Paylaşım Yap

Srinivasa Ramanujan Kimdir? Müthiş Deha, Matematiğe Neler Kattı?

Srinivasa Ramanujan Kimdir? Müthiş Deha, Matematiğe Neler Kattı? India Times
9 dakika
6,291
Tüm Reklamları Kapat

Srinivasa Ramanujan, Hindistan'ın en büyük matematik dehalarından biriydi. Sayıların analitik teorisine önemli katkılarda bulunmuş; eliptik fonksiyonlar, sürekli kesirler ve sonsuz seriler üzerinde çalışmıştı. Matematik dehası Srinivasa Ramanujan'ın matematik dünyasına yaptığı inanılmaz katkılar, yaşamında çok değer görülüp bilinmese de ölümünden sonra hak ettiği değeri gördü. 32 yaş gibi erken bir yaşta ölen Ramanujan, bir matematik dehası olarak anılmaya devam edecek.

Çocukluğu ve Eğitim Hayatı

Ramanujan, 22 Aralık 1887'de, şimdiki adı Chennai olan Madras'ın yaklaşık 400 km güneybatısında küçük bir köy olan Erode'deki büyükannesinin evinde dünyaya geldi. Ailesi rahipler ve öğretmenlerden oluşan Brahman kastındandı ancak mütevazı bir yaşamları vardı. Hindistan'ın İngiltere sömürgesinde olduğu yıllardı, dolayısıyla okul sistemi de yerleştirilmişti. Ramanujan çocukken yapılan sınavlarda yüksek notlar aldığı için sürekli göze çarpıyordu.

Ramanujan'ın inanılmaz güçlü bir hafızası vardı: Pi sayısı basamaklarını ezbere okuyabiliyor, Sanskritçe kelimeler ezberliyordu. 17 yaşında liseden mezun olduğunda matematiksel yeteneği iyice keşfedilmişti. Üniversite için burs kazanarak farklı bir evrenin kapılarını açmış oldu.

Tüm Reklamları Kapat

Lise Çağlarındaki Çalışmaları

1902'de kübik denklemlerin nasıl çözüleceği biliniyordu. Ramanujan dördüncü dereceden denklemler olan kuadratik denklemlerinin (genel olarak ax4 + bx3 + cx2 + dx + e = 0 olarak ifade edilen denklemler) çözümü için kendi yöntemini bulmaya çalıştı. Ertesi yıl beşinci dereceden denklemlerin radikaller tarafından çözülemeyeceğini bilmeden, beşinci dereceden denklemleri çözmeye çalıştı ama başarısız oldu. Ramanujan, denemekten yılmayacak bir kişiliğe sahipti, dolayısıyla başarısız deneyimler onu yıldırmıyordu.

Ramanujan, lisedeyken G.S. Carr'ın Synopsis of Pure Mathematics (1886) adlı matematik kitabına rastladı. Bu kitabın kendine has bir üslubu vardı ve Ramanujan'a çok şey öğretmişti; ancak kitabın tarzı daha sonra Ramanujan üzerinde oldukça talihsiz bir etkiye sahip olacaktı. Kitapta teoremler, formüller ve kısa ispatlar vardı. İlerleyen yıllarda Ramanujan'ın teoremleri ve formüllerine uzun ispat istekleri gelecek ve bu kısa ispatlar, üniversite çevrelerince kabul görmeyecekti.

1904 yılında Ramanujan daha spesifik konularda araştırmalarına başladı. Euler sabitini 15 ondalık basamak olarak hesapladı. Bernoulli sayılarını incelemeye başladı. Ramanujan'ın çalışmaları dikkat çekiyordu. 1904'de Kumbakonam'daki Koleji için devlet burs verildi ancak ertesi yıl Ramanujan zamanının çoğunu matematiğe ayırdığı ve derslerini ihmal ettiği için bursu kesildi.

Yaşadığı parasızlık nedeniyle, ailesine de haber vermeden, Madras'ın 650 km kuzeyindeki Vizagapatnam kasabasına gitti. Orada matematikle ilgili çalışmalarına devam etti ve bu sırada hipergeometrik seriler üzerinde çalıştı ve integraller ile seriler arasındaki ilişkileri araştırdı. Daha sonra eliptik fonksiyonlar üzerine çalışacaktı.

Tüm Reklamları Kapat

Üniversiteye Giriş için Çalışmaları

Ramanujan 1906'da Madras'a gitti. Amacı Madras Üniversitesine kabul edilmesini sağlayacak olan sınavı geçmekti. Pachaiyappa Kolejinde derslere katıldı ancak üç aylık bir eğitimden sonra hastalandı. Kursu bıraktıktan sonra sınava girdi, matematikte başarılı olmuştu ancak kalan derslerde başarı elde edemedi. Bu, Madras Üniversitesine giremeyeceği anlamına geliyordu. Sonraki yıllarda, Carr'ın kitabının sağladığı matematiğe yönelik yardımlar dışında herhangi bir yardım almadan kendi fikirlerini geliştirmek üzere matematik alanına yönelik çalışmalarına devam etti.

Ramanujan, kesirler ve ıraksak diziler üzerine çalışmaya devam etti. Yalnız Ramanujan'ın hastalığı nüksetmişti ve 1909'da olacağı bir ameliyat sonrası iyileşmesi zaman alacaktı. Yine aynı yıl annesinin ayarladığı bir evlilik yapacaktı. Hindistan geleneklerine göre çocuk yaşta bir kızla evlendirilen Ramanujan ve çocuk eşi birkaç yıl sonra birlikte yaşamaya başlayacaktı.

1910'da eliptik modüler denklemler arasındaki ilişkileri geliştiren Ramanujan, 1910'da Journal of the Indian Mathematical Society dergisinde Bernoulli sayıları üzerine hazırladığı bir makale sayesinde adından söz ettirir olmuştu. Henüz üniversite eğitimi almamasına rağmen matematik dehası olarak görülmeye başlanmıştı. Matematik kütüphanesinin kurulmasına yardımcı olan Hint Matematik Derneği'nin kurucu üyesi Ramachandra Rao, Ramanujan hakkında şunları söylüyor:

Kısa, kaba, tıraşsız ve fazla temiz olmayan haliyle fakat parlayan gözlerle, kolunun altındaki yıpranmış bir defterle içeri girdi. Çok fakirdi. Kitabını açtı ve bazı keşiflerini açıklamaya başladı. Bir anda yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunu anlamıştım. Lakin bilgim, onun mantıklı mı yoksa mantıksız mı konuştuğunu yargılamama izin vermemişti. Ona ne istediğini sordum. Araştırmalarına devam edebilmek ve yaşamak için birazcık para istediğini söyledi.

Ramanujan 1912'de, Madras Port Trust'ın hesaplar bölümünde katiplik görevi için başvurdu. Üniversite eğitimi almamış olmasına rağmen Madras'taki üniversitenin matematikçileri tarafından çok iyi biliniyordu. Ramanujan, başvuru mektubuna Madras'taki Başkanlık Kolejinde Matematik Profesörü olan E. W. Middlemast'tan bir referans ekledi. Cambridge'deki St John's College mezunu Middlemast şunları söylüyor:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Ramanujan'ı şiddetle tavsiye edebilirim. Matematikte ve özellikle sayılarla ilgili çalışmalarda oldukça istisnai bir yeteneğe sahip genç bir adamdır. Hesaplama için doğal bir yeteneği var ve şekil işlerinde çok hızlı.

Ramanujan 1 Mart 1912'de görevine başladı. Madras Engineering College CLT'deki inşaat mühendisliği profesörü C.L.T. Griffith, Ramanujan'ın yetenekleriyle de ilgileniyordu ve University College London'da eğitim görmüş olduğu için oradaki matematik profesörü M. J. M. Hill'i tanıyordu. 12 Kasım 1912'de Hill'e yazarak Ramanujan'ın bazı çalışmalarını ve Bernoulli sayıları üzerine 1911 tarihli makalesinin bir kopyasını gönderdi. Yalnız, Hill Ramanujan'ın sonuçlarını anlamakta zorlanmıştı ve bu deneme başarısız olmuştu.

