Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Halim Kara
Halim Kara
21K UP
Üye 6 Temmuz 2020
8

Soyu tükenmiş canlıların filogenetik ağaçta olan yerleri nasıl belirlenir?

Fosillere bakılarak ne tür bir yöntemle belirlenir?
897 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Göktuğ Kaçıra
Yazar-Okur 10 Temmuz 2020

Bir fosilin filogenetik ağaçta yerinin belirlenebilmesi için öncelikle o fosilin ne fosili olduğunun belirlenmesi gerekmektedir. Fosilin türünün belirlenmesine kadar ilerleyen kimlik tespiti öncelikle morfolojik özelliklere bakılarak başlar. Çeşitli bilim dallarından fosil bilimciliğe geçiş yapmış bilim insanları bilgileri doğrultusunda fosilin dış görüntüsü incelerler. Ancak buradaki dış görüntüsü sözünün basit bir olay olduğunu düşünmemek lazım zira konu hakkında bilgi sahibi olmayan bir insanın fark edemeyeceği ancak bir fosil bilimciye göre bariz bir şekilde ortada olan farklılar mevcuttur. Buna örnek vermek gerekirse reçine içinde iyi durumda saklanmış bir peygamberdevesi fosilini söyleyebilirim. Fosil morfolojisi alanında uzman birisi olmadığım için bahsettiğim peygamberdevesi fosilini günümüzde yaşayan bireylerden ayırt edememiştim. Ancak sonrasında yapılan açıklamalarda böceğin pençe boyu, kanat yapısı, bacak uzunluğu gibi bir çok etken olduğunu ve bunu fark edemememin normal olduğunu anladım. Burada işin içine uzmanlık giriyor, bir fosil bulunduğu zaman bilim insanları çeşitli gözlemler yaparak söz konusu canlının türüne kadar tanımlayabilirler. Yeni bir tür söz konusu olduğunda ise yine gözlemlere başvurulur. Zaten o canlının belli bir takson basamağına kadar yerini belirleyebilirler buradan sonrası ise yeni bir tür olup olmadığını anlamak için "Diğer türlerde bir arada bulunmayan özellikler bu türde bir arada mı, normalde bir arada olan özellikler bu türde yarı eksik veya tamamen eksik mi?" tarzı düşünceler ile gözlemler yapılır ve yeni canlı tanımlanır.

Yakın dönem fosillerinden genetik materyaller de elde edilebilmektedir. Bu durumda ise iş iyice kolaylaşmakta ve yapılan karşılaştırmalar sonucu canlının kimliği tespit edilebilmektedir. Ayrıca fosillerin belli yöntemlerle ne kadar eski olduğu tespit edilebilir. Bu yaş hesaplaması da bu canlıların evrimsel süreçteki yerlerini bulmamıza yardımcı olur.

Diyelim ki elimizde bir fosil var. Bu fosili incelediğimizde uzuvları ve bir omurgası olduğunu görüyoruz. Yani canlı omurgalı bir hayvan. Biraz daha incelediğimizde ön uzuvlarının kanat şeklinde olduğunu görüyoruz bu durumda canlının kanatlara sahip olduğunu düşünebiliriz. Yani canlı kuş olabilir, bir çeşit uçan memeli olabilir... Bu şekilde canlının yerini arayacağımız alanı daraltmış olduk. Ağız ve diş yapısını incelediğimizde ağzının gaga şeklinde olduğunu fark ediyoruz. Demek ki bu bir kuş olabilir. Süreç bu şekilde uzar gider

Tüm Reklamları Kapat

Ben bu konunun uzmanı olmadığım için burada çok yüzeysel şekilde bir süreç yazdım. Asıl uzmanlar incelemelerini yaparken kafatası ölçümleri, uzuvların ölçümleri, parmak yapısı, diş yapısı ve daha bir çok ince ayrıntıya girerek işlerini yaparlar.Yukarıda peygamberdevesi örneğinde de belirttiğim gibi bizim fark edemeyeceğimiz ancak uzmanlar için ayırt edici özellikler var ve bu özellikler önemli roller oynuyorlar. Çünkü türler arası farklılaşma çok ufak özellikler ile de sağlayabilmekte. Doğada bu şekilde karıştırılan çok canlı var. En basitinden oluklu kertenkelelerin yılan sanılmasını örnek verebilirim. Bilmeyen bir göz için iki canlı da uzuvsuz uzunlamasına bir vücut yapısına sahip ve aynı sanılabilir lakin bu iki canlı grubu çok farklıdır.

190 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Fosiller Hangi Yöntemler Kullanılarak Ayırt Edilir?. (10 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 10 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Agi/How Do Paleontologists Identify Fossils?. (10 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 10 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close