Her şeyden önce, evrimin tanımına bakmalıyız. En kısa tanımıyla evrim, popülasyon içi gen ve özellik dağılımlarının nesiller içerisindeki değişimidir. Bu tanım karmaşık geldiyse Liseler için Evrim Derslerini ve genel olarak Evrime Giriş yazı dizisini okumanızı tavsiye ederim. Adaptasyonda da olan şey budur. Yani her adaptasyon evrimsel değişim olmak zorundadır; ancak her evrimsel değişim adaptasyon olmayabilir.
Adaptasyonun evrim olduğunu anladık. (Spesifik olarak doğal seçilim yoluyla olan evrim.)
Evrimsel bir özellik değişimi için mutlaka:[1]
- Popülasyon olmalıdır (bireyler evrimleşmez!)
- Çeşitlilik olmalıdır (tıpkıbasımlar evrimleşmez!)
- Kalıtsallık olmalıdır (nesilsiz evrim yaşanamaz!)
Görebileceğiniz gibi çeşitlilik (yani varyasyon), evrimsel bir değişimin olmazsa olmazıdır. Ancak bu çeşitliliğin kalıtsal olması gerekir. Çevre şartlarına uyumlu bireyler daha kolay hayatta kalıp daha çok üreyerek kendilerini avantajlı kılan genleri gelecek nesillere daha çok aktaracak. Bu sayede evrim (doğal seçilim ile yaşandığı için adaptasyon) yaşanacak. Kalıtsal çeşitlilik olmadan popülasyondaki bireyler genlerini gelecek nesillere aktarabilse de (yani nesil geçişi olsa da) kalıtsal çeşitlilik olmadan gelecek nesillere aktarılıp seçilim ile seçilecek farklı genler olmayacaktır, yani evrim gerçekleşmeyecektir. Ki doğada çeşitliliğin olmasını sağlayan evrimin çeşitlilik mekanizmaları mevcuttur yani çeşitliliğin olmaması imkansızdır.
Kaynaklar
- Ç. M. Bakırcı. "Şu Olursa Evrim Olur Mu?" Veya "Bu, Evrime Örnek Midir?": Evrim, Hangi Şartlarda Yaşanır?. (10 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 30 Ekim 2023. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı