Din nedir? Yeni bir din oluşturmaya gerek var mıdır? İnsan eliyle oluşturulacak bir gerçek bir din olur mu? Bu soruların cevabını aramak gerekir kanımca.
Din insanın Tanrı'yla ve diğer insanlarla ilişkisini düzenleyen sistematiktir. Dinler insanın nasıl bir tanrıya inanması gerektiğini, mesela insan gibi bir tanrı mı, taştan ağaçtan altından vs yapılmış bir tanrı mı, sadece bir ırkın bir dine inananların tanrısı mı, yoksa İslam inancında olduğu gibi bütün bir evreni ve onun gibi nice alemleri yaratan, yarattığı hiçbir şeye benzemeyen, yemeye-içmeye, çocuk edinmeye, eşe yada arkadaşa, zamana-mekana, büyüklük küçüklük gibi nitelik ve niceliklere görmek için göze, duymak için kulağa, konuşmak için ağza ihtiyacı olmayan bir olan Allah mı? Evet ancak böyle bir tanrı bütün bir evreni, atomları, yıldızları, galaksileri ve bütün canlı cansız varlığı her an yaratabilir. Aradaki farkı anlatabilmek için bu kadar ayrıntılı yazıyorum, Allah hakkında yazacağımız her şey de eksik kalıyor. Evet İslam dini tanrı adına söylenmesi gereken her şeyi söylemiştir. İslamda inanç burada başlar Allah'ı bu şekilde tanıyıp insanların ürettikleri tanrıları konu harici bıraktığımızda inancın ilk ve en önemli basamağı çıkılmış olacaktır. İkinci basamak insanın diğer insanlarla olan ilişkisi oluyor burada da bir örneklem gerekiyor ki insanın davranışlarını ona göre dizayn etmesi sağlansın işte o da peygamberler oluyor. Peygamberlerin hayatına insanlarla ilişkilerine bakarak nasıl iyi bir insan olunur onu görüyoruz. İslam dini iyiliği yaymak, kötülüğe engel olmak prensibi üzerine kurulmuştur dolayısıyla her şey iyilik (salih amel) üzerine kurulmuştur. Evet İslam dini sosyal hayatın insanların iyiliği üzerine oluşması için gerekli her şeyi söylemiştir.
Bugün kendi dinlerini bilmeyen ve yaşamayan müslümanların hallerine bakarak İslam hakkında kesin hükümlere varmak yanlıştır. İslam bilgi edinmeyi ilim sahibi olmayı farz kılar. Evet İslam dininde bilimi öğrenmek, bilime katkı sağlamak ve bilimin gereklerini yaşamak namaz gibi oruç gibi farzdır. Ama bugünkü müslümanların bundan haberi yoktur yüzde yetmişi sekseni cahil olan bir kitleden bahsediyoruz.
İslam dini evrede Allah'ın koyduğu yasalar hakkında ayrıntılı bilgi vermez yeryüzünü gezin araştırın bilimle, deneyle, gözlemle öğrenin geliştirin der. İslam dini devlet yönetimi ve ekonomi hakkında ayrıntılı hükümler koymamış Hz Peygemberin kendi dönemindeki bazı konular ele alınsa da bir çok konu insanların kültür, hayat tarzı ve sosyal, siyasi gelişimine bırakılmıştır. Yani evrensel bir dinin olması gerektiği gibi dinin asıl konularına giren konular kesin hükümlere bağlanmıştır fakat diğer konular insanların zaman içindeki bilgi birikimine bırakılmıştır.
Bunları söylerken kimseye hoş görünme gibi bir derdim yok olanı olduğu gibi dilim döndüğünce söylemeye çalışıyorum.
Çok uzattım insan eliyle oluşturulacak bir akım ya da oluşum din olmaz ancak ideoloji olur ki içine istediğiniz kadar ibadet inanç falan koyun bu güne kadarki ideolojilerden farkı yoktur. İster siyasi ister kültürel ideolojiler olsun hepsinde bir inanç, kültler, tanrısal bir güç ve kendine has ritüeller söz konusudur. Bu konuda hiçbir ideolojiyi konu harici bırakmıyorum en modernleri dahildir.
İslam son ve evrensel din olarak gönderildiği ve esasen din adına söylenecek her şeyi söylediği için artık başka bir dine ihtiyaç yoktur onu doğru bir şekilde öğrenmek, inanmak ve yaşamak insanların kendi tercihlerine kalmıştır.