İyi geceler, iyi Ramazanlar.
Beynimiz hâla eski atalarımızın beyinleri. Bu yüzden beyni tanıyarak işe koyulmak önemli. Önce kendinizi tanımalısınız, neyi zevkle yaparsınız ve neye pür dikkat odaklanırsınız? Zevkle yaptığınız şeyler, haz aldığınız şeylerdir. Pür dikkat dinlediğiniz şeyler ise hayatınızı direkt olarak etkileyecek şeylerdir. Odaklandığınız şeyin hayatınızda bir anlamı olmalı. Ders çalışıyorsanız ders çalışmayı bir mecburiyet olarak benimsemelisiniz.
Gelelim ikinci aşama olan ödüle. Uzun vadeli bir işe odaklanıyorsanız odağınızı aylara, yıllara yaymanız çok zor olacaktır. Beyninizi uzun süre kandıramazsınız. Bu yüzden beyninizi haz aldığınız şeylerle ödüllendirmelisiniz. Örneğin “Bu tezi bitirirsem 2 saat PUBG oynayacağım.” diye kendinize koşul yaratabilirsiniz. Bunu haz aldığınız her şey için uygulayabilirsiniz. PUBG oyunu zevkli bir faaliyet olduğundan beyniniz engeli, yani ders çalışmayı aşmak için elinden geleni yapacaktır ve iyice odaklanacaktır.
Ancak sürekli PUBG ile beyninizi kandıramazsınız. Beyin bu duruma alışırsa eskiye dönebilir, bu yüzden ödüllerinizi ve çalışma sıklığınızı, düzeninizi iki haftada veya üç haftada bir değiştirmenizi öneririm. Bu sayede beyninizi yeni bir düzene alışmaya zorlayacaksınız, bu sayede dikkat skalanız sıfırlanacak ve temizlenecek.
Süre konusuna gelecek olursak... Süre için pomodoro gibi teknikleri kullanabilirsiniz. Burda deneme yanılma yapmanız daha uygun. Kimileri için 25 dk odaklanma 5 dk mola süresi idealken kimileri için 50 dk’ya 10 dk en ideal süre olabiliyor. Tavsiyem 37 dk çalışmaya 7 dk moladır. Sayılar absürt olduğunda düzeninize hakimiyetiniz ve zamanı yönetme başarınız artar. Üstelik sabah kalkıp üst üste 8 saat çalışmak yerine sabah 3, öğleden sonra 2, akşam 1 ve gece 2 saat çalışmanız kendinizi toparlamanıza fırsat verecektir. Daha kolay çalışırsınız.
Kayıt alın. Çalışma sürenizi, içeriğinizi, düzeninizi, dinlenme vaktinizi vs. kaydedin. Her gece olmasa da her hafta mutlaka kayıtlarınıza göz atın. Bunun için Focus To-Do gibi uygulamalar var. Çalışma sürenizi ve görevlerinizi kaydediyor, bu size motivasyon sağlayacaktır.
ÖZETLE
1 - Hedefini belirle, hayatın için önemini sorgula.
2 - Kendini ödüllendir.
3 - Düzenini belli periyotlarda bir değiştir.
4 - Pomodoro gibi tekniklerle çalış.
5 - Kayıt al, analiz yap.
Not: Alışılması zor bir süreç bu anlattıklarım. Ben yaklaşık 8-9 ayda alışmıştım. Ancak iki hafta ertelesem boşluğa düşüyorum, tembelleşiyorum. Küçüklükten gelen bir çalışma alışkanlığım olmadığı için şimdi cefasını çekiyorum. Başarılar dilerim. Tekrardan hayırlı Ramazanlar.
1,020 görüntülenme