Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Laçın Vəlizadə
Üye 26 Şubat 2023 1 Cevap
3

Işık hızına yakın hızla, ışık hızında ve ışıktan hızlı gidersek ne olur? Nasıl ve neden öyle olur?

937 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ahmet Alperen Mercan
Popüler bilim meraklısı 26 Şubat 2023

Bildiklerimiz ışığında kütleli bir nesnenin ışık hızına ulaşması olanaksızdır (büküm sürücüleri gibi varsayımsal araçlar ya da solucan deliklerini kullanmak dışında). Önce Einstein'ın ünlü formülünü görelim:[1]

Buradaki E enerji, m kütle, c, ışık hızı v ise hızdır. Formülde hız arttıkça v2/c2 oranı büyüyor, dolayısıyla payda küçülüyor ve enerji (E) artıyor. Buradaki enerji artışı kütle artışı demektir çünkü ışık hızı (c) değişmezdir.

Tüm Reklamları Kapat

Klasik fizikteki "temel yasa"dan şunu biliyoruz: (F: kuvvet, a: ivme)

Kısaca, kütle arttıkça bir nesneyi ivmelendirmek için daha çok kuvvet uygulamak gerekir.

Bu bilgileri kullanarak ışık hızına yakın hızlara ulaşan bir roket imgeleyelim. Hızlandıkça roketin kütlesi arttığından, roketi ivmelendirmek için daha çok kuvvet uygulamak gerekir. Roket hızlandıkça daha da kütlelenir ve ivmelendirmek daha da güçleşir, kütle sonsuza yaklaşır ve hızlandırmak artık olanaklı olmaz.

Tüm Reklamları Kapat

Bunun dışında ışık hızına yaklaşan roketin kütlesi nice arttıysa, zamanı da o kadar yavaşlayacak, devindiği doğrultuda da bir o kadar kısalacaktır. Örneğin ışık hızının 0.999999999 katı bir hızla giden roketin kütlesi ~ 22 bin kat artacak, zamanı ~ 22 bin kat yavaşlayacak, uzunluğu ise (devinim doğrultusunda) ~ 22 bin kat kısalacaktır.

Böylesi şeylerle günlük yaşamda karşılaşmamız pek olası değil. Hız rekorunun sahibi Parker Güneş Sondası, 2024'te saatte 692.000 km hıza ulaşacak.[2] Bu, yaklaşık 192 000 m/s'dir ve formülde yerine koyarsak, kütlesinde durağan kütlesinin ~ 2.05x10-7'si kadar bir artış olacaktır, bu artış hesaba katılamayacak kadar küçüktür. Özel göreliliğin etkilerini gözlemek için çok yüksek hızlara ulaşmalıyız.

Neden:

Özel görelilikteki zaman, uzunluk gibi birimlerin göreliliği, temelde ışık hızının tüm referans çerçevelerindeki değişmezliğinden kaynaklanır. Bunu anlamak için, şuradaki düşünce deneylerini okuyabilirsiniz.

Birkaç makale:

Kaynaklar

  1. Albert Einstein. (1976). İzafiyet Teorisi. Yayınevi: Özgün Yayın.
  2. Fizikist. Parker Solar Probe İnsan Yapımı En Hızlı Obje Rekorunu Kıracak. (20 Kasım 2021). Alındığı Tarih: 26 Şubat 2023. Alındığı Yer: Fizikist | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close