Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ecem @Cadıbozmasıı
Üye
2

Yönelimli Mutasyon iddiaları üzerinden geliştirilen akıllı tasarım iddialarına cevap verebilir misiniz?

Son zamanlarda bu safsatayı çok duyuyorum, cevap arşivinde ele alınmalı .
542 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ufuk Derin
Skeptik

Attığınız yazıyı inceledim. Hata ve mantıksal safsatalarla dolu.

Öncelikle bu gibi sitelerin "evrimcilerin ağzından "Onlar şöyle der böyle der." demeyi bırakması lazım. Bıraksınlar da ne diyorsak biz diyelim, değil mi? Evrimsel biyologların söylediklerini çarpıtıp veya söylemedikleri bir şeyi söylemiş gibi gösterip saman adam safsatası yapıyorlar.

Örneğin:

Tüm Reklamları Kapat

"Peki, “hayat bu evrende nasıl başladı” diye sorarsınız. “Bütün mümkün olasılıkların aynı anda rastlamasıyla” derler."

Hayır, tabii ki öyle demiyoruz. Canlılık, Abiyogenez süreci sonucu oluştu. Peki bu salt "tesadüf" mü? Tabii ki hayır. Eğer ki evrimsel biyologlar, ya da bilim düşmanlarının söylemeyi sevdiği ismiyle "evrimciler", her şeyin tesadüf olduğunu iddia ediyor olsalardı, bilim insanları neden evrimle ilgili yüz binlerce, yüz binlerce, hatta milyonlarca akademik makale yayınlasın, neden lisans için 4 sene, yüksek lisans için 2 sene, doktora için 5 sene ve profesörlük için onlarca sene dirsek çürütsünler ki, her şey tesadüf der, keyiflerine bakarlardı. Konu evrim olduğu için Abiyogeneze girmeyeceğim. Evrimden devam edelim.

"Evrimci" ağzı ile konuşmalar devam ediyor:

“Tesadüf değildir, herşeyin [sic] bir sebebi vardır”, derler. O zaman “eğer canlılık tesadüfen oluşmadıysa nasıl oluştu?” diye sorarsınız. “İlk hücrenin rastlantı sonucu oluşmasıyla” derler.

Tüm Reklamları Kapat

Daha önce söylediğim gibi; ilk olarak bu evrimin değil, abiyogenezin konusu. İkinci olarak ilk hücre rastlantı sonucu oluştu diyen kimse yok. Kimyasal evrim süreci ile. Bu, biyoloji evrimden biraz farklıdır ama evrimdeki tesadüf kavramını anlatırken bunu da daha iyi anlayacaksınız.

Ondan sonra mutasyonların tesadüf veya rastlantı olduğunu söylemiş ve Evrim Ağacı'ndan birkaç alıntı yapmışlar.

Mutajen kimyasallar, gelen dalgalardan vs dolayı genetik materyalde değişim oluyor. Evet mutasyonlar tesadüfi ve raslantısaldır çünkü koltuğunuzda öyle değil de böyle oturmanız bile size gelen güneş ışığını değiştirecek ve mutasyonlar değişecektir. Bunda bilim-dışı bir şey yok. Mutasyonların nerede ve ne zaman gerçekleşeceğini hesaplayamıyoruz, hepsi bu. Bu yüzden çeşitlilik rastgele bir şekilde oluşuyor diyoruz.

