komunizm için konusmak gerekirse işler daha yolunda gider. çünkü en basta komunizm kaynak odaklı bir ekonomidir, sınıf farklılıkları yoktur, her imkandan herkez faydalanabilir. üretim aracları azınlıgın değil herkezindir.
mesela II. Dünya Savaşı'nın başında ABD'nin elinde 600 kadar birinci sınıf savaş uçağı vardı. Bir sene içinde, 90.000'den fazla uçak yapılarak bu eksikliğin üstesinden gelindi. II. Dünya Savaşı'nın başında soru şuydu: Savaş için gereken donanımı üretmemizi sağlayacak yeterince finansal kaynağımız var mı? Cevap hayırdı. Ne yeterince para ne de yeterince altın vardı; ancak gereğinden fazla doğal kaynak vardı. Var olan kaynaklar sayesinde savaşı kazanmaya yetecek yüksek üretim ve etkinlik sağlandı. kaynak odaklı ekonomi budur. kaynak varsa herkez için ortak kullanılır satın alınmaz yada vergi verilmez. afrikanın yer altı zenginlikleri fazladır mesela ama birşey uretemezler cunku fakirler. para yoksa kaynak kaybolur resmen. yada ekonomik krizlere bakalım. kaynak azalmaz ama fabrikalar bosalır ve herkez işsiz kalır üretim durur. komunizmde bu yoktur.
komunizmde ev, araba devlet verir. vergi vermezsin. devlet herkeze iş bulur işsizlik yoktur. herkez aynı koşullarda yasar sınıf farklılıkları yoktur. imkanlar herkeze ortaktır. azınlık buyuk guce sahip değildir. oy vermez kimse(aşşagıya link bırakıyorum vidyo izlersin), rekabet yoktur ve en onemlisi hersey insan için yapılır.
en önemlisiyle planlı bir ekonomi vardır. kapitalizm de enflasyon ve piyasa cok kaotiktir. ama komunist bir sistemde her şey planlıdır. yıllarca nasıl buyuyecek ne kadar uretim olacak hersey belirlenir ve planlı bir şekilde hareket edilir.
ayrıca ülke sınırı, savaslar ve milliyetçilik yoktur. çok sacma değil mi? sırf siyasetçiler yuzunden kendi türümüze düşman olmak, kendi kardesimizi öldürmek istemek? hepimiz insanız bir millet değil bütün insanlık ugruna calısmamız gerekmez mi?sovyetlerde bütün ülkeler kardes içinde sırt sırta yasıyordu ama dagılınca barıs da bozuldu. neden haritada renkli bir alana sahip olunca insanlar birdan hapitat kesiliyor hiç anlamam. savaslar ekonomik olarak vardır. eger para yoksa ve kaynak odaklıysa hersey savaslarda biter.
SONUÇ
ben komunizm sütten çıkmış ak kaşıktır demiyorum, tabiki kotu yanları da yada kapitalizmin de iyi yanları var. birşey %100 kotu yada iyi olamaz, yada tarihte birkaç kötü uygulama ekonomik sistemleri yorumlamamızı değiştiremez. ama felsefi olarak bakınca kapitalizmin kotu yanları komunizme gore daha agır basıyor. ve bu yazdıklarımın ütopik olmasının tek sebebi- komunizm utopiktir- zihniyetidir. insan oğlu uzaya cıkmıştır, denizin en derinine inmiştir, uçmuştur imkansız ve ütopik olarak bakılan cok sey yapmıştır. kaynak odaklı ekonomiye gecmeyi mi beceremiyecek ?
merhabalar Namıq Memmedzade
malesefki ekonomik bilgim çok fazla yok o yuzden felsefi olarak cevaplayacagım bu sorunu.
kapitalizm verimsiz, mantıksız ve müsrif bir sistemdir. çünkü nüfus da azınlık olan zenginler kaynakların çoğuna sahiptir, rekabet vardır, azınlığın mutlulugu ve rahatı için çoğunluk fakir bırakılır cahil bırakılır ve ezilen kısım nifusun çoğunluk kısmıdır. e haliyle açlık, savaşlar, rüşvet, adaletsizlikler, küresel ısınma, sınıf farklılıkları, gelir adaletsizliği vb. durumlar ortaya çıkar.
verimsizdir çünkü, para için her şey mubahtır ve herşeyi para çözer. mesela planlı eskitme yöntemi vardır. bir telefon yada araba aldıgını varsay. bu cihazlar yıllar geçtikçe eskiyip daha kötü hale gelmek için tasarlanır ki sürekli para harcayıp yeni ürünler almalı. e haliyle kaynak ve enerji israfı sürekli yapılır. ve bu 1 tane değil, marketler insan ihtiyacına uygun değil daha fazla para harcaman için ürün geliştirir.
mantıksızdır, çünkü kaynağın ve imkanların çoğuna azınlık sahiptir. zenginler nifusun %1 lik kısmını oluştururken para anlamında butun paranın yarısından fazlasına sahiptir. bu da kaynakların çoğunluğuna zenginler hakim oldugu anlamına gelir. haliyle bir taraf açlık çekerken diğer kısım zevk için israf eder. şöyle düşün babadan kalma bir fabrikan var, bu fabrikayla ilgilenmemek için basına birini gecirdin ve hiçbirşey uretmezken harcayamacagın kadar cok para kazanıyorsun. bunun neresi mantıklı? 1 ögünde 400 gram yemek yiyebilirsin neden 1 insana sırf parası var diye daha fazla kaynak harcansın ki ? neyi hak etmiş bu konuda?
bunun dısında en guzel yemekleri zenginler yer, akıllı olmalarına bile gerek yok ozel okullarla meslek satın alabilirler, askere gidip zaman harcamaya gerek yok, savas zamanı savasmaya gerek yok her ulke zenginlere kapı acar, ceza verilmesi fayda etmez paraları herseyi çözer, kanunlar genelde zengini korur... bu boyle uzar gider.
İlk olarak şunu söylemeliyim. Her birinin iyi ve kötü yönleri var. Peki, bunu hangisi olsa daha iyi olur olarak değil, şartlara ve ihtiyaçlara göre neler olmalı diye düşünmelisin.
Şimdi geçelim Kapitalizm ve Komünizm' in artıları ve eksilerine. Kapitalizmde istediğin şeylere sahip olabilir, yüksek eğitimi alabilirsin. Ama hayat şartları herkes yükseğe çıkmak istediği için zordur. Komünizm de ise istediklerine sahip olamazsın çünkü senin değil her şey devletindir, mülk yoktur. Herkes aynı eğitimi alır. Kapitalizm' e oranla daha rahat bir hayat yaşarsın ama istediklerine sahip olamazsın.
Fakat dediğim gibi şu anda bu insanları için iyi onu kullanıyoruz bundan 100 yıl sonra başka bir ideoloji olabilir. Her iki tarafında savunucuları diğerini mantıksız, aptalca vs. olarak görebilir. Önemli olan o anda insanların ihtiyacının ne olduğudur. Lakin sınıfsız bir toplum hiç olmayacaktır. Çünkü bu bir ütopyadır. Nedeni ise bizim insan olarak daha çok isteme, egoist ve benci bir anlayışa sahip olmamızdan kaynaklanır. Canlı böyledir. Bunu değiştiremediğin sürece böyle devam edecektir. Ha nasıl değişir dersen anca robot gibi insanlar yetiştirirsen olur.