Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Stronsiyum

Stronsiyum Nedir? Özellikleri Nelerdir ve Nerelerde Kullanılır?

3 dakika
4,480
Stronsiyum Wikipedia
Stronsiyum
Evrim Ağacı Akademi: Periyodik Cetvel ve Elementler Yazı Dizisi

Bu yazı, Periyodik Cetvel ve Elementler yazı dizisinin 38 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Hidrojen" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Özellikler

Stronsiyum, "Sr" sembolü ile gösterilen ve atom numarası 38 olan kimyasal elementtir. Bir alkali toprak metali olan stronsiyum, kimyasal olarak oldukça reaktif olan yumuşak sarımsı beyaz gümüş, metalik bir elementtir. Metal, havaya maruz kaldığında koyu bir oksit tabakası oluşturur.

Stronsiyum, periyodik tablodaki iki dikey komşusuna, yani kalsiyum ve baryuma benzer fiziksel ve kimyasal özelliklere sahiptir. Doğada çoğunlukla Selistin ve Strontianit minerallerinde bulunur ve genellikle bunlardan elde edilir. Stronsiyum, kurşun gibi yumuşak bir metaldir ve yeni kesildiğinde gümüşi bir parlaklığa sahiptir. Sarımsı bir renk almak için havada hızla reaksiyona girer; bu nedenle depolama için oksijenden korunmalıdır.

Doğada tek başına bulunamaz. Kalsiyum ile geniş çapta dağılmış olmasına rağmen, yalnızca iki ana stronsiyum cevheri vardır. Bunlar ise: celestine (SrSO4) ve strontianite (SrCO3).

Dünya'nın kabuğunun yaklaşık %0,04'ünü oluşturur. Stronsiyumun en önemli ticari kaynağı selestindir; Dünya arzının üçte ikisinden fazlası Çin'den gelmekte ve geri kalanının büyük kısmını İspanya ve Meksika karşılamaktadır. Stronsiyum, bir katot görevi gören soğutulmuş bir demir çubuğun, potasyum ve stronsiyum klorürlerin kaynaşmış bir karışımının yüzeyine sadece dokundurularak ve stronsiyumun katılaştıkça yükseldiği kontak katot elektroliz yöntemi ile çubuk şeklinde elde edilir. Metalik stronsiyum, oksidin alüminyum ile indirgenmesiyle de elde edilebilir. Stronsiyum, dövülebilir ve sünektir ve iyi bir elektrik iletkenidir; ancak elemental stronsiyumun nispeten az kullanılır. Bunlardan biri, döküm motor bloklarında ve tekerleklerde alüminyum veya magnezyum için bir alaşımlama maddesi olarak; stronsiyum işlenebilirliği artırır ve metalin direncini artırır.

Bulunma Sıklığı ve Üretimi

Stronsiyum çoğunlukla doğada oluşur ve tüm magmatik kayaların yaklaşık %0.034'ünü oluşturur ve sülfat mineral selestit (SrSO4) ve karbonat strontianit (SrCO3) şeklinde oluşur. Selestit, yeterli büyüklükteki tortul çökellerde sıklıkla bulunur, dolayısıyla madencilik tesisleri için cazip bir mineraldir. Ana madencilik alanları İngiltere, Meksika, Türkiye ve İspanya'dır. Dünya stronsiyum cevheri üretimi, değerlendirilmemiş toplam rezervlere göre yılda yaklaşık 140.000 tondur.

Stronsiyum içeren yiyecekler çok düşüktür örneğin; mısırda (0.4 ppm ve portakalda (0.5 ppm), lahana (45 ppm), soğan (50 ppm) ve marulda (74 ppm) şeklindedir.

Uygulama ve Kullanım Alanları

Stronsiyum, kalsiyum ve baryumunkine benzer kullanımlara sahiptir, ancak daha yüksek maliyeti nedeniyle nadiren kullanılır. Stronsiyum bileşiklerinin başlıca kullanımları, havai fişeklerdeki parlak kırmızılar, uyarı işaret fişekleri ve gresler için pirotekniktir. Hava izlerini gidermek için vakum tüplerinde toplayıcı olarak az miktarda kullanılır. Çoğu stronsiyum, televizyon ekranları ve görsel gösterim birimleri için özel camda karbonat olarak kullanılır. Stronsiyum-90 tehlikeli derecede radyoaktif bir izotop olmasına rağmen, nükleer reaktörlerin kullanılmış yakıtı çıkarılırken yararlı bir yan ürünüdür.

