İlk canlıların enerji ihtiyaçlarını nasıl karşıladıklarını yönelik kesin bir teorimizin olmamasıyla beraber üç adet başlıca hipotez bulunmakta.
- Ototrof hipotezi
- Heterotrof hipotezi
- Kemotrof hipotezi
Bu hipotezlerden en mantıklısının üçüncü seçenekteki kemotrof hipotezi olduğu düşünülüyor (Sebebini kaynaktaki makaleden okuyabilirsiniz.). Yani ilk canlılar muhtemelen ihtiyaç duydukları enerjiyi ışığa veya diğer canlılara ihtiyaç duymadan kimyasal tepkimeler ile karşılıyorlardı. Bu canlıların genetik kodlarında meydana gelen değişiklikler ile ototrof ve heterotrof canlılar oluşmuş olabilir. Şimdi sorunuzun asıl cevabına geçelim. Neden her canlı ototrof veya heterotrof değildir?
Şöyle ki evrim bir bilinç dahilinde gerçekleşen bir olay olmadığı için canlılar herhangi bir yöne doğru evrimleşemezler. Çeşitlilik mekanizmaları ile farklı özelliklerde canlılar oluşur ve bu canlılardan hayatta kalabilenler genlerini sonraki jenerasyonlara aktarır. Aynı şekilde insanların da kendi enerjisini üretebilecek şekilde evrimleşmesinin sayısız avantajı bulunmakta ancak dediğim gibi bu özelliklerin kazanılması tamamen rastgeledir, ortama uyum sağlayabilen canlı genlerini aktarır.
Kaynaklar
- Yazar Yok. Evrim Ağacı. (15 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 15 Eylül 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı