Flynn etkisi; James Flynn'in geçmişteki IQ testleriyle günümüzdekileri karşılaştırarak vardığı sonuç, gerçekten de iyi beslenme ve bakım, daha çok bilgi ve inovasyona ulaşmanın insan zekasını geliştirdiği yönünde. Insanlar 50-100 yil oncesine gore daha farkli dusunebiliyor. Eskiden insanlar hipotetik dusunceye sicak bakmiyorlardi. Dedenize "Kuzey Kutbu hep karli, karli yerlerde ayilarin kürkü beyaz oluyormus, Kuzey Kutbu'ndaki ayilar beyaz midir?" diye sorsaniz cevabi "ne biliyim evladim, ben hic Kuzey Kutbu'na gitmedim, benim gorduklerim kahverengi" olurdu. Ama egitim yayginlasti, farkli gorsellere maruz kaliniyor, kesifler ve dolayisiyla kelime hazinemiz artti, bu beynimizi gelistiriyor.
Yuz yil once kopekle tavsanin ortak ozelligi nedir diye sorulsa kopekle tavsan avina gidilir denirdi herhalde, bugun kopek de tavsan da evhayvani. Hayatlarimiz daha katagorize. Bir nevi bilimsel dusunmeye basladik.
Cocuklarin yetistirilisi ve bebeklikten itibaren maruz kaldiklari da ayni sekilde farklilasti. Suphesiz 50 yil once bir cocuk ayni rahatlikla yaklaşamazdi gunumuz teknolojisine.
Gelişimi sağayan şey çeşitlilik. 100 yil once bir ev sofra, yatak, döşek, tencere, kaşıktan oluşuyorsa bugün bir evde sofranın yanında masa, televizyon denilen elektrikle çalışan, hareket ve renk içeren bir alet, mutfakta mikser, buzdolabı, çamaşır makinesi gibi dönen ve programlanabilen başka aletler vs.. var. Her biri yeni bir isim, yeni bir mekanizma, kültürler arası alisveris ifade ediyor. Beyni geliştiren şey bu çeşitlilikler.