Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
0

Varlık varlığını sorguluyor, sorgulama ve cevap bulma rahatlama oluşturuyor bu yüzden adı "bilim ve aydınlanma" deniyor! Söz konu ego olabilir mi?

Bilgilenme ve aydınlanma tartışmasız olarak elbette olmak zorunda. Ancak derin ve açıklaması zor bir soru var ortada! Soru şu " NEDEN BİLGİLENME İHTİYACI DUYUYOR İNSAN?" YAŞAMDA ONCA CANLI FORMAT sorgulama ihtiyacı yok! Sadece üreme ve beslenme var! İnsan formatı diğer canlılarda olmayan şeyi yapıyor yani"SORGULAMA" peki neden?
232 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap

Olamaz. Çünkü "ego", bir bireyin özgüveni ve öz önemine yönelik algısı olarak tanımlanıyor. "Ego olabilir mi?" sorusu hatalı bir soru yani. Halkın "egoist" diye ifade ettiği ettiği, sizin de bunun bir uzantısı olarak hatalı bir şekilde kullandığınız sözcük ise en iyi ihtimalle "egotizm", daha doğru bir ifadeyleyse "narsisizm" olacak. Sorunun doğrusu, "Bilimin aydınlanmaya sebep olduğu fikri, insanın narsisizminden kaynaklanıyor olabilir mi?" Ama adına ne derseniz deyin, ima ettiğiniz şey teorik olarak da pratik olarak da hatalı.

Teoriyi bir kenara koyalım, pratiğe bakalım: Bugüne kadar "bilim" adı altında yapılan ne uğraş olduysa bunlar, insanın Evren'deki önemsizliğini ve sıradanlığını göstererek insanlığı mütevazılaştırdı, ayaklarını yere basar hale getirdi, gerçeklere bir adım olsun yaklaşmasını sağladı. Bir kuasara bakan biri, bir sitoplazmayı inceleyen biri "Vay be, ne kadar harika bir türüm ben." dememiştir, diyemez de. "Vay be, ne dünyalar var bilmediğimiz ve biz ne kadar ufağız. Sahi, bizim yerimiz ne bu Evren'de?" diye sorarlar. Normal olan budur, insanda yarattığı his budur. O nedenle herkes "yıldız büyüklüğü kıyaslaması videolarını" izlemeyi sever. (Bilime ilgi duyan) herkes, kuantumu tam olarak anlamasa da Evren'in "absürtlüğünden" bahsedilmesini ve ne kadar sıra dışı gerçeklerle yaşadığımızı dinlemekten hoşlanır.

Tüm Reklamları Kapat

Genelde bir insan bilimden ne kadar uzaksa, kendini o kadar özel, üstün, sıra dışı, biricik, kıymetli, değerli, vs. görmeye meyillidir. Dolayısıyla bilim, narsisizmden genel olarak uzaklaştıran bir etkiye sahip (bkz. Dunning-Kruger). Yani sizin ima ettiğinizin tam tersine, aydınlanma derken fark ettiğimiz şeyler bizi "egotizmden" uzaklaştırıyor. Kendi kurgularımıza, kendi varsayımlarımıza, kendi doğrularımıza hapsolmamıza engel oluyor.

Ayrıca yine iddia ettiğinizin tam tersine, bilimle uğraşan tek bir insan bile belli bir şeyi keşfettikten sonra "rahatlama hissi" deneyimlemez; ortaya çıkan yeni problemlerin ve soruların farkında olarak, bilmediğimiz ne kadar şey olduğunu deneyimler. Dolayısıyla öncülllerinizle vardığınız sonuç tamamen tutarsız.

Tüm Reklamları Kapat

Bilimsel aydınlanmayı ve gerçeğe ulaşma yönünde bilimin başarısını (ki "aydınlanma" bunun bir parçası sadece) küçümsemeye çalışanlar, genelde bilimi anlamayan ve/veya onun başarısını kıskanan kişiler (yani aslen kendileri narsisist veya narsisizm-eğilimli olan kişiler). Çoğu zaman kendi dünyalarında kurdukları fantezilerin veya "evrenin sırrını çözmüşlüğün" de bilim kadar gerçek olması gerektiğini arzuluyorlar. Oturdukları yerden, hiçbir çaba sarf etmeden de Evren'in sırlarını çözebileceklerini umuyorlar. Ama masa başında uydurdukları sahtebilimler, sözde açıklamalar ve genel olarak "fanteziler" bilimin ve mantığın sınavlarını geçemeyince, fantezilerini, önyargılarını, kabullerini, vs. terk etmek yerine, bilime saldırmayı tercih ediyorlar (çünkü kolay olanı bu). Şimdi hangisi narsisist? Ufak bir diğer grup da, kinik bir tutumla ilerlemeyi engelleyecek düzeyde paranoya (onlara göre "şüphe" halinde). Bunların pratikte hiçbir değeri olmadığını düşünüyorum, çünkü tartışmaya/ilerlemeye anlamlı bir şey katan düşünceler değiller.

Bilim büyülü bir araç değil. Bilim kusursuz bir araç da değil. Ama sistemli bir şekilde bu Evren'i anlamak konusunda geliştirdiğimiz en güçlü araç. Ve bilimden faydalanan, onun gücünü fark eden, onu doğru şekilde ürüne dönüştürebilenler, Evren'in gerçeklerine ulaşma anlamında aydınlanıyorlar, evet. Eğer bilim olmaksızın gerçeğe ulaşmanın bir yolunu biliyorsanız, bununla keşfedeceğiniz, Evren'e dair yeni ve objektif bir gerçeği genel geçer sayılabilecek bir şekilde ispatladığınızı görmeyi isterim.

Öte yandan bilimden nefret edenler, onun altını oyanlar, ondan uzak duranlar bugüne kadar 1 kez bile kazanamadı, bundan sonra da Evren'i anlamak ve dolayısıyla "aydınlanmak" konusunda bir arpa boyu yol gidemeyecekler. Konuşurlar, onda bir sorun yok. Sonu da yok. Ama herhangi anlamlı bir ilerlemenin lokomotifi olabildiklerini hiçbir zaman görmeyeceğiz.

Ufak da dipnot: Bu şekilde mi sordunuz emin değilim, genel bir açıklama olsun denk gelenler de okumuş olur. Soru & Cevap Platformu'nda Yüklü soru safsatası şeklinde sorulan sorular engellenmenize neden olabilir. Evrim Ağacı'nda soru sormanın dürüst bir öğrenme merakıyla ateşlenmesi gerekiyor. İmalı, mesaj veren, slogan atan içerikteki sorular silinebilir, kısıtlanabilir ve hatta tekrar edilmesi halinde engellenmenize sebep olabilir. Bu yanlış anlaşılmaların önüne geçmek için de bir soruyu sakince yazmak ve açıklama kısmına soruya sığdıramadığınız önemli detayları (özellikle de soruyu keskinleştiren ve netleştiren detayları) eklemek faydalı olacaktır.

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close