Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 13 Ocak 2021
8

Küçük çocukların eline tablet gibi aletler verdiğimizde (çok profesyonel olmasa bile) kullanabilmelerinin evrimle alakası var mı yoksa başka neden mi?

Yeni evrim dış etkenlerden olan teknolojiyle değişebilir mi?
686 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences 13 Ocak 2021

Flynn etkisi; James Flynn'in geçmişteki IQ testleriyle günümüzdekileri karşılaştırarak vardığı sonuç, gerçekten de iyi beslenme ve bakım, daha çok bilgi ve inovasyona ulaşmanın insan zekasını geliştirdiği yönünde. Insanlar 50-100 yil oncesine gore daha farkli dusunebiliyor. Eskiden insanlar hipotetik dusunceye sicak bakmiyorlardi. Dedenize "Kuzey Kutbu hep karli, karli yerlerde ayilarin kürkü beyaz oluyormus, Kuzey Kutbu'ndaki ayilar beyaz midir?" diye sorsaniz  cevabi "ne biliyim evladim, ben hic Kuzey Kutbu'na gitmedim, benim gorduklerim kahverengi" olurdu. Ama egitim yayginlasti, farkli gorsellere maruz kaliniyor, kesifler ve dolayisiyla kelime hazinemiz artti, bu beynimizi gelistiriyor.

Yuz yil once kopekle tavsanin ortak ozelligi nedir diye sorulsa kopekle tavsan avina gidilir denirdi herhalde, bugun kopek de tavsan da evhayvani. Hayatlarimiz daha katagorize. Bir nevi bilimsel dusunmeye basladik.

Cocuklarin yetistirilisi ve bebeklikten itibaren maruz kaldiklari da ayni sekilde farklilasti. Suphesiz 50 yil once bir cocuk ayni rahatlikla yaklaşamazdi gunumuz teknolojisine.

Tüm Reklamları Kapat

Gelişimi sağayan şey çeşitlilik. 100 yil once bir ev sofra, yatak, döşek, tencere, kaşıktan oluşuyorsa bugün bir evde sofranın yanında masa, televizyon denilen elektrikle çalışan, hareket ve renk içeren bir alet, mutfakta mikser, buzdolabı, çamaşır makinesi gibi dönen ve programlanabilen başka aletler vs.. var. Her biri yeni bir isim, yeni bir mekanizma, kültürler arası alisveris ifade ediyor. Beyni geliştiren şey bu çeşitlilikler.

470 görüntülenme
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close