Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Bu soruya yönlendirilmiş başka bir sorudan geldiniz: İslami orucun zararı faydasından çok mu?
Kemal Yüksel
Kemal Yüksel
27K UP
Üye
35

Oruç gerçekten faydalı mıdır?

Oruç tutmak gerçekten sağlığa faydalı mıdır? Yani elinde sürekli silah olan bir Polisin, doktorun görev başında aç kalması ne kadar doğru? Biyolojik açıdan soruyorum. Sinir, stres ve saldırganlığı arttırdığını hepimiz biliyoruz sanırım.
55,753 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
9 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
251K UP
Krononot⁸
Orijinal Soru: Intermittent Fasting (Aralıklı Oruç) sağlıklı mıdır?

Evrimsel süreçte kesinlikle her gün doymak yoktu. Her gün 2-3 öğün yemek hiç yoktu. Tarıma geçiş sonrası çok kişi yi ucuza doyurmanın sonuçları olarak insan işgücü kullanımı nedenli bir beslenme alışkanlığı değişimi oluştu zamanla. Ve bir çok otör e göre insanlığın içine düştüğü en büyük hata idi buğday a tutsak beslenme ve yaşama. Fabrika ayarlarımızdan uzaklaşmanın en büyük ve ilk aşaması olarak görülmekte. Bugün kronik ve dejeneratif hastaliklarda un seker sedanter yasam gibi ucuz ve konforlu yasam sekillerinin izlerini görüyoruz.

Açlık, evrimsel süreç açısından biyolojik bir ihtiyaç. Yemek nasıl bir ihtiyaç ise, aç kalınan süre de IHTİYAÇ metabolizma için.

Tüm Reklamları Kapat

Bu yoruma bağlı olarak aç kalsak daha iyi olur anlamında bir ihtiyaç değil.

Sindirim ve rejenerasyon iki ayrı süreç. Ve aynı anda yapilamiyorlar. Sindirim güneş batımıyla bitmiş, besin alımı sona ermiş olmalı ki, artık yenilenme süreci başlasın. Tamir edilecek dokularin onarimi, kanserli hücrelerin temizliği vs. Sorunlu hale gelmiş hücreler, diğer hücrelerce sindirilerek yedek parça olarak kullanılırlar. OTOFAJI denir. Ve bu önemli sistem de yoğun olarak aç iken çalışır. Sorunlu hücrelerin yeni hücreler ile değişmesi bir nevi fortifiye gibi eskimiş parçaların yenisi ile değişerek üst modele geçiş gibidir. Vücuda bunu yapmasına musade edecek süre verilmediğinde, eski hücrelerin kullanımı devam eder. Özellikle sigara şeker gibi zehirlerin temizlenmesi için harcanan kapasite, hücre yenilenmesini geri plana ittiği için 20 yıl sonra oluşması muhtemel sorunları erkene taşır. Bir de enerji üreten organeller mitekondrilerin de yenilenmesi aç süreçte olur. Bu da MITOFAJI. Görevini yerine getiremeyecek duruma gelmiş mitekindriler de sindirilir ve yenileri üretilir bu süreçte.

Tüm Reklamları Kapat

Diyabet ve kanserlerin hızlı artışı (hızlı kelimesi fazla iyi niyetli oldu ama olsun), yanlış kaynaklardan ve yoğun fazla beslenmenin sorgulanır hale gelmesini sağladı.

Normalde akşam 7 sonrasından sabaha kadar olan açlık bizim yenilenme sürecimiz için yeterli görülmekte. Modern dediğimiz yaşamda bunu pek göremediğimiz için aralıklı oruç daha bir önemli görülmeye başlandı.

Aslında yanlış kaynağı vücuda almaktansa ac kalmak çok doğru olacaktır. Öğün atlamanın faydaları konusu bütün otorlerin konsensüs olarak birleştiği bir konu. Orucun sadece hücresel düzeyde değil, daha bir çok konuda uzunfaydaları var. Çünkü fabrika ayarları buna uyumlu. Biz o kadar uzaklastik ki Homosapiens in yaşam biçiminden, aç kalmayı kötü bir şey zanneder olduk.

Nicola Tesla, henüz biyokimya hatta biyolojik bilimsel verilerin olmadığı dönemde bile bu konuyu kendince çözmüş inanılmaz şekilde. Az yemenin az metabolik atık üreteceğini ve bunun da uzun yaşamı sağlayacağını düşünerek ileri yaşlara kadar yaşamıştır. Kişilerin elektromanyetik alanlarının rezonansinin olası sonuçlarının önemini bilerek davranan bir dehanin bu korelasyonu düşünebilmesi şaşırtıcı değil sanırım.

6,884 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak. (26 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 26 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
25
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.
Orijinal Soru: Orucun (her türlü) faydaları nelerdir?

Orucun bilimsel olarak faydalı bir şey olduğuna dair çok sayıda makale var. Bir çoğu da "bilimsel olarak kanıtlanmış" belirteci ile yayınlanmış durumda. Hep "bilimsel araştırmalar diyor ki" deniyor. Tek bir makalede, o bilimsel araştırmayı yapan kurum, biliminsanı belirtilmiyor ve araştırmadan direk olarak bahsedilmiyor. Hatta bazı haber sitelerinde ve gazetelerde, Japon biliminsanı Yoshinori Ohsumi'nin, orucun bilimsel faydasını kanıtlayan çalışması ile nobel ödülü aldığı söylendi.

