Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Işık kirliliğinin level 1 olduğu bir yerde gözümüzle uzayı detaylı bir şekilde görebilir miyiz?

Sosyal medyada gördüğümüz ışık kirliliğiyle ilgili videolar kameralar la saatlerce pozlama yapılmış içerikler acaba gözlerimizle de azcık da olsa uzayın derinliklerini görebilir miyiz?
345 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sadık Berk Evren
Amatör Astronom

Bu sorunun cevabı, uzayın derinliklerinden kastınızın ne olduğuna bağlı. Gelin, karanlık bir gökyüzü neye benziyor, bir bakış atalım.

Işık kirliliği amatör astronomlar tarafından yaygın olarak Bortle Skalası'na göre ölçeklendirilir ve mümkün olan en iyi gökyüzü koşullarına sahip olan bir Bortle 1 bölge, şu şekilde tanımlanabilir:

Çıplak göz ile sınırlayıcı büyüklük, tecrübe ve çabayla 8 kadir seviyesine kadar varabilmektedir. Zodyak ışığı ile Gegenschein çarpıcı şekilde belirgindir ve hatta karanlık gökyüzünü rahatsız edebilecek kadar parlaktır. Hava parıltısı kolaylıkla fark edilebilmektedir. Tonlarca Messier nesnesi (özellikle yıldız kümeleri ile Andromeda ve Üçgen gibi bazı parlak galaksiler) çıplak göz ile gözlemlenebilmektedir. Samanyolu'nun Akrep ve Yay bölgeleri yere dağınık gölgeler düşürecek kadar parlaktır! Jüpiter ve Venüs'ün parlaklığı karanlık göz adaptasyonunu bozabilecek düzeydedir!

Tüm Reklamları Kapat

Bu saydığım son iki cümle ilk öğrendiğimde beni gerçekten çok şaşırtmıştı :)

Burada dikkat edilmesi ve kabullenilmesi gereken birkaç husus var. Öncelikle en iyi koşullarda bile gökyüzü, profesyonel kameralar kullanılarak uzun pozlamalar aracılığıyla çekilmiş fotoğraflar kadar keskin, ayrıntılı ve renkli görünmez. Genellikle derin uzay nesnelerinin soluk, silik, renksiz, bulutumsu bir parıltıya benzediğini söylemek yanlış olmaz. Bırakın uzayı, atmosferimiz içerisinde yaşanan auroralar bile pek renkli değildir!

Gözlerimiz soluk renkleri algılamakta pek başarılı değil.
Gözlerimiz soluk renkleri algılamakta pek başarılı değil.
EarthSky

Samanyolu Galaksisi'nin de karanlık bir bölgede gökyüzünü baştan sona bir hat şeklinde bölen, yumuşak, renksiz bir bulut silsilesi gibi gözüktüğünü söyleyebiliriz. Aşağı yukarı şuna benziyor:

Karanlık bir bölgeden Samanyolu Galaksisi çıplak göz ile yaklaşık olarak böyle gözüküyor.
Karanlık bir bölgeden Samanyolu Galaksisi çıplak göz ile yaklaşık olarak böyle gözüküyor.
Amazing Sky

Ayrıca Samanyolu'nun herhangi bir işleme olmadan, direkt canlı görüntüsünü içeren bu ve şu video, size gerçekte gökyüzünün çıplak göz ile neye benzediğine dair ipucu verebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Daniele Gasparri kanalının "The Milky Way in a live video from Atacama desert" başlıklı videosu.
Daniele Gasparri kanalının "The Milky Way in a live video from Atacama desert" başlıklı videosu.
YouTube

Belki buraya kadar okuduklarınız sizi hayal kırıklığına uğrattı, bilmiyorum. Ancak emin olun -kendi Bortle 3 deneyimlerimden yola çıkarak söylüyorum- o kapkaranlık gökyüzü ve ihtişamlı Samanyolu'nun altında her şey o kadar heyecan verici ki! Hele bir de gökyüzü haritası kullanıyorsanız ve nereye bakacağınızı biliyorsanız çok sayıda derin uzay nesnesini ek bir teçhizat kullanmadan görme şansınız var.

Öte yandan belirtmekte fayda var ki çoğu kişinin karanlık gökyüzü deneyimleri özellikle genel göz sağlığı gibi nedenlerden ötürü birbirinden farklılık gösterebilmektedir. Cloudy Nights gibi astronomi forumlarını takip ederseniz çıplak göz ile şaşkınlıktan dilinizi yutabileceğiniz gözlemler yapmayı başaranlar var.

Kaynaklar

  1. J. E. Bortle. Gauging Light Pollution: The Bortle Dark-Sky Scale. Alındığı Tarih: 21 Mart 2024. Alındığı Yer: Sky & Telescope | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close