. Evrim Ağacı. Retrieved March 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9705
M. A. Yılmaz, et al. “Sezaryenle Doğum, Yenidoğan Bebeğin Mikrobiyotasını Şekillendiriyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 13 Dec. 2020, https://evrimagaci.org/s/9705.
Yılmaz, Muhsin Alperen. Bakırcı, Çağrı Mert. “Sezaryenle Doğum, Yenidoğan Bebeğin Mikrobiyotasını Şekillendiriyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, December 13, 2020. https://evrimagaci.org/s/9705.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close