Ancak bu konuda, amatörce de olsa az çok araştırma yapmış bir okur olarak, tek bir bilimsel kurumun bu konu üzerine açıklama yaptığını, bu konu üzerine tek bir bilimsel araştırma yapıldığını ya da bilimsel nitelikte bir araştırma sonucu açıklandığını görmedim.

Tüm Reklamları Kapat

Yoshinori Ohsumi'nin çalışması ise Otofaji denen bir mekanizma ile ilgili. Hücrelerin kendi kendilerini yenilemesi ve yaşlı ya da bozulmuş hücrelerin, kenzi lizozomlarında sindirilmesinin dinamikleri üzerine. Ve oruç ibadetinin, bu mekanizmayı etkilediği söyleniyor ve söylenene göre bunun olması için gereken süre 14 saatmiş. İlgili makaleyi aşağıda vereceğim. (Dr Ali Gök'ün yazdığı bir makale. Ama bu konu üzerine makale yazan hocamızın psikiyatrist olması pek de hoş bir durum sayılmaz) Kendi adıma makaleden ikna olmadım. Çünkü makalenin başında "Günümüzde bilimsel araştırma"LAR" bize net ve açık şekilde şunu gösteriyor ki" deniyor. Ama ortasında "O halde 16 saat ya da daha özel bir oruç ile hastalık risk faktörlerinin geriletildiği ve uygulanacak bir sağlıklı beslenme programı ile kilo verebileceğinin "BİR" bilimsel dayanağı var" deniyor. Birçok mu bilimsel dayanak var, BİR tane mi var? Ve o "BİR" araştırma, orucu mu işaret ediyor acaba?

Belki ben fazla cımbızlıyorumdur, bilemiyorum ama gerçekten ikna olmadım. Sebebini de aşağıda söyleyeceğim.

Tüm Reklamları Kapat

Başka bir çok makalede hep doktor şu şu kişinin "görüşleri" deniyor. Bilimsel metodlarla yapılmış bir araştırma ve araştırma sonuçları hiç görmedim.

Buna karşılık, pek sıcak ve uzun yaz günlerinde, özellikle de su kaybı fazla olan ya da işlerde çalışan insanların 15-16 saate varan oruç sürelerinde hiç su içmemesinin, insan sağlığını riske etmeyeceği konusunda beni ikna edecek bir açıklamanın var olabileceğini hiç sanmıyorum. Anladığım kadarı ile, bir kesinliği olmasa da, belki de belirli sürelerle hiç bir şey yememek, Yoshinori Ohsumi'nin çalışmasını işaret ediyordur, olabilir. Ama susuzluğun büyneye faydalı olduğuna inanmam çok güç. Bu yönde tek bir doktor tavsiyesi duymadım, görmedim, aksine susuzluğun metabolik olarak son derecede zararlı, riskli olduğu hep söylenir. Bu konuda bir kaynak göstermeye de ihtiyaç duymuyorum.

Özetle...

Oruç faydalı mı? Buna dair bilimsel bir kanıt görmedim. Aksine, özellikle yaz aylarında uzun süreler susuz kalmanın bünyeye faydalı olduğunu iddia edebilecek biri olduğunu sanmadığım için orucun bünyeye zararlı olabileceğini düşünüyorum.

4,038 görüntülenme

Kaynaklar

  1. wikipedia. Otofaji. (8 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 8 Şubat 2021. Alındığı Yer: wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  2. wikipedia. Yoshinori Ohsumi. (8 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 8 Şubat 2021. Alındığı Yer: wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  3. Dr. Ali GÖK. Oruç, Otofaji Ve Doğru Beslenme İle Zayiflama. (8 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 8 Şubat 2021. Alındığı Yer: aligok | Arşiv Bağlantısı
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Genç Mühendis
Genç Mühendis
257K UP
Düşünür
Orijinal Soru: İslami orucun zararı faydasından çok mu?

merhabalar Mirket Mor

hayır, orucun zararı kadar faydalı fizyolojik etkileri de vardır. hiç bir şey tamamen iyi veya kötü olamaz, ikisinin arasında bir yerdir. orucun faydaları, bağışıklığı arttırır metabolizmayı hızlandırır.

Tüm Reklamları Kapat

İslami orucun en kötü yanı yazdığınız gibi az su tüketilmesidir. gereken miktardan daha az su içmenin hiç bir yararlı etkisi yoktur. illa tutulcaksa, iftardan sahura kadar bol bol içilmeli.

Müslümanlar orucu yanlış tutmaktadır. hala hatalı Hicri takvime göre oruç tutuluyor ve her yıl 10 gün sekiyor. yazın oruç tutmak, güneşin anlında susuz kalmak vücuda çok zararlı bir eylemdir. oruç tutulacaksa ramazana göre değil miladi takvimdeki kış mevsimine göre tutulmalı.

