Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ozan Can
Üye
6

Konsantrasyon yeteneğimiz nasıl arttırılabilir?

Sorum özellikle fazla dikkat dağınıklığı yaşayan insanlar için. Ne yaparlarsa konsantrasyonları daha fazla güçlenir? Bazı insanlar ne kadar çabalarsa çabalasın dikkatleri istedikleri düzeye ulaşamayabiliyor. Dikkat üzerinde ne gibi etkenler var?
2,255 görüntülenme
Konsantrasyon yeteneğimiz nasıl arttırılabilir?
Konsantrasyon yeteneğimiz nasıl arttırılabilir?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yusuf İğın
H. sapiens

İyi geceler, iyi Ramazanlar.

Beynimiz hâla eski atalarımızın beyinleri. Bu yüzden beyni tanıyarak işe koyulmak önemli. Önce kendinizi tanımalısınız, neyi zevkle yaparsınız ve neye pür dikkat odaklanırsınız? Zevkle yaptığınız şeyler, haz aldığınız şeylerdir. Pür dikkat dinlediğiniz şeyler ise hayatınızı direkt olarak etkileyecek şeylerdir. Odaklandığınız şeyin hayatınızda bir anlamı olmalı. Ders çalışıyorsanız ders çalışmayı bir mecburiyet olarak benimsemelisiniz.

Gelelim ikinci aşama olan ödüle. Uzun vadeli bir işe odaklanıyorsanız odağınızı aylara, yıllara yaymanız çok zor olacaktır. Beyninizi uzun süre kandıramazsınız. Bu yüzden beyninizi haz aldığınız şeylerle ödüllendirmelisiniz. Örneğin “Bu tezi bitirirsem 2 saat PUBG oynayacağım.” diye kendinize koşul yaratabilirsiniz. Bunu haz aldığınız her şey için uygulayabilirsiniz. PUBG oyunu zevkli bir faaliyet olduğundan beyniniz engeli, yani ders çalışmayı aşmak için elinden geleni yapacaktır ve iyice odaklanacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak sürekli PUBG ile beyninizi kandıramazsınız. Beyin bu duruma alışırsa eskiye dönebilir, bu yüzden ödüllerinizi ve çalışma sıklığınızı, düzeninizi iki haftada veya üç haftada bir değiştirmenizi öneririm. Bu sayede beyninizi yeni bir düzene alışmaya zorlayacaksınız, bu sayede dikkat skalanız sıfırlanacak ve temizlenecek.

Süre konusuna gelecek olursak... Süre için pomodoro gibi teknikleri kullanabilirsiniz. Burda deneme yanılma yapmanız daha uygun. Kimileri için 25 dk odaklanma 5 dk mola süresi idealken kimileri için 50 dk’ya 10 dk en ideal süre olabiliyor. Tavsiyem 37 dk çalışmaya 7 dk moladır. Sayılar absürt olduğunda düzeninize hakimiyetiniz ve zamanı yönetme başarınız artar. Üstelik sabah kalkıp üst üste 8 saat çalışmak yerine sabah 3, öğleden sonra 2, akşam 1 ve gece 2 saat çalışmanız kendinizi toparlamanıza fırsat verecektir. Daha kolay çalışırsınız.

Kayıt alın. Çalışma sürenizi, içeriğinizi, düzeninizi, dinlenme vaktinizi vs. kaydedin. Her gece olmasa da her hafta mutlaka kayıtlarınıza göz atın. Bunun için Focus To-Do gibi uygulamalar var. Çalışma sürenizi ve görevlerinizi kaydediyor, bu size motivasyon sağlayacaktır.

ÖZETLE

Tüm Reklamları Kapat

1 - Hedefini belirle, hayatın için önemini sorgula.

2 - Kendini ödüllendir.

3 - Düzenini belli periyotlarda bir değiştir.

4 - Pomodoro gibi tekniklerle çalış.

5 - Kayıt al, analiz yap.

Not: Alışılması zor bir süreç bu anlattıklarım. Ben yaklaşık 8-9 ayda alışmıştım. Ancak iki hafta ertelesem boşluğa düşüyorum, tembelleşiyorum. Küçüklükten gelen bir çalışma alışkanlığım olmadığı için şimdi cefasını çekiyorum. Başarılar dilerim. Tekrardan hayırlı Ramazanlar.

413 görüntülenme
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Enes .
Sadece tecrübe

Hocam puzzle öneririm. 1000 2000 parçalı puzzle yapmak odak ister beynini bu şekilde eğitirsen odak kabiliyetin artacaktır bence. Bir de beyni sosyal medya gibi şeylerle yormamak gerek. Uzman değilim. Ben bu yolları izliyorum.

Hayırlı günler.

Tüm Reklamları Kapat

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close