Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ece Müker
Ece Müker
244K UP
Üye
1

Siz bir din yaratacak olsaydınız bu nasıl olurdu?

564 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Enes Demir
Enes Demir
49K UP
Araştırmacı ve düşünür

Gerçekte olsa ben asla yeni bir din yaratmaya çalışmazdım çünkü zaten bir dine inanıyorum.

Teorik olarak bir din yaratmaya çalışsaydım genellikle bu din in bir kitabını çıkartırdım bu kitapta doğru yol ve yanlış yollar belirtirdim bunu dayatma olmaksızın bir kişi ile iletirdim bu kişiye daha çok bilgi verirdim ve oda topluma iletirdi yani bu şekilde herşey toplumun seçimine kalmış olurdu . Neden dayatmazdım çünkü insanlar özgür düşünceleri ile bu dine inanmalı . Zorla insanlara bu dini dayatmaya çalışsaydım ozaman insanlar hem bu dini hemde varolan diğer dinlere de kötü bir bakış açısı ile yaklaşırdı.

Tüm Reklamları Kapat

6
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Burak Akı
Burak Akı
7K UP
Üye

Bir ara duş alırken aklıma bu fikir gelmişti. İlk başlarda gülüp geçsem de sonradan bu fikir üzerine daha fazla düşündüm. Eğer ki ben bir din üretecek olsaydım bu din bilimi, gerçekliği ve rasyonelliği kendine merkez edinirdi. Ahlak ve yaşam tarzı konusunda ise başkasının özgürlüğüne müdahale edilmediği ayrıca bulunduğu konumdaki yasalara uyduğu takdirde bireyin istediği şeyleri yapabileceği bir düşünce barındırırdı. Benim üreteceğim dindeki tek ibadet çalışmak ve insanlığa fayda sağlamak olurdu diyebilirim bunu da ilahi bir güce değil tamamen saf iyiliğe ve iyi olma düşüncesine, gerekliliğine dayandırırdım. İnsanlara her şeyin sorgulanabilir olduğu ve sorgulanması gerektiğini aşılardım. Aynı zamanda benim üreteceğim din asla dogmatik olmazdı evren, dünya, biz canlılar, kültür ve toplum sürekli olarak değişiyorken değişemez kuralları benimsenemez. Ayrıca temelinde her fikre, inanca saygı duyulması gerekliliği bulunurdu.

5
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
ALİ SERT
ALİ SERT
59K UP
Düşünür çok Düşünür

Din nedir? Yeni bir din oluşturmaya gerek var mıdır? İnsan eliyle oluşturulacak bir gerçek bir din olur mu? Bu soruların cevabını aramak gerekir kanımca.

Din insanın Tanrı'yla ve diğer insanlarla ilişkisini düzenleyen sistematiktir. Dinler insanın nasıl bir tanrıya inanması gerektiğini, mesela insan gibi bir tanrı mı, taştan ağaçtan altından vs yapılmış bir tanrı mı, sadece bir ırkın bir dine inananların tanrısı mı, yoksa İslam inancında olduğu gibi bütün bir evreni ve onun gibi nice alemleri yaratan, yarattığı hiçbir şeye benzemeyen, yemeye-içmeye, çocuk edinmeye, eşe yada arkadaşa, zamana-mekana, büyüklük küçüklük gibi nitelik ve niceliklere görmek için göze, duymak için kulağa, konuşmak için ağza ihtiyacı olmayan bir olan Allah mı? Evet ancak böyle bir tanrı bütün bir evreni, atomları, yıldızları, galaksileri ve bütün canlı cansız varlığı her an yaratabilir. Aradaki farkı anlatabilmek için bu kadar ayrıntılı yazıyorum, Allah hakkında yazacağımız her şey de eksik kalıyor. Evet İslam dini tanrı adına söylenmesi gereken her şeyi söylemiştir. İslamda inanç burada başlar Allah'ı bu şekilde tanıyıp insanların ürettikleri tanrıları konu harici bıraktığımızda inancın ilk ve en önemli basamağı çıkılmış olacaktır. İkinci basamak insanın diğer insanlarla olan ilişkisi oluyor burada da bir örneklem gerekiyor ki insanın davranışlarını ona göre dizayn etmesi sağlansın işte o da peygamberler oluyor. Peygamberlerin hayatına insanlarla ilişkilerine bakarak nasıl iyi bir insan olunur onu görüyoruz. İslam dini iyiliği yaymak, kötülüğe engel olmak prensibi üzerine kurulmuştur dolayısıyla her şey iyilik (salih amel) üzerine kurulmuştur. Evet İslam dini sosyal hayatın insanların iyiliği üzerine oluşması için gerekli her şeyi söylemiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Bugün kendi dinlerini bilmeyen ve yaşamayan müslümanların hallerine bakarak İslam hakkında kesin hükümlere varmak yanlıştır. İslam bilgi edinmeyi ilim sahibi olmayı farz kılar. Evet İslam dininde bilimi öğrenmek, bilime katkı sağlamak ve bilimin gereklerini yaşamak namaz gibi oruç gibi farzdır. Ama bugünkü müslümanların bundan haberi yoktur yüzde yetmişi sekseni cahil olan bir kitleden bahsediyoruz.

İslam dini evrede Allah'ın koyduğu yasalar hakkında ayrıntılı bilgi vermez yeryüzünü gezin araştırın bilimle, deneyle, gözlemle öğrenin geliştirin der. İslam dini devlet yönetimi ve ekonomi hakkında ayrıntılı hükümler koymamış Hz Peygemberin kendi dönemindeki bazı konular ele alınsa da bir çok konu insanların kültür, hayat tarzı ve sosyal, siyasi gelişimine bırakılmıştır. Yani evrensel bir dinin olması gerektiği gibi dinin asıl konularına giren konular kesin hükümlere bağlanmıştır fakat diğer konular insanların zaman içindeki bilgi birikimine bırakılmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Bunları söylerken kimseye hoş görünme gibi bir derdim yok olanı olduğu gibi dilim döndüğünce söylemeye çalışıyorum.

Çok uzattım insan eliyle oluşturulacak bir akım ya da oluşum din olmaz ancak ideoloji olur ki içine istediğiniz kadar ibadet inanç falan koyun bu güne kadarki ideolojilerden farkı yoktur. İster siyasi ister kültürel ideolojiler olsun hepsinde bir inanç, kültler, tanrısal bir güç ve kendine has ritüeller söz konusudur. Bu konuda hiçbir ideolojiyi konu harici bırakmıyorum en modernleri dahildir.

İslam son ve evrensel din olarak gönderildiği ve esasen din adına söylenecek her şeyi söylediği için artık başka bir dine ihtiyaç yoktur onu doğru bir şekilde öğrenmek, inanmak ve yaşamak insanların kendi tercihlerine kalmıştır.

5
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Maymunlar Taş Devrine Girdi mi?!
Maymunlar Taş Devrine Girdi mi?!
Kızıl Cin: Türkiye'ye Düşen Nadir Yıldırım!
Kızıl Cin: Türkiye'ye Düşen Nadir Yıldırım!
Edward Teller, Hocası Oppenheimer'ı Neden Sattı?
Edward Teller, Hocası Oppenheimer'ı Neden Sattı?
Gizemli
Gizemli "Benford Yasası", Seçim Hilelerini İspatlamakta Nasıl Kullanılır?
Ay Nasıl Oluştu?
Ay Nasıl Oluştu?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close