Tüm Reklamları Kapat

orucu büyüme çağındaki çocuklar tutmamalıdır. bu konu hakkında yapılmış bir araştırma bulamadım ama büyüme çağındaki çocukların 1 ay boyunca yiyip içmemesi bana doğru gelmiyor.

oruç tutulurken bir diyetisyene danışmak en iyi fikir olur, yada en azından iftarda tıka basa yememek, saatlerce aç kalıp sonra büyük miktarda yemek yemek vücuda işkencedir.

bu dediklerim yapılırsa büyük miktarda orucun zararı engellenir.

kaynak= https://evrimagaci.org/oruc-ve-kalori-sinirlandirma-diyeti-oruc-tutmanin-ve-farkli-oruc-uygulamalarinin-saglik-uzerindeki-etkileri-nelerdir-335

4,002 görüntülenme
15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Emre Ertürk
Emre Ertürk
29K UP
Evrim Ağacı çevirmeni
Orijinal Soru: Orucun (her türlü) faydaları nelerdir?

Konunun uzmanı değilim ama paylaşabileceğim bazı güvenilir bilgiler var. İlgili kaynakları da aşağıya ekliyorum.

1 - Orucun sağlığa faydalı olduğunu ifade eden güvenilir kaynaklarda bahsedilen oruç dinlerdeki oruç değil. Bunu karıştırmamak çok önemli. Dini oruç sıvı alımını da kısıtladığı için kişiye ve süreye göre çok zararlı bile olabilir. Burada bahsedilen, İngilizcesi "intermittent fasting" ya da "calorie restriction" olan, Türkçe'de "kalori kısıtlaması" olarak adlandırılan rejim. Bunu yaparken dini oruçtaki gibi su içmemek yok, gece kalkıp yemek yemek yok. Gün içinde belli düzeyde kalori alımına da izin verilebiliyor. Ayrıca aç kalınması gereken süreler de yılın zamanına göre değişmiyor. Haftalık ya da günlük belli rejimlerde uygulanıyor ("5 gün, akşam 6'ya kadar max. 500'er kalori + 2 gün istediğini ye" ya da "1 gün akşam 6'ya kadar max. 500 kalori, sonraki gün istediğini ye" vb. Bunları salladım ama kabaca bu tür rejimler)

Tüm Reklamları Kapat

2 - Şu anda insanın sağlıklı olmasına ve sağlıklı yaşlanmasına yaradığı bilimsel netlikte ortaya konmuş (hatta sadece insanda değil tüm memelilerde) tek yöntem bu (Kaynak: Dr. Gökhan Hotamışlıgil, Harvard Üni.), ancak uygulaması pratikte çok zor çünkü sürekli hissedilen bir açlık duygusuyla baş etmek gerekiyor. Bu etkiyi gösteren bir rejimin pratikte uygulanabilirliğini sağlamak için çalışmalar yapılıyor. Örnekler için BBC programcısı Dr. Michael Mosley'nin "The Fast 800 Diet" gibi kitaplarına bakılabilir.

3 - Temel metabolizma değerleri sağlıksızlığın (kalp, diyabet, vb.) sınırında olan 40'lı yaşlarının ortalarında bir birey bu rejimi 8-10 hafta uyguladığında 20'li yaşlarındaki sağlıklı bir bireyin değerlerine ulaşabiliyor. (Kaynak: Dr. Michael Mosley; BBC "Eat, Fast and Live Longer" belgeseli)

4,086 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Dr. Gökhan Hotamışlıgil. Sağlıklı Ve Uzun Ömrün Sırrı Az Yemek. (8 Kasım 2018). Alındığı Tarih: 10 Şubat 2021. Alındığı Yer: Youtube | Arşiv Bağlantısı
  2. Derek Muller. How To Slow Aging (And Even Reverse It). (10 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 10 Şubat 2021. Alındığı Yer: Veritasium, Youtube | Arşiv Bağlantısı
  3. Michael Mosley. Eat, Fast And Live Longer. (5 Eylül 2012). Alındığı Tarih: 10 Şubat 2021. Alındığı Yer: BBC | Arşiv Bağlantısı
  4. Michael Mosley. The Truth About Getting Fit. (22 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 10 Şubat 2021. Alındığı Yer: BBC | Arşiv Bağlantısı
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Gökay Dağlıoğlu
Acil tıp teknikleriyim, insan fizyolojisi üzerine araştırma yapıyorum

İslam orucu vücuda zararlıdır. Su tüketimi olmadığı için vücuttaki dolaşım veya sirkülasyon veya yenilenme bozulur buda metabolik asidoza yani kandaki asit miktarının artmasına sebep olur. Vücut bu asidi yok etmek zorundadır yoksa hücreler asit miktarından dolayı nekroza yani ölmeye başlar, tıpkı şeker hastalığında olduğu gibi. Bu asit miktarı genel olarak yağa çevrilir. Ramazan ayında kilo alınmasının sebebi budur.[1]

462 görüntülenme

Kaynaklar

  1. J. E. Hall. Guyton Ve Hall Tıbbi Fizyoloji. ISBN: 9789752776623.
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close