Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ece Müker
Ece Müker
301K UP
Üye
1

Siz bir din yaratacak olsaydınız bu nasıl olurdu?

688 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Enes Demir
Enes Demir
47K UP
Araştırmacı ve düşünür

Gerçekte olsa ben asla yeni bir din yaratmaya çalışmazdım çünkü zaten bir dine inanıyorum.

Teorik olarak bir din yaratmaya çalışsaydım genellikle bu din in bir kitabını çıkartırdım bu kitapta doğru yol ve yanlış yollar belirtirdim bunu dayatma olmaksızın bir kişi ile iletirdim bu kişiye daha çok bilgi verirdim ve oda topluma iletirdi yani bu şekilde herşey toplumun seçimine kalmış olurdu . Neden dayatmazdım çünkü insanlar özgür düşünceleri ile bu dine inanmalı . Zorla insanlara bu dini dayatmaya çalışsaydım ozaman insanlar hem bu dini hemde varolan diğer dinlere de kötü bir bakış açısı ile yaklaşırdı.

Tüm Reklamları Kapat

6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Burak Akı
Burak Akı
7K UP
Üye

Bir ara duş alırken aklıma bu fikir gelmişti. İlk başlarda gülüp geçsem de sonradan bu fikir üzerine daha fazla düşündüm. Eğer ki ben bir din üretecek olsaydım bu din bilimi, gerçekliği ve rasyonelliği kendine merkez edinirdi. Ahlak ve yaşam tarzı konusunda ise başkasının özgürlüğüne müdahale edilmediği ayrıca bulunduğu konumdaki yasalara uyduğu takdirde bireyin istediği şeyleri yapabileceği bir düşünce barındırırdı. Benim üreteceğim dindeki tek ibadet çalışmak ve insanlığa fayda sağlamak olurdu diyebilirim bunu da ilahi bir güce değil tamamen saf iyiliğe ve iyi olma düşüncesine, gerekliliğine dayandırırdım. İnsanlara her şeyin sorgulanabilir olduğu ve sorgulanması gerektiğini aşılardım. Aynı zamanda benim üreteceğim din asla dogmatik olmazdı evren, dünya, biz canlılar, kültür ve toplum sürekli olarak değişiyorken değişemez kuralları benimsenemez. Ayrıca temelinde her fikre, inanca saygı duyulması gerekliliği bulunurdu.

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ali Sert
Ali Sert
60K UP
Düşünür çok Düşünür

Din nedir? Yeni bir din oluşturmaya gerek var mıdır? İnsan eliyle oluşturulacak bir gerçek bir din olur mu? Bu soruların cevabını aramak gerekir kanımca.

Din insanın Tanrı'yla ve diğer insanlarla ilişkisini düzenleyen sistematiktir. Dinler insanın nasıl bir tanrıya inanması gerektiğini, mesela insan gibi bir tanrı mı, taştan ağaçtan altından vs yapılmış bir tanrı mı, sadece bir ırkın bir dine inananların tanrısı mı, yoksa İslam inancında olduğu gibi bütün bir evreni ve onun gibi nice alemleri yaratan, yarattığı hiçbir şeye benzemeyen, yemeye-içmeye, çocuk edinmeye, eşe yada arkadaşa, zamana-mekana, büyüklük küçüklük gibi nitelik ve niceliklere görmek için göze, duymak için kulağa, konuşmak için ağza ihtiyacı olmayan bir olan Allah mı? Evet ancak böyle bir tanrı bütün bir evreni, atomları, yıldızları, galaksileri ve bütün canlı cansız varlığı her an yaratabilir. Aradaki farkı anlatabilmek için bu kadar ayrıntılı yazıyorum, Allah hakkında yazacağımız her şey de eksik kalıyor. Evet İslam dini tanrı adına söylenmesi gereken her şeyi söylemiştir. İslamda inanç burada başlar Allah'ı bu şekilde tanıyıp insanların ürettikleri tanrıları konu harici bıraktığımızda inancın ilk ve en önemli basamağı çıkılmış olacaktır. İkinci basamak insanın diğer insanlarla olan ilişkisi oluyor burada da bir örneklem gerekiyor ki insanın davranışlarını ona göre dizayn etmesi sağlansın işte o da peygamberler oluyor. Peygamberlerin hayatına insanlarla ilişkilerine bakarak nasıl iyi bir insan olunur onu görüyoruz. İslam dini iyiliği yaymak, kötülüğe engel olmak prensibi üzerine kurulmuştur dolayısıyla her şey iyilik (salih amel) üzerine kurulmuştur. Evet İslam dini sosyal hayatın insanların iyiliği üzerine oluşması için gerekli her şeyi söylemiştir.

