Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yunus Emre Alanyurt
28 Temmuz 2023 Üye
3

Neden bazı insanlar, başka insanlarla konuşmaktan çekinir?

911 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mehmet Ali
Mehmet Ali
78K UP
4 Ağustos 2023 psikoloji meraklısı

Bir insanın diğer insanlarla konuşmamasının farklı nedenleri olabilir.

Kişilik özelliği olarak içe dönüklük

İçe dönük insanlar diğer insanlarla etkileşimde bulunmaktan hoşlanmazlar bu bir kaygı durumunu tanımlamaktan çok kişinin tercihidir. Tipik bir içe dönük kendi başına yaptığı faaliyetleri sosyal ilişkilere tercih eder. Olağan bir durumdur tedaviye ihtiyaç duyulmaz. İçe dönüklüğün başlıca nedeni genetiktir bunun yanı sıra: gen-çevre etkileşimi, beynin ilgili kısımlarının özelleşmesi, mezolimbik dopamin sistemi farklılığı diğer nedenleridir.

Tüm Reklamları Kapat

Sosyal kaygı bozukluğu

Sosyal anksiyete diğer insanlarla iletişimde tercihen kaçınmayı tanımlamaktan ziyade bir kaygı durumunu belirtir. Sosyal ortamlarda terleme, çarpıntı, bulantı gibi fizyolojik belirtilerin yanı sıra kaçınma, stres gibi psikolojik belirtiler gösterirler. Başlıca nedenleri: çocuklukta gerçekleşen bağlanma modelleri, genetik, yaşanan travmatik ve küçük düşürücü olaylar sayılabilir.

Utangaçlık

Utangaç insanlar da sosyal kaygı da olduğu gibi çok fazla semptom gözükmese de bazı benzer fiziksel ve psikolojik belirtiler gözlenir. Utangaç insanlar diğer insanlarla etkileşimde bulunmaktan çekinirler fakat çok fazla kaygı belirtisi ortaya çıkmaz. Başlıca nedenleri sosyal kaygıyla benzerlik gösterir.

Tüm Reklamları Kapat

Diğer olası nedenler

Farklı kültürlerde yaşayan insanlarda kültür nedeniyle sosyal ortamlara katılımlarında farklılık gözlemlenebilir veya kültür farklılığı nedeniyle öyle yorumlanabilir. Bireyselliğin ön plana çıktığı Amerikan ve batı kültürlerinde utangaçlık ve sosyal kaygı akranlar arası hoş görülmez fakat kolektivizmin ön plana çıktığı Çin ve doğu kültürlerinde saygı ifadesi olarak görülür ve akranlar arasında hoş karşılanır. Depresyon, sosyal etkileşimde azalmaya sebep olabilir. Öğrenilmiş çaresizlik sosyal etkileşimde azalmaya sebep olabilir. Sadece bireyin o an hoşlanmadığı bir durum sosyal etkileşimde azalmaya neden [1][2]olabilir.

Kaynaklar

  1. jeryy m. burger. Personolotiy.
  2. Xinyin Chen, et al. (1992). Social Reputation And Peer Relationships In Chinese And Canadian Children: A Cross-Cultural Study. JSTOR. | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Victoria Riddle
Victoria Riddle
2,163 UP
29 Temmuz 2023 Yaşadım

Düzenli yargılanma, eksik hissetme, psikolojik baskı ya da dışlanma, sürekli karşılaştırılma ile maruz kalınca bu tür hisler oluşur. Fakat bu tür kırıcı davranışları kendinize en yakın gördüğünüz kişi tarafından maruz kalırsanız içinize atma durumu oluşur. Size tavsiyem, bir şekilde içinizi dökün. Meditasyon, nefes egzersizleri yapın, kitap okuyun, koşun, başınızı yastığınıza gömüp çığlık atın. Sağlıklı beslenin ve önemli olanın siz olduğunu unutmayın. Çünkü ancak bu şekilde kendinizi geliştirirsiniz. Sizi ne rahatsız ediyor? Ondan kurtulun.[1]

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close