Ocak 1913'te Ramanujan, G.H. Hardy'ye bir mektup yazdı. Bu mektup Ramanujan'ın şansının dönmesine yardımcı olacak mektuptur. Ramanujan mektubunda şunları söyledi:

Üniversite eğitimi almadım. Liseden ayrıldıktan sonra boş zamanlarımı matematikle uğraşarak geçirdim. Üniversite derslerinde izlenen geleneksel dersleri görmedim ama kendime yeni bir yol çiziyorum. Genel olarak ıraksak seriler için özel bir araştırma yaptım ve elde ettiğim sonuçlar yerel matematikçiler tarafından 'şaşırtıcı' olarak adlandırılıyor.

Hardy, Littlewood'la birlikte, Ramanujan'ın mektubuna eklediği uzun, kanıtlanmamış teoremler listesini inceledi. 8 Şubat'ta Ramanujan'a şöyle cevap verdi:

Mektubunuz ve belirttiğiniz teoremler fazlasıyla ilgimi çekti. Bununla birlikte, yaptıklarınızın değeri hakkında doğru dürüst bir yargıda bulunmadan önce, bazı iddialarınızın kanıtlarını görmem gerektiğini anlarsınız umarım.

Ramanujan, Hardy'nin cevabından çok memnun kalmıştı. Akabinde cevabı şu şekilde oldu:

Sonunda emeğime sempatiyle bakan birini buldum. Ben zaten yarı aç bir adamım. Beynimi korumak için yemek istiyorum ve bu benim ilk düşüncem. Sizden gelecek herhangi ilgili ve alkalı bir mektup, burada ya üniversiteden ya da devletten burs almama yardımcı olacaktır.

Gerçekten de Madras Üniversitesi, Ramanujan'a Mayıs 1913'te iki yıllığına burs verdi ve Ramanujan, 1913'te İngiltere'ye gelmeden önce İngiliz matematikçilerle temas kurmaya başladı. Yalnız Hardy, böylesine etkileyici bir çalışmanın bilinmeyen ve eğitimsiz bir matematikçi tarafından yapılmış olabileceğinden şüphelenmişti. Fakat en sonunda, Ramanujan'ın muhteşem bir zekaya sahip olduğunu da kabul etti.

Hardy ve meslektaşı E. H. Neville, Ramanujan'ı Cambridge'de okuma davetini kabul etmeye ikna etmek için bir yıldan fazla zaman harcadılar çünkü dindar bir Hindu olarak yetiştirilen Ramanujan yurt dışına seyahat etme konusunda isteksizdi. Bir Brahmin olarak Ramanujan'ın okyanusu geçmesine izin verilmedi ilk başta ve annesi yolculuk fikrine tamamen karşıydı. 1914'ün başlarında Ramanujan annesinin rızasını aldı.

Tüm Reklamları Kapat

Ramanujan'ın 1913'te çekilen pasaport fotoğrafı.
Ramanujan'ın 1913'te çekilen pasaport fotoğrafı.
Trinity College Library

Ramanujan'ın İngiltere Yılları

Ramanujan, 1914 baharında Cambridge'e geldi ve Whewell's Court'taki odalardan birine taşındı. Ramanujan İngiltere'deki ilk kışını hasta olarak geçirmişti. Ramanujan'ın Hindistan'dayken elde ettiği ve birçoğunu Hardy'ye mektuplarında ilettiği sonuçların savaş bitene kadar yayınlanmamasına karar verdiler. Hardy, Ramanujan'ın matematik yeteneğine hayrandı. Şunları söylüyor;

Bilgisinin sınırları ve derinliği çok şaşırtıcıydı. Modüler denklemleri ve karmaşık çarpma teoremlerini duyulmamış kurallara göre çözebilen, sürekli kesirler konusundaki usta, en azından biçimsel açıdan dünyadaki herhangi bir matematikçiden daha üstün olan bir adam. Böyle bir adamdan sistematik eğitime boyun eğmesini, matematiği bir kez daha baştan öğrenmeye çalışmasını istemek imkansızdı.
Ramanujan'ın kaldığı Whewell's Court, Trinity College, Cambridge.
Ramanujan'ın kaldığı Whewell's Court, Trinity College, Cambridge.
Wikipedia

Neredeyse üç yıl boyunca işler son derece iyi gitti. Hardy'nin düzeltmeleri ve büyük ölçüde yardımlarıyla birlikte birbiri ardına mükemmel makaleler yayınladı. Ayrıca birkaç projede işbirliği yaptılar ve ortak makaleler yayınladılar. Hardy ve Ramanujan, çalışma tarzlarındaki keskin farklılıklar nedeniyle sık sık çatışıyorlardı.

