Zeka Potansiyeldir!
Ve zekanın pratikteki karşılığı akıldır ve korkarım ki evet, matematik salt zekanın kullanımının bir çıktısı olarak aklın değil, aynı zamanda potansiyelinin de en önemli alametlerinden biridir.
Çünkü matematik rakamlardan ve formüllerden ibaret değildir. Ritimdir, yerine göre notadır, yerine göre orandır, orantıdır ve vesilesi ile sanattır, estetiktir ve nihayetinde bunların hepsinin birleştiği ana kaynak olan muhakemedir.
Muhakeme Arapça kökenli bir kelime olup olay ve olgunun bütününe vakıf olma, anlama, anlamlandırma, ölçme, tartma ve kontrol edebilme yetisi olarak ifade edilir. İşte bu matematiktir.
Zira matematiğin, evrenin olası ortak dili oluşunun felsefi derinliğinde yatan sebep budur: Her alana uyarlanabilme ve her alanın olmazsa olmazı olma gerçeği.
Evren için enerji ne ise, evreni anlama ve anlamlandırma süreçlerinin tamamında matematiğin temel işlevi odur. Nasıl ki enerji temel olup her forma girebilme ve her formdan özüne dönebilme potansiyelini içerir ise, matematik de öyledir ve her disipline dönüşebilme ve her disiplinin katalizörü olmanın yanı sıra çıktısının yegane ifadesi olabilme niteliğini de içinde barındırır.
İddiam odur ki (böyle bir araştırma yapılsın, belki de vardır); bugüne kadar tarihimize damga vurmuş, istisnasız her alandaki kime bakarsak bakalım, yaşamında ve kendi alanı dışında, zevk, hobi veya bizzat uğraş alanı olarak ikinci sırada mutlaka matematik vardır. Felsefeciden müzisyene, fizikçiden şaire, kimyagerden ressama, biyologdan siyasetçiye kadar…
Ve dolayısı ile evet, tek başına değil belki fakat en önemli ikinci sırada her insanın kariyerinde matematik illa ki temel ayıraçtır…Sevgiyle…