Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Kadir Akkuş
Kadir Akkuş
52K UP
Üye 18 Ağustos 2022 2 Cevap
1

Neden bazı hayvanlarda ve insanlarda kendi akrabalarına sahip çıkma dürtüsü var?

Neden bazı hayvanlarda ve insanlarda kendi akrabalarına sahip çıkma dürtüsü var?
225 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Göktuğ Yasak
Kişisel görüşüm emin değilim 19 Ağustos 2022

Bu bir eski hayatta kalma iç güdüsüdür eğer akrabaların yani (seni koruyup kollayacak) kişilerle daha rahat avlanırsın ve ya kolayca av olmazsın vs. bundan dolayı bizim en eski atalarımızın genlerine işlemiş bir iç güdüdür ama şuanda günümüzde pek bir faydası olduğunu söyleyemem.

ama şunuda belirtmeliyim ki dediğim şeyden emin değilim bu benim kişisel görüşüm

Tüm Reklamları Kapat

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Bilimsever 19 Ağustos 2022

Bu seçilim mekanizmalarından akraba seçiliminden kaynaklı. Örneğin bazı hayvanlar avcıyı gördüğünde bağırır. Bu, doğal seçilimle açıklanamaz çünkü bu durumda avcı bağıran hayvanın yerini anlayabilir. Beşer hayvandan oluşan iki aile düşünelim. Biri akrabalarını koruma dürtüsüne sahip olsun, diğeri olmasın. Yani iki özelliğin görülme sıklığı %50. Avcı geldiğinde akrabalarına sahip çıkmayan grupta bir hayvan bu avcıyı gördü ama kimseye söylemedi ve akrabalarına haber vermediği için akrabalarından ikisi avlandı. Korumacı olup avcı görüldüğünde haber veren grupta ise biri bağırdı. Bu diğerlerinin kaçmasını sağladı ama bağıranın yeri anlaşıldığı o avlandı. Sonuç olarak 7 hayvan kaldı. 4'ü korumacı, 3'ü değil. Korumacılığın görülme sıklığı %50 iken şimdi yaklaşık %57. Bunların sayısı daha çok olduğu için genlerini de yeni nesillere daha çok aktarabildiler ve bu sürekli gerçekleşerek bu özelliğin görünme sıklığını giderek artırdı.

Özetlemek gerekirse akrabalarını koruma ve onlar için fedakarlık yapmak belki yapan canlı için ölümle sonuçlanabilir. Ancak bu kişi tüm akraba grubunu ya da en azından birden fazla koruma dürtüsüne sahip akrabasını kurtarınca, toplamda korumacı olmayanlara göre daha az kayıp yaşandı ve korumacılığın görülme sıklığı arttı. Evrim ağacının akraba seçilimi makalesini okumanızı tavsiye ederim.

Tüm Reklamları Kapat

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close