Mutasyonlar sanki ne işe yaracağını biliyor da o zaman devreye giriyor gibi sunmuşlar. Komiktir, bazı yaratılışçılar bütün mutasyonlar tesadüf olduğu için hepsini zararlı sayar, bu site ise hepsini bilinçli olarak varsaydığı için hepsini iyi olarak saymış gibi ama ikisi de hatalı. Popülasyonlarda oranlar biraz değişse de ortalama olarak mutasyonların %70 civarı nötr veya nötre yakın, %20 civarı ani zararlı, %10 civarı da ani faydalıdır. Çoğu nötrdür çünkü bazı aminoasitler aynı kodonlar tarafından sentezlenir o yüzden bir şeyi değiştirmez. Tanrı, "Öylesine değiştireyim ama değişmesin aminoasitler." mi demiş o zaman ya da mutasyonların canı sıkılmış Değişeyim ben demiş kodonlar değişmesin." mi demiş? Tabii ki hayır. Rastgele değişmiş ve aminoasitler birden çok kodon tarafından sentezlendiği için bir etkisi olmamış ya da etkisi çok az. %20 civarı da ani zararlıdır. Raslantısal olduğu için nötr dışında zararlı olma olasılığı fazla çünkü bir şeyin zararlı olma olasılığı daha fazladır. %10 civarı ise faydalı etkiye sahiptir. Burada da görüldüğü üzere mutasyonlarda, enzimlerde vs. bir bilinç, bir irade yok. Popülasyonda bu şekilde rastgele bir şekilde çeşitlilik oluştu, ama bu evrim rastgele veya tesadüf demek değil.

Bu tür kişilerin akıl yürütmesi ve bu yazının özeti de şu:

"Mutasyonlar raslantısaldır, mutasyonlar evrimin temelidir. Evrimin temeli rastlantısaldır. Demek ki evrim tesadüftür ve evrimciler sonucu tesadüfe bağlıyor."

Bir de ne kadar açıklarsanız açıklayın temel yani mutasyonlar tesadüf olduğu için sonucun da tesadüf olacağını söylemişler. Yok böyle bir şey. Tamamen hatalı bir çıkarım. Mutasyonların nerede ve ne zaman olacağını bilemiyoruz veya hesaplayamıyoruz sadece. Ama nasıl işlediğini bildiğimiz için çeşitlilik oluşturduğunu ve bu çeşitliliğin çevresel koşullarla etkileşmesi sonucunda olduğunu biliyoruz, yani her şey "Ya tesadüf ya Tanrı" değil.

Çeşitlilik mekanizmaları ile oluşan çeşitlilikte oranlar değişse de ortalama olarak zararlı mutasyona sahip olanlar (%20) ya direkt ölüyor ya da daha zor hayatta kalıyor ya da daha zor ürüyor bu yüzden bu zararlı mutasyonları gelecek nesillere aktaramıyor. Faydalı mutasyona sahip olanlar (%10) daha kolay hayatta kalıp daha kolay ürüyor bu yüzden bu mutasyonlar daha çok birikiyor. Nötr veya nötre yakın olanlar ise çevresel koşullarda birikip faydalı mutasyonun çıkmasını kolaylaştırırsa daha çok birikiyor, zararlı olursa onlar da daha zor hayatta kaldığı için birikmez. Bunda tesadüf falan yok. Ama bir irade bir bilinç de yok.

"Ya salt tesadüf ya Tanrı" denilerek hatalı ikilem safsatası yapılmış. Bakın, burada salt bir tesadüf var mı, yok. Tanrısal bir irade veya mutasyonların bir bilinci olduğunu gösteren bir şey var mı? O da yok.

Bunlarla bağlantılı olarak bu cevaba ve şu cevaba da bakabilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Ayrıca tek evrim mekanizması mutasyonlar gibi davranılırsa "tek başına mutasyonlar" tabii ki bu kadar çeşitliliği açıklayamıyor, demek ki "mutasyonlar yönlendiriliyor." denilir. Bunun daha crossing over'ı var yatay gen transferi var. Hepsini yazamayacağım, çok var. Ama Evrim Mekanizmaları ve Evrimin İşleyişini anlarsanız ve evrimi bütün mekanizmaları ile algılayıp evrimin salt tesadüf olmadığını da anlarsanız bunun hatasını anlamak çok basit.

Ayrıca Gelincik kodunu kullanarak "Hedefli" modunu kullanarak bu iddianın hatalı olduğunu ve aksine daha uzun sürdüğünü görebilirsiniz.

166 görüntülenme
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close