Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Su Alerjisi

2 dakika
12,426
Su Alerjisi
Tüm Reklamları Kapat
Aquagenic urticaria
  • Türkçe Adı Su Alerjisi
  • İngilizce Adı Water Allergy
  • Latince Adı Aquagenic urticaria
  • NIH C0263334

Genel Bilgiler: Patoloji ve Mekanizma

Aşırı nadir görülen bir hastalık olan su alerjisi olan kişiler, H2O moleküllerinden ziyade, suda doğal olarak bulunan iyonlara karşı alerjiye sahip oluyorlar. Bu kişiler yüzmeye gidemiyorlar, banyo yapamıyorlar, hatta stresli bir iş günü sonrasında kısa bir duşa bile giremiyorlar. Terlemek bile hastaların kaşınmasına yol açıyor.

Hastalık ilk olarak Shelley ve Rawnsley tarafından 1964 yılında tespit edildi. Alerji, suya temas ile ortaya çıkıyor. Her türlü su sıcaklığı bunu tetikleyebiliyor, hatta vücut, su içerisindeki flor ve klor gibi kimyasallarla tepkimeye girebiliyor, bu kimyasallara tepki gösteriyor.

Henüz hastalığın mekanizması tam olarak çözülebilmiş değil; ancak en yaygın olarak kabul edilen derinin en dış tabakası olan stratum corneum veya deri içerisindeki yağsı tabaka olan sebumdaki bir kimyasalın suyla tepkimeye girecek şekilde değişmesi açıklamasıdır. Czarnetzki ve arkadaşlarının araştırmasına göre bu tepkime sonucunda oluşan kimyasallar deri tarafından emilerek histamin üretimini arttırıyor ve savunma hücrelerinde (perifoliküler mast hücrelerinde) bozulmaya neden oluyor.

Tüm Reklamları Kapat

Sonrasında Sibbald ve arkadaşları tarafından bu mekanizmayı aydınlatmak için hastalarda dış deri tabakası (stratum corneum) çıkarılmış ve geri kalan deri suya temas edilmiştir. Ancak yapılan incelemeler bu yöntemin hastalığı veya belirtilerini ortadan kaldırmadığı, aksine kötüleştirdiği görülmüştür. 

Belirti ve Semptomlar

Hastalık genelde deride noktalar ve kabarmalar ile kendini gösteriyor. Duşa girildiğinde gözlerde kuruma ve acı oluşuyor. Yapılan incelemeler, su sıcaklığı ne kadar yüksekse tepkinin o kadar şiddetli olduğunu gösteriyor. Su içerken bile nefes sıkışması ve boğaz şişmesi görülebiliyor. Üstelik acı 100-120 dakika boyunca sürebiliyor; çoğu durumdaysa 30-60 dakika sonra geçiyor.

Terleme bile vücudun tepki göstermesine neden oluyor. Hatta gözyaşları bile bu tepkiye neden olabiliyor. Ek semptomlar arasında şunlar bulunuyor:

  • Lezyonlar
  • Enflamasyon
  • Ağız etrafında kızarıklık
  • Yutkunma sorunları
  • Nefes darlığı

Hastalıkla İlişkili Genler, Etken Faktörler ve Risk Faktörleri

Bilindiği kadarıyla özellikle gençlerde oluşan, yaş ilerledikçe görülme sıklığı sıfıra yaklaşan bir hastalık.

Tüm Reklamları Kapat

Teşhis Yöntemleri

Hastanın suya verdiği tepkinin gözlenmesi yoluyla teşhis edilebiliyor. Hekimler, vücudun belli bir bölgesine (genellikle bel üstündeki bir bölgeye) 35oC sıcaklıkta su uygulayarak semptomları gözleyebilirler. Genellikle semptomlar 15 dakika içinde başlar. Hekiminiz, bu semptomların seyrini takip ederek hastalığı teşhis edebilir.

Tedaviler veya İdare Yöntemleri

Şu anda hastalığın bir tedavisi yok, sadece vücudu sürekli temiz tutarak acının şiddeti azaltılabiliyor. Acılar genelde yaşamı engelleyecek kadar şiddetli olmuyor; ancak yine de belirgin bir rahatsızlık yaratıyor. Alerji-benzeri semptomları azaltmak için antihistaminler uygulanabilir. Eğer alerjilerin şiddeti çok yüksekse, EpiPen kullanılması gerekebilir. EpiPen, kan basıncını (tansiyonu) yükselterek şişme ve kızarıkları geçirebilir. Ayrıca sıkışmış olan bronşları (akciğer açıklıklarını) gevşeterek nefes almanızı kolaylaştırır.

Görülme Sıklığı ve Dağılımı (Epidemiyoloji)

Hastalığa o kadar nadir rastlanıyor ki şu ana kadar 100 civarı kişide bu hastalık rapor edilmiştir.

Önlem Yöntemleri

Alerjilere yakalanmamak için yapılabilecek pek bir şey bulunmuyor. Alerjilerle ilgili daha fazla bilgiyi buradan alabilirsiniz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
22
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 6
  • Üzücü! 5
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Korkutucu! 2
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 20:48:59 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/657

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Su Alerjisi. (1 Eylül 2011). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/657
Bakırcı, Ç. M. (2011, September 01). Su Alerjisi. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/657
Ç. M. Bakırcı. “Su Alerjisi.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 01 Sep. 2011, https://evrimagaci.org/s/657.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Su Alerjisi.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 01, 2011. https://evrimagaci.org/s/657.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close