Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Spirulina Nedir? Hangi Besin Ögelerini İçerir? Takviye Olarak Alınmalı mı?

3 dakika
7,838
Spirulina Nedir? Hangi Besin Ögelerini İçerir? Takviye Olarak Alınmalı mı? Pixabay
Tüm Reklamları Kapat

Yediğimiz gıdaların çoğu, aslında doğrudan ya da dolaylı olarak mikroorganizmalardan gelmektedir. Sonuçta elmanın büyümesi için ağaca gereken nitrojeni de toprağa mikroorganizmalar kazandırmaktadır; etin geldiği hayvana da besini sağlayan onlardır. Ama bugün bahsedeceğimiz besin, başlı başına ve kendi başına bir mikroorganizma kolonisi! Yani saf bir tek hücreli canlı: Spirulina!

Spirulinanın "tecuitlatl" adı ile antik Aztekler döneminde kullanıldığına dair bazı bulgular vardır.[11], [12] Hatta litre başına 16 gram kabartma tozu, 2 gram potasyum nitrat, 1 gram deniz tuzu, 0.1 gram potasyum nitrat ve 0.0378 gram demir sülfat içinde, yaklaşık 8.5 pH ve 30 santigrat derecede kendiniz de yetiştirebilirsiniz.[10] Ancak bu bakterilerin bir besin ögesi olarak yeniden popüler hale gelmesinde, NASA'nın astronotların tüketimi için spirulinanın uzayda yetiştirilebilmesini önermesinin büyük etkisi vardır.[6], [7]

Bir siyanobakteri, yani mavi-yeşil alg olan "spirulina", tatlı ve tuzlu sularda yetişir ve buralardan toplanır. "Spirulina" diye tırnak içinde verdik, çünkü eskiden Spirulina cinsi olarak kabul edilen bu siyanobakteriler, günümüzde Arthrospira maxima ve Arthrospira platensis tür isimleriyle, Arthrospira cinsi altında sınıflandırılmaktadır.[9] Fakat eski isimleri halen popülerliğini korumaktadır.[8]

Tüm Reklamları Kapat

Siyanbakterilerin birçoğu, bitkiler gibi klorofil içerdiğinden dolayı fotosentez yaparak, ışık yardımıyla kendi besinini üretebilmektedir. Spirulina; çok az bir alanda, çok az bir suyla üretilebildiği ve genelde toz veya besin takviyesi şeklinde tüketildiği için kullanım kolaylığı da sağlamaktadır.

Vegan Tarifler

Spirulinanın Besin Değeri Ve Sağlığa Etkileri

Spirulina, oldukça popüler bir bitki bazlı besin takviyesi olduğu için olası sağlık etkileri üzerinde birçok araştırma yapılmıştır.[1], [2], [3] Kuru spirulina içerisinde %5 su, %24 karbonhidrat, %8 yağ, %60 kadar da protein bulunmaktadır.[4], [5] USDA'nın (Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı) gıda veritabanında paylaştığı değerlere göre bir yemek kaşığı (7 gram) spirulina şu besin değerlerine sahiptir:

  • 20 kalori
  • 4.02 g protein
  • 1.67 g karbonhidrat
  • 0.54 g yağ
  • 8 mg kalsiyum
  • 2 mg demir
  • 14 mg magnezyum
  • 8 mg fosfor
  • 95 mg potasyum
  • 73 mg sodyum
  • 0.7 mg C vitamini

Bunların yanında spirulina, antioksidan içerikleriyle de öne çıkmaktadır. Antioksidanlar hücresel düzeydeki oksidatif stresi azaltarak hücreleri ve DNA'yı serbest radikallerin zararlı etlilerinden koruyan bileşiklerdir. Spirulinadaki ana antiooksiddan bileşik fikosiyanindir. Bu madde, aynı zamanda spirulinaya mavi-yeşil rengini verir.

Spirulina Hapları Kullanılmalı mı?

