Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Neden çita, aslan kıllarını yitirmedi?

Bu cümleler evrim ağacının "neden giysi giyiyoruz?" videosunun 9.59 dakikasına ait. Bu cümleleri duyunca çita, aslan, kaplan gibi sapiensten çok daha ani sıcaklık değişimi yaşayabilecek atletik hayvanların neden kıllarının körelmediği sorusunu aklıma getirdi.
286 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap

Olay "atletik olmakta" değil, uzun mesafe göç etmekte ve direnç avında. Yani dirence dayalı avlanma ve uzun mesafe göç gibi görevlerde kılların azalması daha avantajlı (bunu yapan fillerin memeli olmasına rağmen kılsızlığını düşünün). Kıllar kısa süreler için faal olan hayvanlar için son derece avantajlı, bu yüzden birçok memeli hayvan kıllarla kaplı.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mehmet Ali
Mehmet Ali
18K UP
bilimsever

Aslında kendi sorunuza zaten cevabı vermişsiniz, cevap; avlanma stratejilerinde yatıyor. Aslanlar, çitalar leoparlar avlanmak için kürklerinin verdiği kamuflaja ihtiyaç duyarlar. Eğer savanlık alanlarda sırıtırlarsa tehlikelere açık hale gelirler ve avlanamazlar. Sıcakların bir şekilde üstesinden gelebilirler fakat aç kalmak ve açık hedef olmak çok daha tehlikelidir. Afrika da kamuflaja ihtiyacı olmayan fil, gergedan gibi hayvanlarda kürk yoktur. Erkek aslanlarda yele uzunluğu, görünüşe göre erkek-erkek ilişkilerinde mücadele başarısına işaret ediyor; koyu yeleli bireyler, yılın en sıcak aylarında bunalmalarına rağmen, daha uzun üreme ömrüne ve daha yüksek yavru sayısına sahip olurlar. Ayrıca zebralarda olduğu gibi kürkler bazı parazitlerin vücuda yaklaşmasını önleyebilir.

Afrika yırtıcıları (özellikle çitalar) akşamüstü, şafak ve alacakaranlık zamanlarında avlanırlar. Avlanırken pusuya yatarlar ve eğer birkaç denemeden sonra başarısız olurlarsa avı bırakırlar, böylelikle daha az efor harcarlar. Oysa insansıların leş yemekten başka çaresi yoktu, kilometrelerce uzaklıktaki leşlere ulaşmaları gerekmekteydi. Bipedalizm, kılların azalması, güçlü bacaklar, alet kullanımı ve benzerleri bu yüzden evrimleşmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

143 görüntülenme

Kaynaklar

  1. wikipedia. Fauna Of Africa. (14 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 14 Temmuz 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close