Ramanujan son derece dindardı ve çalışmalarında ilahi ilhamın gelmesini bekliyordu. Bir ateist olan Hardy ise Ramanujan'ı işinde kanıt ve titizliğin önemi konusunda ikna etmeye çalışıyordu. Buna rağmen, iki matematikçi başarılı bir şekilde işbirliği yaptılar. İsimleri, keşfettikleri birkaç formüle verildi; Hardy-Ramanujan teoremi ve Hardy-Ramanujan asimptotik formülü.

Tüm Reklamları Kapat

Bu süreçte Ramanujan'ın eşi, Ramanujan'ın ailesinin yanına taşındı. Ramanujan'ın bursu onun Cambridge'deki ve ailesinin Kumbakonam'daki ihtiyaçlarını karşılamaya yetiyordu. Ne yazık ki 1917 baharında Ramanujan hastalandı ve tüberküloz teşhisi konuldu. Vücudunda ciddi anlamda vitamin eksikliği de vardı. Cambridge'de kaldığı sürenin geri kalanında sanatoryumda kalmaya devam etti.

Ramanujan ortada olduğu bu fotoğraf Cambridge'deki senato evinde çekilmiştir. En sağda yer alan ise Hardy'dir.
Ramanujan ortada olduğu bu fotoğraf Cambridge'deki senato evinde çekilmiştir. En sağda yer alan ise Hardy'dir.
Wikipedia

Öncesinde ise 16 Mart 1916'da Cambridge'den Araştırma Lisans Derecesi ile mezun olmuştu. Derecesine 1920'den itibaren Doktora adı verilecekti. Ramanujan'ın tezi, yüksek bileşik sayılar üzerineydi ve İngiltere'de yayınlanan yedi makaleden oluşuyordu. Bitirme tezinin ilk bölümü London Mathematical Society dergisinde yayınlandı. Mayıs 1918'de Royal Society üyesi seçildi ve Ekim 1918'de Cambridge Trinity College üyesi olarak atanan ilk Hintli oldu.

Şubat 1919'da sağlığı, Hindistan'a dönmesine yetecek kadar iyileşmiş görünse de ne yazık ki sadece bir yıl daha yaşayabildi döndükten sonra. Srinivasa Ramanujan, 26 Nisan 1920'de Madras'ta, 32 yaşındayken hayata gözlerini yumdu. Ölümünün nedeni büyük olasılıkla Madras'ta yaygın olan karaciğer parazitlerinin neden olduğu amebiyazis olduğu düşünülüyor; tek hücreli parazitik bir amip türünün sebep olduğu bir bağırsak enfeksiyonu.

Sonuç

Matematik dehası Ramanujan'ın erken yaşta ölümü matematik camiasında büyük üzüntü yaratmıştı. Çünkü böyle bir matematikçinin üreteceği hâlâ çok fazla şey vardı. Hint geleneklerine göre yaşayan Ramanujan vejetaryendi ve muhtemelen iyi beslenememişti, İngiltere'nin soğuk ve nemli havası da pek iyi gelmemişti ona.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Özgür Olduklarını Sanıyorlardı

Frankfurt Üniversitesi’nde araştırma profesörü olan Milton Mayer, Kronenberg adındaki küçük bir kasabada yaşadığı sıradaon Alman ve onların 1933-1945 yıllarındaki hayatları üzerine bir çalışma yapar. Mayer bu insanları Nazi yapan şeyin ne olduğunu merak etmiştir vebu kişilerle yaptığı savaş sonrası röportajları temel alan bir kitap yazar. Onlarla Nazilik, Nazi Almanya’sının güç kazanması, kötülüğün kitlesel yükselişi üzerine yaptığı söyleşiler Özgür Olduklarını Sanıyorlardı çalışmasının temelini oluşturmaktadır.

“Nazi denen bu korkunç canavar ruhlu adamı hep görmek istedim. Onunla konuşmak ve onu dinlemek istedim. Onu anlamaya çalışmak istedim. İkimiz de insandık neticede.”

İlk kez 1955’te basılan Özgür Olduklarını Sanıyorlardı, değişimin yavaş bir şekilde kendini hissettirmesini, kötülüğün sessiz yükselişini, ahlaki otoritenin ortadan kalkmasını basit ama açıklayıcı bir şekilde gözler önüne sermektedir.

