Işık hızı vakum ortamda hep aynıdır ama yoğun ortama girdiklerinde hızlarında azalma olur. Örneğin suya girdiklerin hızları 1/4 oranında düşer veya cama çarptıklarında yaklaşık 1/3 kadar. Işığın yoğun ortamdaki hız kaybının nedenleri tam anlaşılamamıştır. Pek çok fizikçi aslında hala hızını koruduğunu ve kat ettiği yol mesafesinde değişiklik olduğunu düşünür. Işık yoğun ortamdan çıktığı an tekrar ilk hızındaki gibi hareket eder. Burada bir ivmelenmeden bahsedemeyiz, çünkü olay anlıktır ve bir zaman değişiminden bahsedemiyoruz. a = Δv / Δt = (vf - vi)/(tf - ti)'dir. Formülde görüldüğü gibi, ivmeyi bulmak için delta t birimine girilecek bir değer yok, o yüzden ivmelenmeden bahsedemeyiz.
Kütle olayına gelince; fotonların kütlesi yoktur, ancak momentumlarından kaynaklanan sanal kütleleri vardır, yani sanki kütlesi varmış gibi davranır. Normalde momentum p=m.v ile hesaplanır, ışığın ki ise p= h/λ, h Planck Sabiti, λ ışığın dalga boyu.
Işığın enerjisini E=p*c ile hesaplarız. Momentum da ışığın dalga boyu değişkendir ve genel anlamda fotonun kütlesi denildiğinde şu şekilde bir değer ile karşılaşırız; <1×10−18 eV/c2 . eV= elektronvolt
E (eV)= h*f veya h/λ şekilnde hesapladığımızda, eV nin değişken olduğunu görürüz. Yani sanal kütle, dalga boyu veya frekansa göre değişebilir.