Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Umut Karip
Umut Karip
125K UP
Üye
4

Uzay Boşluğunda Ses Neden Yolculuk Yapamaz?

1,103 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Eftal Oturakçıibogil
Öğrenciyim

Merhaba

Ses dalgaları mekanik bir dalgadır. Yani sesi oluşturan kaynağın yaptığı şey aslında ortamda bulunan tanecikleri titreştirmek. Bir tanecik titreşiyor sonra başkasına çarpıp onu titreştiriyor bu böyle kaynağın enerjisini tüketene kadar devam ediyor.[2] (Bu kaynak basitleştirerek anlatmış)

Uzayda tanecik sayısı 0 değil.[1] Bu nedenle hiçbir şekilde ses yayılmaz doğru bir cümle olmaz. Ses yayılır ama bizim duyabileceğimiz ses aralığının altına iner. Biz bu nedenle o sesleri duyamayız ama etkilerini görmek mümkündür.

Tüm Reklamları Kapat

101 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Çağrı Mert Bakırcı. Hiçlik Nedir?. Alındığı Tarih: 5 Şubat 2023. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
  2. TÜBİTAK Bilim Genç. Uzayda Sesler Duyulur Mu?. Alındığı Tarih: 5 Şubat 2023. Alındığı Yer: Bilim Genc | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ali Edis
Okur

Uzay boşluğunda ses yolculuk yapamaz çünkü ses, hava veya başka bir madde ortamı gerektirir. Ses dalgaları, hava veya diğer bir madde üzerinde yolculuk yaparak enerjilerini iletebilir. Ancak, uzay boşluğunda hava ya da başka bir madde bulunmadığı için ses dalgaları yolculuk edemez.

Uzay boşluğunda hava veya diğer maddeler bulunmaz, bu nedenle ses dalgalarının yolculuk etmesine imkan yoktur. Ses dalgaları, hava veya başka bir madde ortamında bulunması halinde titreşerek enerjilerini iletebilir. Ancak, uzay boşluğunda hava bulunmadığı için ses dalgaları yolculuk edemez ve enerjilerini iletemez.

Bu nedenle, uzayda ses duymak mümkün değildir ve sesli komünikasyon uzaya çıkmadan önce elektromanyetik dalgalar kullanılarak yapılması gerekir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. H. D. Young. (2003). University Physics With Modern Physics. ISBN: 9780805386844. Yayınevi: Addison Wesley Longman.
  2. C. Raymo. (1990). 365 Starry Nights: An Introduction To Astronomy For Every Night Of The Year. ISBN: 9780139205705. Yayınevi: Prentice Hall.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Berk Mutlu
Berk Mutlu
9K UP
Öğrenci

Bu soruya ben farklı bir bakış açısı ile cevap vereceğim.zaten diğer arkadaşlar yeteriyle açıklamış.

Bu deney de ışığın da ses gibi yayılmak için bir ortama yani eter'e(bazı kaynaklarda esir diye de geçebilir)ihtiyacı varmıdır in cevabını buluyorlar,Michelson ve Morley kendi fikirleri ne göre eter vardı fakat yaptıkları deney eter in olmadığını söylüyor ve bu yüzden bu deneyi 42 yıl boyunca çeşitli coğrafyalar da denediler ama sonuç hep aynı "eter yok"tu ışığın yayılması için bir ortama gerek yoktu.

Gelelim deneyin neyi temel aldığına.(nasıl yapıldığına girmiyorum çünkü bizi pek ilgilendirmiyor o kısım) Öncelikle deney sistemindeki yarı geçirgen aynaya ışık yolluyorlar ve ışık iki farklı yola gidiyor, en son dedektör de girişim deseni oluşturuyorlar, eğer bu desenler farklı zamanda oluyorsa ışık ether ile hızlanıp veya yavaşlayıp(bu deneyin yapılış şekline bağlı) diğer taraftaki ışıktan daha erken veya geç girişim deseni oluşturacak ve faz(zaman) farkı olucak(bu fark dünyanın yörüngesinde 30 km/sn ile haraket etmesinden kaynaklıdır eğer eter ile dünya aynı yönde ise ışığın hızına +30 zıt yönde ise -30).Ama deneyin sonucunda Michelson ve Morley'e ne kadar zıt düşse bile sonuç netti ışık her ortamda aynı hızda yayılır eter e ihtiyacı yok bu yüzden faz farkı oluşmadı.Bu deneyin aynısını ses dalgalarına yapsaydık eter ile Dünya'nın yörüngesinin hangi tarafa olursa olsun hızında değişim olurdu ve faz farkları oluştururdu bu da demek ki ışık yayılmak için bir ortama ihtiyaç duymaktadır[1[1]].

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Levent Özkarayel. 19. Yüzyılın Yanlışlanan Fikri: Eter Ve Michelson – Morley Deneyi. (1 Eylül 2022). Alındığı Tarih: 11 Şubat 2023. Alındığı Yer: acikbilim | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close