Devamını Göster
₺80.00
Özgür Olduklarını Sanıyorlardı
  • Dış Sitelerde Paylaş

Macar matematikçi Paul Erdős, G. H. Hardy'nin kendisine söylediği bir yorumu şöyle aktarıyor:

Matematikçileri saf yeteneklerine göre 0'dan 100'e kadar bir ölçekte derecelendirdiğimizi varsayalım. Hardy kendine 25, Littlewood'a 30, Hilbert'a 80 ve Ramanujan'a 100 puan verdi.

Ramanujan, matematikçilerin çalışmaya devam ettiği teoremlerle dolu bir dizi yayınlanmamış defter bıraktı. Birmingham'da Matematik Profesörü olan G.N. Watson, 1918'den 1951'e kadar Ramanujan Teoremleri genel başlığı altında 14 makale ve yine Ramanujan'ın çalışmalarından ilham alan yaklaşık 30 makale yayınladı. Ramanujan kısacık ömründe neredeyse 4000 ispat, özdeşlik, varsayım ve denklem üretti.

Theta fonksiyonu, fizikteki sicim kuramının merkezinde yer alır.
Theta fonksiyonu, fizikteki sicim kuramının merkezinde yer alır.
Famous Scientists

Ramanujan'ın çalışmaları dijital ortama aktarıldı. Bu çalışmalar Trinity College Dijital Kitaplığı'nda görüntülenebilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
43
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 11
  • Bilim Budur! 7
  • Merak Uyandırıcı! 7
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • Üzücü! 5
  • Muhteşem! 4
  • İnanılmaz 4
  • Grrr... *@$# 3
  • Güldürdü 2
  • Umut Verici! 2
  • İğrenç! 2
  • Korkutucu! 2
Kaynaklar ve İleri Okuma
Sıkça Sorulan Sorular

Ramanujan, eliptik fonksiyonlar, sürekli kesirler ve sonsuz seriler gibi konular üzerinde çalışmıştır.

Ramanujan'ın matematiksel yetenekleri, çocukken yapılan sınavlarda yüksek notlar almasıyla fark edilmeye başlanmıştır.

Ramanujan'ın matematiksel teoremlerinin ve formüllerinin kısa ispatları, üniversite çevrelerinde kabul görmemiştir.

Ramanujan, Madras Üniversitesine kabul edilmek için sınavlara girmiş ancak kalan derslerde başarılı olamamıştır. Sonraki yıllarda kendi çalışmalarını sürdürmüştür.

G.H. Hardy'nin dikkatini çeken Ramanujan, Madras Üniversitesi tarafından iki yıllık bir burs kazanmış ve 1914 baharında Cambridge'e gitmiştir. Bu süreçte Hardy ve diğer matematikçilerin çabaları önemli olmuştur.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/04/2024 07:05:59 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11310

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Kas
Yumurta
Matematik
İspat Yükü
Doğa Olayları
Hız
Kilo
Viroloji
Biyocoğrafya
Sahte
Evrimsel Süreç
Dil
Gıda Güvenliği
Optik
Şiddet
Algı
Boyut
Epidemik
Yıldızlar
Fizyoloji
Doğum
Nörobilim
Maske Takmak
Renk
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Ç. Sever, et al. Srinivasa Ramanujan Kimdir? Müthiş Deha, Matematiğe Neler Kattı?. (9 Haziran 2023). Alındığı Tarih: 28 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11310
Sever, M. Ç., Şahin, D. (2023, June 09). Srinivasa Ramanujan Kimdir? Müthiş Deha, Matematiğe Neler Kattı?. Evrim Ağacı. Retrieved April 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/11310
M. Ç. Sever, et al. “Srinivasa Ramanujan Kimdir? Müthiş Deha, Matematiğe Neler Kattı?.” Edited by Damla Şahin. Evrim Ağacı, 09 Jun. 2023, https://evrimagaci.org/s/11310.
Sever, Meltem Çetin. Şahin, Damla. “Srinivasa Ramanujan Kimdir? Müthiş Deha, Matematiğe Neler Kattı?.” Edited by Damla Şahin. Evrim Ağacı, June 09, 2023. https://evrimagaci.org/s/11310.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close