Tüm Reklamları Kapat

Tarihi

Stronsiyum, İrlandalı bir kimyager olan Adair Crawford tarafından 1790'da mineral witherit (BaCO3) üzerinde çalışırken keşfedildi. Eriyik hidroklorik asitle (HCl) karıştırdığında beklediği sonuçları alamadı bu sebeple Witherit örneğinin, strontianite (SrCO3) adını verdiği bir mineral olan bilinmeyen bir mineralle bulaşmış olduğunu varsaydı. Stronsiyum ilk olarak 1808'de bir stronsiyum klorür (SrCl2) ve cıva oksit (HgO) karışımının elektroliziyle İngiliz kimyager Sir Humphry Davy tarafından izole edildi. Günümüzde stronsiyum, en yaygın iki cevheri olan celestite (SrSO4) ve strontianite (SrCO3) 'ten hidroklorik asit ile birleştirilerek stronsiyum klorür oluşturarak elde edilmektedir. Genellikle potasyum klorür (KCl) ile karıştırılan stronsiyum klorür daha sonra eritilir ve elektrolize edilerek stronsiyum ve klor gazı (Cl2) oluşturulur.

Etimolojisi

1808'de İngiliz kimyager Humphry Davy tarafından, daha önceki "strontianite" teriminden sonra, İskoç kasabası Strontian'dan adını almıştır.

Önlem ve Güven

Stronsiyum İnsan Sağlığına Etkisi

Suda çözünmeyen stronsiyum bileşikleri, kimyasal reaksiyonların bir sonucu olarak suda çözünür hale gelebilir. Suda çözünen bileşikler, insan sağlığı için suda çözünmeyen bileşiklerden daha büyük bir tehdittir. Bu nedenle, suda çözünür stronsiyum formları, içme suyunu kirletebilir fakat genel olarak içme suyundaki konsantrasyonlar genellikle oldukça düşüktür. İnsanlar, hava veya toz soluyarak, yemek yiyerek, su içerek veya stronsiyum içeren toprakla temas ederek küçük seviyelerde (radyoaktif) stronsiyuma maruz kalabilirler. Gıdalardaki stronsiyum konsantrasyonları, insan vücudundaki stronsiyum konsantrasyonlarına katkıda bulunur. Önemli ölçüde yüksek konsantrasyonlarda stronsiyum içeren gıda maddeleri tahıllar, sebzeler ve süt ürünleridir.

Stronsiyumun Çevreye Etkileri

Temel formundaki stronsiyum, kayalar, toprak, su ve hava dahil çevrenin birçok bölümünde doğal olarak bulunur. Stronsiyum bileşikleri çevrede oldukça kolay bir şekilde hareket edebilir çünkü bileşiklerin çoğu suda çözünürdür. Stronsiyum havada her zaman belirli bir seviyede toz halinde bulunur. Havadaki stronsiyum konsantrasyonları, kömür ve petrol yanması gibi insan faaliyetleri ile artar. Stronsiyum içeren toz parçacıkları bir noktada yüzey suyuna, toprağa veya bitki yüzeylerine yerleşebilir. Parçacıklar çökelmediğinde yağmur veya kar yağdığında yeryüzüne geri düşeceklerdir. Tüm stronsiyum, nihayetinde zaten mevcut olan stronsiyum ile karıştıkları topraklarda veya yüzey sularının diplerinde son bulacaktır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Periyodik Cetvel ve Elementler Yazı Dizisi

Bu yazı, Periyodik Cetvel ve Elementler yazı dizisinin 38 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Hidrojen" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Sıkça Sorulan Sorular

Stronsiyum elementinin atom numarası 38'dir.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/12/2024 20:12:38 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9839

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Gebelik
Yumurta
Veri Bilimi
İspat Yükü
Işık Yılı
Ölüm
Çeviri
Diş Hekimliği
Dilbilim
Dinozorlar
Kanser Tedavisi
Kara Delik
Geometri
Taklit
Hayatta Kalma
Nörobiyoloji
Şempanzeler
Radyasyon
Burun
Arı
Depresyon
Atom
Primat
Sağlık Örgütü
Beslenme Davranışı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Aslan, et al. Stronsiyum. (5 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 18 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9839
Aslan, S., Bakırcı, Ç. M. (2021, February 05). Stronsiyum. Evrim Ağacı. Retrieved December 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9839
S. Aslan, et al. “Stronsiyum.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 05 Feb. 2021, https://evrimagaci.org/s/9839.
Aslan, Sevcan. Bakırcı, Çağrı Mert. “Stronsiyum.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, February 05, 2021. https://evrimagaci.org/s/9839.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close