Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Kaan kaan
Üye
4

Yaşamak için bir amaç bulmak mantıklı mı yoksa kendimizi mi kandırıyoruz?

Arkamızda iz bırakmak veya adımızı yaşatmak gibi bir amaca gerek var mı? Biz öldükten sonra bunların bir anlamı olmayacak. Başkalarının bizim adımızı söylemesinin pek de bir anlamı yok. Ölümden korktuğumuz için bir bahaneye tutunuyoruz. Bu soruyu okuyanların hala sabah uyanmasının sebebi nedir?
1,509 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Tolga Sağlam
Boş yapmakta doktorası olan biri

Evet, kendimizi kandırıyoruz. Yaşamak için amaç bulmak bizi hayata bağlayan en önemli şeydir ve bunu en kuvvetli şekilde sağlayan şey dinlerdir. Düşünen ve sorgulayan bir varlık olduğum için pişmanım ama bu bizi biz yapan şeylerdir. Ölümü inkar etmek için sayısız kuramlar geliştirmişiz. Bu soru aslında biraz da madem öleceksek neden yaşıyoruz sorusuna benziyor, ben hayatın amacını sorgulamayı bırakalı yıllar oldu, canlılığın tesadüfen meydana gelmesi amaç aramayı devre dışı bırakır.Bu aslında efe aydal ında bahsettiği yoksunluk evresinin başlarıdır, ( ateist olduktan sonra boşlukta hissetme meselesi). Benim bu sabah uyanmamın sebebi sadece hala yaşıyor olmamdır. Öldükten sonra iz bırakmayı gereksiz görmek biraz egoistik bir davranış evet ama hiçbir çıkarımız yok. Fatih Sultan Mehmet de Atatürk de Einstein da ideolojilerine bağlı kalarak geleceğe yön vermeye çalıştılar ama şimdi ne bizimle gurur duyabilirler, ne de yaptıklarının sonucunu alabilirler, açıkçası bana da gereksiz geliyor. Bundan kıyasla ben ölümü yaşamdan üstün görüyorum ne yaparsak yapalım; istersek bütün güneş sistemini kontrol edelim, öleceğiz. Bilinci başka bir bedene aktarmak bana şimdilik fiyasko geliyor. Aşağıya bırakacağım bağlantıları kesinlikle okumalı ve dinlemelisiniz.  ( Evrim ağacı editörleri lütfen cevapları yanıtlama özelliği getirin. ) 

476 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Dehşet Yönetim Kuramı. (20 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 20 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Richard Dawkins : Seks. Ölüm Ve Hayatın Anlamı. (20 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 20 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Orhan Kahraman
Okur

Biyolojik amacımız aslında çok basit. Üremek. Fakat biz o kadar farklı bir türe evrimleşmişiz ki biyolojik amacımız bize yetersiz gelmeye başlamış. Aklımız bizi avutacak yaşam amaçları aramaya başlamış. Çünkü üreyip ölmek bizi gerçekten korkutuyormuş. Doğuyorsun, çoğalıyorsun, ölüyorsun. Belki de bu sebeptendir ki dinler oluşmuş. Ve biz alternatif yaşama amaçları bulunan dinlere inanma mecburiyeti hissetmişiz. Çünkü dinler bizlere bu dünyanın bir amacı olduğunu ve ölümden sonraki hayatın var olduğunu söylemiş. Ve bu yaşam amacını düşünmeye başlayan bizler için kaçınılmaz bir fikirmiş. Fakat günümüzde dinin geri plana düşmesiyle her şey değişti. İnsan yaşam amacının bir hiçlikten ibaret olduğunu gördü. Bu böyle mi olmalıydı, bilmiyorum. Böyle düşünmeye başladığım andan itibaren bu konularda düşünmeyi bıraktım. Biraz daha düşünürsem intihar etmeye yaklaşacağıma inanıyorum. 

482 görüntülenme
3
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
2025'teki Güneş Fırtınasını Atlatabilecek miyiz?
2025'teki Güneş Fırtınasını Atlatabilecek miyiz?
İnternet Nasıl Çalışıyor? İzlemek İstediğimiz Videoları Bize Nasıl Gösteriyor?
İnternet Nasıl Çalışıyor? İzlemek İstediğimiz Videoları Bize Nasıl Gösteriyor?
Deprem Sırasında Gökyüzünde Neden Mavi Işıklar Oluşuyor?
Deprem Sırasında Gökyüzünde Neden Mavi Işıklar Oluşuyor?
Depremzedeler İçin Bilimseverler El Ele! [CANLI YAYIN]
Depremzedeler İçin Bilimseverler El Ele! [CANLI YAYIN]
Güneş Yerine Karadelik Koysak Ne Olur?
Güneş Yerine Karadelik Koysak Ne Olur?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close