Kimilerince spirulina B12 vitamini kaynağı olarak pazarlansa da, spirulina içerisinde B12 vitamini bulunmaz ve bu nedenle bu siyanobakteriler (ve onlardan üretilen haplar) bir B12 vitamini kaynağı olarak kullanılmamalıdır. Bu canlılar içerisinde B12 vitamini değil, "sahte B12 vitamini" olarak bilinen Coα-[α-(7-adenil)]-Coβ-siyanokobamid bulunmaktadır. Bu vitamin, insanlarda biyolojik olarak inaktiftir, yani kullanılamaz - ki 2009 yılında vejetaryen diyetler hakkında görüş bildiren Amerikan Diyetetik Derneği, spirulinanın B12 kaynağı olarak kullanılmaması gerektiğini vurgulamıştır.[15] Benzer şekilde, akademik literatür de spirulinayı bir B12 vitamini kaynağı olarak görmemektedir.[13], [14]

Tüm Reklamları Kapat

İçerdiği faydalı bileşiklerle spirulinanın "kötü" (LDL) kolesterolü düşürdüğü ve bu yüzden kalp hastalıkları riskini düşürdüğü, antioksidan içeriği yüksek olduğu için kanseri önleyici özellikte olduğu ve kan basıncını düşürdüğü yapılan kllinik çalışmalarca gösterilmiştir. Ancak ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri, spilunanın insanlardaki herhangi bir sağlık durumunu takviye edici olarak önerilebilmesi için yeterince akademik çalışma olmadığını vurgulamaktadır; yani spirulinanın insanlar için gerçekten bir faydası olup olmadığını söylemek için daha fazla araştırma gerekmektedir.[16]

Hatta düzgün şartlar altında üretilmeyen spirulina tabletlere, siyanobakterilerce üretilen mikrosistin isimli toksin bulaşabilmekte ve bu hapları tüketenlerde ishal, gaz, baş ağrısı, kas ağrısı, yüz kızarması ve terleme gibi semptomlara sebep olabilmektedir.[21], [23] Uzun süreli kullanımda karaciğer hasarına yol açabilmektedir.[22] Bu şekilde kontamine olmuş haplar, çocuklarda ve gebe kadınlarda ölüme neden olabilmektedir.[16] Benzer şekilde, fenilketonuri hastalığı olan kişiler, yüksek fenilalanin içerebilen bu haplardan uzak durmalıdır.

Buna karşılık, yapılan çalışmalar spirulinanın, besi hayvanlarına besin kaynağı olarak verilebileceğini göstermektedir: Tavuklar gibi küçükbaş hayvan yemlerinin %10 kadarı, bıldırcın gibi kuşların besinlerini %4 kadarı spirulina olabilir.[17], [18] Ayrıca domuz ve tavşan yemlerine de spirulina %10 oranında karıştırılabilir.[19], [20]

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 18
  • İnanılmaz 7
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/11/2024 17:42:15 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10549

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Embriyo
Kilometre
Kadın Doğum
Cinsel Seçilim
Cinsiyet Araştırmaları
Koaservat
Buzul
Doğa Yasaları
Protein
Yakınsak Evrim
Spor
Metal
Kaygı
Enerji
Anatomi
Moleküler Biyoloji
Kimyasal
Bilgisayar
Sahtebilim
Astrofotoğrafçılık
Sağlık Örgütü
Karbondioksit
Hamilelik
Vegan
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. Çolak, et al. Spirulina Nedir? Hangi Besin Ögelerini İçerir? Takviye Olarak Alınmalı mı?. (8 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 17 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10549
Çolak, C., Bakırcı, Ç. M. (2021, June 08). Spirulina Nedir? Hangi Besin Ögelerini İçerir? Takviye Olarak Alınmalı mı?. Evrim Ağacı. Retrieved November 17, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10549
C. Çolak, et al. “Spirulina Nedir? Hangi Besin Ögelerini İçerir? Takviye Olarak Alınmalı mı?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 08 Jun. 2021, https://evrimagaci.org/s/10549.
Çolak, Canberk. Bakırcı, Çağrı Mert. “Spirulina Nedir? Hangi Besin Ögelerini İçerir? Takviye Olarak Alınmalı mı?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, June 08, 2021. https://evrimagaci.org/s/10549.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close