Bugün kendi dinlerini bilmeyen ve yaşamayan müslümanların hallerine bakarak İslam hakkında kesin hükümlere varmak yanlıştır. İslam bilgi edinmeyi ilim sahibi olmayı farz kılar. Evet İslam dininde bilimi öğrenmek, bilime katkı sağlamak ve bilimin gereklerini yaşamak namaz gibi oruç gibi farzdır. Ama bugünkü müslümanların bundan haberi yoktur yüzde yetmişi sekseni cahil olan bir kitleden bahsediyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

İslam dini evrede Allah'ın koyduğu yasalar hakkında ayrıntılı bilgi vermez yeryüzünü gezin araştırın bilimle, deneyle, gözlemle öğrenin geliştirin der. İslam dini devlet yönetimi ve ekonomi hakkında ayrıntılı hükümler koymamış Hz Peygemberin kendi dönemindeki bazı konular ele alınsa da bir çok konu insanların kültür, hayat tarzı ve sosyal, siyasi gelişimine bırakılmıştır. Yani evrensel bir dinin olması gerektiği gibi dinin asıl konularına giren konular kesin hükümlere bağlanmıştır fakat diğer konular insanların zaman içindeki bilgi birikimine bırakılmıştır.

Bunları söylerken kimseye hoş görünme gibi bir derdim yok olanı olduğu gibi dilim döndüğünce söylemeye çalışıyorum.

Çok uzattım insan eliyle oluşturulacak bir akım ya da oluşum din olmaz ancak ideoloji olur ki içine istediğiniz kadar ibadet inanç falan koyun bu güne kadarki ideolojilerden farkı yoktur. İster siyasi ister kültürel ideolojiler olsun hepsinde bir inanç, kültler, tanrısal bir güç ve kendine has ritüeller söz konusudur. Bu konuda hiçbir ideolojiyi konu harici bırakmıyorum en modernleri dahildir.

İslam son ve evrensel din olarak gönderildiği ve esasen din adına söylenecek her şeyi söylediği için artık başka bir dine ihtiyaç yoktur onu doğru bir şekilde öğrenmek, inanmak ve yaşamak insanların kendi tercihlerine kalmıştır.

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Arda Bulak
Dinleri araştırdım

Tamamen ben uydurdum lütfen çalmayın. Bir başkası benden önce uydurmuşsa bilmem ama bu dini ben uydurdum ve uydurma süreçlerimde bazı insanlardan yorumlamaları için paylaştım. Yani ilk burada paylaşmıyorum. Biraz resmileşsin diye burada da paylaşıyorum.

THROPHYSM

God/Goddess (Creators)

Tüm Reklamları Kapat

⚪Absentia

⬛Entropy

Throphy🏆(Symbol)

Elementis/Elementisess (Angels)

Tüm Reklamları Kapat

🟣Energoel⚛️

🟦Hydroel🌊

🟢Geoiel⛰️

⬜Lighter🔦->⚫Anti-Lighter

🟡Electroel⚡

🟧Aeroel🌪️

🔴Pyroel🔥

Bir tanrısı olurdu. Bir tanrıçası olurdu fakat tanrıçası hiçliği temsil ederdi yani teknik olarak olmazdı.

Melekleri olurdu 7 tane çünkü 7 çoğu dönemde kutsal sayılmıştır.

Tanrı ve Tanrıçaya zıt renkler verirdim misal siyah ile beyaz gibi.

Tüm Reklamları Kapat

Meleklere ise 3 ana ve 3 ara renkten 6 renk verirdim bide tüm renkleri içeren beyaz rengini ve hiçbir rengi içermeyen siyah rengini verirdim.

Dinimdeki melekler:

Energoel "Entropy'nin ateşi"

Tüm Reklamları Kapat

Hydroel "Entropy gibi"

Geoiel "Entropy'nin iyileştiricisi"

Lighter "Işık getiren"

Electroel "Entropy'nin sözü"

Tüm Reklamları Kapat

Aeroel "Entropy'nin iradesi"

Pyroel "Entropy'nin zehri"

Bu meleklerden başmelekler:

Energoel: Gluonları kontrol ederek güçlü nükleer kuvveti kontrol edebilir ve bizim bilincimizi oluşturan enerjiyi evrenden dışarı başka bir evrene çekebilir. Gluonları kontrol edebilir.

Hydroel: Elektromanyetizmayı kontrol edebilir. Mesela elektromanyetik olarak havadaki su atomlarının konumlarını değiştirerek yağmur yağdırabilir. Doğa olaylarını kontrol edebilir. Fotonları kontrol edebilir.

