Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Kubilay Bayraktar
Üye
1

Orgazmın evrimi nasıl oldu?

Orgazm fizikselden ziyade duyusal bir olay. Evrim zevk almayı nasıl akıl edip cinsel birleşme için zevk almayı işin içine dahil edebildi. Bu bir zeka göstergesi değil mi? Nasıl oluyor da haz evrimde bir aşama olabiliyor? Mesela mutluluk evrimin bir aşaması değil sonucu ise haz da öyle olmalı..?
241 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Resul Şahin
Resul Şahin
12K UP
Evrim konusuna dair ilgiliyim.

Orgazmın evrimi, özellikle cinsellik ve üreme davranışlarının biyolojik işlevleriyle bağlantılıdır. Erkeklerde orgazmın evrimi daha açıktır, çünkü spermin dışarı atılmasıyla doğrudan üremeye hizmet eder. Bu, üremeyi sağladığı için evrimsel bir avantajdır. Kadın orgazmının evrimi ise daha karmaşıktır ve farklı teorilerle açıklanmaktadır.

1. Yan Ürün Teorisi: Bu teoriye göre, kadın orgazmı, erkek orgazmının bir yan ürünü olabilir. Erkeklerde üreme için gerekli olan orgazmın, kadınlarda da benzer biyolojik yapılardan dolayı evrimleştiği düşünülür .

2. Cinsel Seçim Teorisi: Kadın orgazmının, kadınların partner seçiminde daha iyi eşler bulmasına ve bu eşlerle daha güçlü bağlar kurmasına yardımcı olduğu öne sürülür. Bu bağ, uzun süreli ilişkileri ve çocuk yetiştirme başarısını artırabilir .

Tüm Reklamları Kapat

3. Bağlılık ve Sosyal Bağlar: Orgazm, özellikle kadınlarda, oksitosin gibi bağlanma hormonlarının salgılanmasına neden olur. Bu hormonlar, partnerler arasındaki bağı güçlendirir ve ilişkilerin devamlılığına katkı sağlar .

Orgazm, hem erkekler hem de kadınlar için, cinsel ilişkiyi ödüllendirici hale getirerek üremeyi teşvik eden bir mekanizma olarak evrimleşmiştir. Erkeklerde doğrudan üremeye hizmet ederken, kadınlarda bağlanmayı ve partner seçimini etkileyen bir evrimsel süreç olabilir.

Ayrıca şunu da söyleyeyim Orgazm mevzusu, beynin ödül merkezi olan dopamin sistemiyle ilişkilidir. Cinsel aktivite sırasında salgılanan dopamin, haz hissini artırır ve bu da bireyleri cinsel aktiviteye devam etmeye teşvik eder. Bu nörokimyasal süreç, evrimsel olarak hayatta kalmayı ve üremeyi artıran bir mekanizmadır.

Kaynaklar:

Tüm Reklamları Kapat

1. Lloyd, Elisabeth. *The Case of the Female Orgasm: Bias in the Science of Evolution*. Harvard University Press, 2005.

2. Puts, David A. "Evolution and the Origins of the Female Orgasm." *Evolutionary Psychology*, 2007.

3. Ridley, Matt. *The Red Queen: Sex and the Evolution of Human Nature*. Harper Perennial, 2003.

4. Symons, Donald. *The Evolution of Human Sexuality*. Oxford University Press, 1979.

5. Carter, C. Sue. "Neuroendocrine Perspectives on Social Attachment and Love." *Psychoneuroendocrinology*, 1998.

Kaynaklar

  1. M.Ridley. The Red Queen: Sex And The Evolution Of Human Nature.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close