Bir insanın diğer insanlarla konuşmamasının farklı nedenleri olabilir.
Kişilik özelliği olarak içe dönüklük
İçe dönük insanlar diğer insanlarla etkileşimde bulunmaktan hoşlanmazlar bu bir kaygı durumunu tanımlamaktan çok kişinin tercihidir. Tipik bir içe dönük kendi başına yaptığı faaliyetleri sosyal ilişkilere tercih eder. Olağan bir durumdur tedaviye ihtiyaç duyulmaz. İçe dönüklüğün başlıca nedeni genetiktir bunun yanı sıra: gen-çevre etkileşimi, beynin ilgili kısımlarının özelleşmesi, mezolimbik dopamin sistemi farklılığı diğer nedenleridir.
Sosyal kaygı bozukluğu
Sosyal anksiyete diğer insanlarla iletişimde tercihen kaçınmayı tanımlamaktan ziyade bir kaygı durumunu belirtir. Sosyal ortamlarda terleme, çarpıntı, bulantı gibi fizyolojik belirtilerin yanı sıra kaçınma, stres gibi psikolojik belirtiler gösterirler. Başlıca nedenleri: çocuklukta gerçekleşen bağlanma modelleri, genetik, yaşanan travmatik ve küçük düşürücü olaylar sayılabilir.
Utangaçlık
Utangaç insanlar da sosyal kaygı da olduğu gibi çok fazla semptom gözükmese de bazı benzer fiziksel ve psikolojik belirtiler gözlenir. Utangaç insanlar diğer insanlarla etkileşimde bulunmaktan çekinirler fakat çok fazla kaygı belirtisi ortaya çıkmaz. Başlıca nedenleri sosyal kaygıyla benzerlik gösterir.
Diğer olası nedenler
Farklı kültürlerde yaşayan insanlarda kültür nedeniyle sosyal ortamlara katılımlarında farklılık gözlemlenebilir veya kültür farklılığı nedeniyle öyle yorumlanabilir. Bireyselliğin ön plana çıktığı Amerikan ve batı kültürlerinde utangaçlık ve sosyal kaygı akranlar arası hoş görülmez fakat kolektivizmin ön plana çıktığı Çin ve doğu kültürlerinde saygı ifadesi olarak görülür ve akranlar arasında hoş karşılanır. Depresyon, sosyal etkileşimde azalmaya sebep olabilir. Öğrenilmiş çaresizlik sosyal etkileşimde azalmaya sebep olabilir. Sadece bireyin o an hoşlanmadığı bir durum sosyal etkileşimde azalmaya neden [1][2]olabilir.
Kaynaklar
-
jeryy m. burger. Personolotiy.
-
Xinyin Chen, et al. (1992). Social Reputation And Peer Relationships In Chinese And Canadian Children: A Cross-Cultural Study. JSTOR. | Arşiv Bağlantısı