Geoiel: Kütleçekimi kontrol edebilir. Bir gün kütleçekimi ile evrendeki kütleçekim dengesini bozacak ve evrende makro düzeyde kaos çıkmasına sebep olacaktır. Evreni oluştuğu gibi dürecektir. Yani Evren daralacaktır. Galaksiler bu daralma etkisinden dolayı hem birbirine yaklaşıp daha düzenli hale gelecekler hem de birbirine çarpıp parçalanacaklar. Geoiel bunların sonunda evren tekrar oluştuğunda evrendeki gaz ve toz bulutunu kütleçekim ile bunları bir araya toplayıp yeniden evreni diriltecektir. Gravitonları kontrol edebilir.

Electroel: Atomlardaki bozunmaları kontrol ederek leptonlar gibi temel parçacıklara da etki edebilir. Atomun bilgisini değiştirebilir. Atoma yeni bilgi kazandırabilir. Protonu nötrona, nötronu protona dönüştürebilir. Bir arada duran kuarkların yerlerini değiştirebilir (mesela protondaki up kuarkı nötrondaki down kuarkla değiştirebilir) Elektronları kontrol ederek titreşimleri kontrol edebilir. Electronları kontrol edebilir.

Düşmüş melekler:

Hikaye şudur:

Lighter, Pyroeli yasak Kutsal Throphy'den(🏆) kozmik saf enerji suyunu içmesine ikna etmeye çalışır. Bu kupa, kainatın merkezinde yer alır ve ona ulaşan ilk kişinin istediği bir dileği gerçekleştirir. Fakat Elementis ve Elementisess'lerin içmeleri yasaktır. Pyroel Aeroel'e de önerir: "Ben içtim bir şey olmadı". Aeroel'de kupadaki sudan bir yudum alır. Ve böylece kozmik alemden kovulurlar. (

Tüm Reklamları Kapat

özeti: foton->fotoelektrik olay->zincirleme elektrokimya)

Lighter, ikisini de kandırmıştır. Önce Pyroel'i sonra Aeroel'i kaldırmıştır. Yukarıda özetlediğim şeyden sonra organik yaşam meydana gelir. Ve insanlık da bu elektrokimyasal ve kimyasal tepkimeler sonucu oluşmuştur.

Aeroel havayı temsil eder yani zincirleme olayları (kaos teorisi)

Pyroel ateşi temsil eder yani fotoelektrik olayları.

Tüm Reklamları Kapat

Hydroel suyu temsil eder yani su gibi akışkandır ve değişkenlik gösterir (Entropy'nin anlamı değişimdir. Hydroel'in anlamı bu yüzden "Entropy gibi"dir)

Lighter ışığı temsil eder fakat melekleri kandırdığı için Anti-Lighter'a dönüşür.

Electroel elektriği temsil eder yani titreşimler vesaire (Entropy'nin sözüdür/sesidir)

Energoel enerjiyi temsil eder. Ölen kişilerin enerjilerini evrenden başka bir evrene çekebilir. (entropyinin ateşi yani saf enerjidir)

Tüm Reklamları Kapat

Geoiel toprağı temsil eder. Zamanı yavaşlatabilir. Uzayzamanı bükebilir. (Entropyi azaltabilir yani iyileştirir)

Dinimdeki dört temel yaşam formları:

Organik yaşam: Mesela biz ve hayvanlar vesaire. Fotoelektrik olay ve elektrokimyasal olaylardan meydana gelen ve bunları kısıtlı düzeyde kontrol edebilen yaşam.(Aeroel/Pyroel) bu yaşamda genelde erkekler dişilerden bir tık üstündür.

Manyetik yaşan: Elektromanyetizmayı ve kütleçekimden meydana gelen ve bunları kısıtlı düzeyde kontrol edebilen yaşam.(Hydroel/Geoiel) bu yaşamda genelde erkekler dişilerden bir tık üstündür.

Tüm Reklamları Kapat

Elektriksel yaşam: Bedenlerini iyonize edebilen yaşan formu. (elektriği kontrol edebilirler ve bedenlerini de elektriksel bir forma sokabilirler) bu yaşamda genelde erkekler dişilerden bir tık üstündür.

Kozmik yaşam: Kozmik varlıklardır fakat melek(elementis/elementisess) değillerdir. Çok güçlülerdir. bu yaşamda genelde dişiler erkeklerden üç tık üstündür.

Yazan: Arda Bulak

Evrim ağacına saygılar.

Çağrı Mert Bakırcı hocama da saygılar.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close